Maske Türleri Nelerdir? Maske Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Korona virüs ile savaştığımız bu dönemde şüphesiz ki en etkili yöntemlerden biriside maske takmaktır. Maske takmanın ülkemizde zorunlu olması bu tedbirin artık her vatandaşımız tarafından uygulamasını zorunlu kılmıştır. Peki taktığımız bu maskeler bizi nasıl korur? Hangi standartlara göre korur? Hangi maske daha koruyucudur? Maske alırken nelere dikkat edilmeli? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını bulacağız. Keyifli okumalar.

Maske şeçerken nelere dikkat etmeliyiz? Maske çeşitleri

Tıpta Maske Kullanımının Tarihi Nedir?

Burun ve ağzın örtülmesi, erken modern Avrupa’da bulaşıcı hastalıklara karşı geleneksel hijyen pratiklerinin bir parçasıydı. Bu koruma, veba doktorlarının gagalı maskeleri gibi, bir maskenin altındaki ıtriyat ve baharatlar sayesinde havadaki pisliği (miazma adı verilen) nötralize etme amacı taşıyordu.Bu kapsamda bilinen ilk maske örnekleri bu salgın sonucunda kullanılmıştı.

Gagalı Maske

1930’lu yıllarda tek kullanımlık kağıt maskeler medikal maskelerin yerini almaya başladı ve 1960’larda ise artık maskeler tek kullanımlık sentetik malzemelerden yapılıyordu. 1960’ların başlarına kadar, hemşire ve cerrah dergilerinde dokuma olmayan sentetik liften yapılmış yeni tür filtreleme maskelerinin reklamları vardı. Bu filtreleme maskelerinin hepsi tek kullanımlıktı.

1.Cerrahi Maskeler

Cerrahi maske nedir?

İlginizi Çekebilir! Kuzey Işıkları Nedir? Nasıl Oluşur? Görsel Şölene Hazır Olun

Maskeler hafif gevşek bir şekilde takılır, burun ve ağzı kaplar. Tek yönlü koruma için tasarlanmıştır, kullanan kişiden yayılabilecek olan partikülleri engellemek için kullanılırlar. Maskeyi takan kişiden yayılabilecek olan partiküllerin diğer kişilere bulaşını engelleyebilir. Yani bu maskeler bulaştırıcılık riski olanlar veya hasta olanlar tarafından sağlam kişileri korumak için takılmalıdır. Kullanıcı için bir koruyuculuğu yoktur

TS EN 14683 standardına göre üretilerek CE belgesi almış maskelerdir. Cerrahi maskelerin yapısı, kalınlığı, filtre özellikleri ve malzemeleriyle ilgili gereken koşullar ise şu şekildedir;

Üç kattan oluşması, hipoalerjik olması, sıvı bariyeri oluşturması, yırtılmaya dayanıklı olması ve yüzde 99 bakteri ile yüzde 95 partikül filtrasyonu sağlaması gerekmektedir.

Cerrahi maskeler tek kullanımlık olup, sterilizasyonu önerilmez. Kullanım şartlarına göre ömrü azalabilir.

Cerrahi Maske Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Cerrahi Maske Alırken Nelere Dikkat etmeliyiz?

İlgili Standarda Göre Maskelerin İşaret Tanımlaması Aşağıdaki Gibi Yapılmaktadır;

Maskenin içerisinde üç katlı filtre olup olmamasına dikkat edilmesi, üzerinde burun çevresini sarması için tel olması, maskenin gerekli tıbbi cihaz belgelerinin olup olmaması ve kutu üzerinde CE işaretinin kontrolü, ürünün eczane, medikal ve dental ürün tedariki veya üretimi yapan profesyonel dağıtıcılardan alınması oldukça önemlidir.

V ve DV
– V: Valf kelimesinin kısaltmasıdır. Maskede valf olduğunu gösterir.
– DV: Maskenin valfli olduğunu ve dolomit testini geçtiğini belirtir.

R ve NR
– R: “Reusable” kelimesinin kısaltılmasıdır. “Yeniden kullanılabilir” anlamına gelir.
– NR: “Not Reusable” kelimesinin kısaltmasıdır. “Tek kullanımlık” anlamına gelir.

Kodlar
– EN149:2001 gibi kodlar, maskenin hangi standart esas alınarak sınıflandırıldığını belirtir.
– Kişisel kullanım açısından bu kodların bir önemi yoktur.

P, R, N
Rakamların önündeki P, R ve N harfleri, maskenin havadaki yağlı partiküllere direncini ifade eder.

P: Yağa karşı direnci güçlü
R: Yağa kısmen dirençli
N: Yağa dayanıksız

Cerrahi  Maske Takarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tıbbi maske nasıl takılır?

İlginizi Çekebilir! Tıbbi Cihaz Nedir? Pandemide Kullanılan Tıbbi Cihazlar

2. Solunum Maskeleri

Solunum maskelerinin özellikleri:

Sızdırmazlık oluşturmak için tasarlanmış, sıkı oturan maskelerdir. Valfsiz maskeler, hem hava girişini hem de çıkışını filtreleyerek iki yönlü koruma sağlar. Bu maskeler düzgün kullanıldığı sürece takan kişiyi de korumak için tasarlanmıştır. Tek kullanımlık, birden fazla kullanımlık, yarım yüzü veya tam yüzü kapayan tipleri vardır.

Solunum maske türleri

En koruyucu olan maskelerdir. Ancak nefes alıp vermeyi zorlaştırmaktadır. Düzenli takıldığında solunum problemine neden olmaktadır, rahat nefes almak istediğiniz şekilde takarsanız da koruyuculuğu gitmektedir. Dikkatli kullanılmalıdır.

Sık kullanılan adını belkide en çok duyduğunuz solunum maskesi N95 ‘dir. Havadaki küçük partiküllerin yüzde 95’ini filtreleyebilir, eğer ağız ve buruna olması gerektiği şekilde kapatılırsa daha etkili bir koruma sağlayabilir.

Solunum maskesi N95 nedir?

Bu Yazıyı Hala Okumadınız Mı? Termal Kamera Nedir? Covid 19 Virüsünü Nasıl Tespit Eder?

Ancak N95 maskelerinin bazılarında tek yönlü valf bulunuyor. Valfli maskede nefes alırken filtreleme olsa da, nefes verirken valf açılıyor ve hava filtrelenmeden dışarı çıkıyor. Bu ise salgının yayılmasını engellemede işe yaramıyor. Zira maskeler, hasta olduğunu bilmeyen bir kişinin virüsü başkalarına bulaştırmasını engellemek için de önemli.

Bu nedenle San Fransisco gibi bazı yerel yönetimler tek yönlü valf bulunan maskelerin kullanılmasını kabul etmiyor.

Bu tasarım sayesinde solunabilir hava, maske çeperinden sızmaz, maske üzerinden filtre edilerek geçer. (Maske kulmından önce “Uygunluk Testi” veya yüze uyum testlerinden geçmesi önemlidir) Bu nedenle özellikle hastanelerin enfeksiyon kliniklerinde solunum izolasyonu gerektiren hastalarla temas durumunda sağlık profesyonelleri tarafından sürekli kullanılır.

EN 149 ve EN 143 onaylı maske ve filtreler coronavirüs maruziyetin azaltılmasına yardımcı olan önlemlerden biridir. Bu maskeler havadaki tehlikelere karşı kullanıcının maruziyetini azaltmak üzere tasarlanmıştır. Bakteri, virüs gibi biyolojik ajanlar bir çeşit partikül olup partikül filtreli maskeler tarafından filtre edilebilirler. Endüstriyel partiküllerin aksine corona, SARS, domuz gribi virüsü gibi biyolojik ajanlar için izin verilen maruziyet sınırı (Eşik Sınır Değer) bulunmadığı için maskeler kullanıcının virüslere yakalanmamasını garanti edemez. Maskeler havadaki biyolojik kirliliklere maruziyeti azaltmaya yardımcı olabilirler. Maske ve filtreler maruziyet riskini, enfeksiyonu, hastalığı veya ölümü %100 engellemeyi garanti edemez ancak bu “MASKELER KORUYUCU DEĞİL” DEMEK DEĞİLDİR.

Solunum Sistemi Koruyucu Maske Nasıl Takılır?

Solunum sistemi koruyucu maske nasıl takılır?

Solunum Maskesi ve Cerrahi Maske Arasındaki Farklar

Bu Yazımızda İlginizi Çekebilir! Bilgisayarlı Tomografi Nedir? Nasıl Çalışır?

3.Bez Maske(Pitta Maske)

Tartışmalara en fazla konu olan maskeler ise bez veya kumaş ile yapılan maskeler. Uzmanlara göre bu tür maskeler birkaç katmandan oluştuğu ve doğru takıldığı sürece tıbbi maskelere ve N95’lere iyi bir alternatif olabilir.

bez maskeler ve kumaş maskeler

İlginizi Çekebilir!Aşı Ve İlaç Nedir? Faz 1, Faz 2, Faz 3, Faz 4 Çalışmaları

Bez Maske Standartları

Kullanıcının burun, ağız ve çenesi üzerine sıkı bir şekilde takılabilmeli ve maskenin yan tarafları yüze tam oturmalı. Ayrıca maskeler, buğu önleyici özelliği olan veya olmayan yüz koruması veya burun köprüsü gibi ilave özelliklerin yanı sıra farklı şekillerde ve yapılarda tasarlanmalı.”

Standartla bez maskelerin performansı üç gösterge üzerinden ölçüldü. Göstergeler, “filtrasyon verimliliği”, “solununabilirlik” ve “mikrobiyal yük” olarak belirlendi. Bez maske standardında verimlilik oranı, en az yüzde 90 ve üzeri olmalıdır.

Maskenin performansını koruyacak şekilde en az 5 yıkama ve kurutma döngüsüne dayanabilmesi de gerekiyor.

Yıkanabilir bez maskenin doğru kullanımı

Bu Yazımızı Okumalısınız! Nöropazarlama Nedir? Hangi Markalar Nasıl Kullanıyor?

Bir sürü maske bulunmaktadır, bunların bir takılış şekli, kullanım süresi bilinerek takılması gerekmektedir. Bir maske alıp gün boyunca aynı maskeyi çıkarıp takmak uygun bir davranış değildir. Bir maske uygun şekilde kullanılıp zamanını tükettikten sonra çöpe atılması gerekmektedir. Maskenin son kullanma tarihi nedir? Herkesin kullandığı cerrahi maske; bunun süresi takılınca akşama kadar değil, takıldıktan sonra nemleninceye kadardır. Sonra bu maskenin çöpe atılması gerekiyor.

Ortalama bir maske 2 saatte nemlenmeye başlıyor. Konuşuyoruz, nefes alıp veriyoruz bu hareketler zaten nemlenme için uygun ortamı hazırlar. Bütün hasta virüsler içerisinde kaldığı için buraya yapışıyor. Gün boyunca bunu solumak zorunda kalmak hastalığa davet çıkarır. Nemli olduğu takdirde maskenin içi virüsler için uygun üreme alanı oluşuyor . Ve bu sayede hasta olmak kaçınılmaz bir son oluyor. Bu yüzden mutlaka gün içerisinde nemlendikçe çöpe atılıp, tekrar yenisinin takılması gerekiyor.

Bu yazımızda size maskeler hakkında bilgi verdik sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.Sağlıklı günler…

Eğer Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.

KAYNAKÇA

/https://actopharma.com/actonews/maskeler-ve-kullanimi-hakkinda-bilgiler/

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours