Mantar Nasıl Yetiştirilir? İstiridye Mantarı Para Kazandırır Mı?

Bugün, sizlerle ilginç bir konuyla beraberiz. Sizler de yeni iş fikirlerini merak ediyorsanız ve bu fikirleri hayata geçirmek istiyorsanız, mantar yetiştiriciliği ilginizi çekebilir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde ” Mantar Yetiştiriciliği Nedir? Mantar Nasıl Yetiştirilir? İstiridye Mantarı Yetiştirerek Para Kazanılır Mı? Mantar Türleri Nelerdir? ” gibi sorulara yanıt bulacağız. Bu işin püf noktalarını sizlere aktaracağız. Evde, hobi amaçlı ya da ticari amaçlı üretim yapacaklara ışık tutacağız. Keyifli okumalar.

istiridye mantarı nedir? nasıl üretilir?

Geçen hafta uzun zamandır düşündüğüm bir eylemi hayata geçirmeye karar verdim. Tarım bölgesinde ve doğayla iç içe bir semtte yaşadığımı önceki yazılarımda aktarmıştım. Epeydir, doğadan yararlanmaya çalıştık. Sonunda cesur bir hamle yaptık ve mantar yetiştirmeye karar verdik. İşte bu yazımızda da sizlere üretim aşamaları ve ekonomisiyle alakalı bilgiler vereceğim. Hazırsanız başlayalım.

Mantar Yetiştiriciliği Nedir? Evde Mantar Yetişir Mi?

Öncelikle eğer aklınızda kısa zamanda kar getiren bir işe başlama fikri varsa bir tavsiye vermek istiyorum. Hangi işi yaparsanız yapın, en zor kısım karar verene kadar geçen süredir. Eğer tam anlamıyla işe başlamaya karar verirseniz, bilin ki yolu yarıladınız demektir. Mantar yetiştiriciliği de bizim için bu anlama geldi. Mantar yetiştirmeye karar verip, ‘ Ya yapamazsak? ‘ tarzı sorularla geçen sancılı bir süreç yaşadık. Ne zaman kendimize güvenip yola koyulduk; bu nedenle tüm imkanlar seferber oldu. Sonuç olarak, imkânsız gördüğümüz çoğu durum lehimizeydi.

Mantar, besin değeri ve ekonomik değeri ele alındığında, stratejik ürünlerden biridir. Doğada, ağaç diplerinde yetişen mantarın yenilebilir(zehirli olmayan) türleri olduğu gibi, zehirlisi de vardır. İnsan üretimi mantarlar ise zehirli olmayan mantarlardır.

Mantarın birçok çeşidi vardır. Ben bugün sizlere bilakis İstiridye Mantarı konusunda bilgi vermek istiyorum.

Mantar Yetiştiriciliği

Merak Edebilirsiniz! Mobbing Nedir? Mobbing Çeşitleri Nelerdir?

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nedir?

Mantarın ülkemizde en çok bilinen ve tüketilen türü kültür mantarıdır. Her markette rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir ürün olan kültür mantarından ziyade önünün daha açık olduğunu düşündüğüm istiridye mantarı üretiminden bahsetmek istiyorum.

Eğer uygun nem, ışık ve ortam sıcaklığını ayarlarsanız her yerde yetiştirebilirsiniz. Evet, yanlış duymadınız. İstiridye mantarını oldukça ekonomik imkanlarla, her ortamda yetiştirebilirsiniz. Tabii uyulması gereken bazı kurallar da vardır. Şimdi sizlere bunlardan bahsetmek istiyorum.

İstiridye mantarının doğal yetişme ortamı kavak ağacı dipleridir. Halk arasında, kavak mantarı adıyla da bilinir. İstiridye mantarının kavak ağacı diplerinde yetişmesinin sebebi vardır. Bol oksijenli ve nemli ortamı seven bir üründür istiridye mantarı. Kavak ağacındaki selülozdan beslenerek büyümektedir. Bu yüzden istiridye mantarı üretimi için dikkat etmeniz gereken en önemli şey bu ortamı sağlayabilmenizdir.

İstiridye mantarı oksijeni oldukça bol seven bir mantar türü olduğu için yetiştiriciliğinde en çok havalandırmaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Yani, her ne kadar evde yetiştirebilirseniz desek de uygun ortamı sağlamanız gerekmektedir. Diyelim ki ortamda yeterli oksijen yok. Bu durumda mantarımız yapraklarını havaya diker ve sapı uzar. Bu yüzden bu mantarı oksijensiz bırakmamak gerekir. İstiridye mantarı için aynı şekilde nem ve kompost da çok önemlidir. Sonuçta, ortamın nem koşulları, verimi doğrudan etkiler.

  Kompost, mantarın tohumlarının bulunduğu ortamdır. Kompost mantarın yapay evidir. Hazırlayacağınız verimli bir kompost, kavak ağacı dipleri dışında bu besini yetiştirmenize vesile olur. Bu şekilde tüm gerekli ortam koşulları sağlandığında mantar üretimini yapabilirsiniz. İstiridye mantarı üretimi için sıcaklık da oldukça önemli bir faktördür. Ortam sıcaklığı, kuluçka dönemi de dahil 15-25°C arasında sabitlenmelidir. Eğer bu şartlara uyarsanız sonuç olarak oldukça ekonomik bir işe adım atmış olursunuz.

Neden İstiridye Mantarını Tercih Etmeliyiz?

İstiridye mantarı kompostu

Pişman Olmayacaksın! Almanya 2. Dünya Savaşını Kazanmış Olsaydı…

İlk olarak belirtmeliyim ki istiridye mantarı üretimi, gerek kültür mantarına gerekse kuzugöbeği gibi diğer mantarlara oranla daha kolaydır. Ekonomik açıdan da tüketiciye hitap ettiği için üreticiler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Örneğin, evinizin boş bir odasında dahi kompost yardımıyla üretimini sağlayabilirsiniz. Bu iş için, başlangıçta boş bir depo, boş bir kiler ya da imkânınız varsa 50 metrekarelik bir mantarhane sizi tatmin edecektir. Sonuç olarak az maliyetle bu işe girebilirsiniz.

İstiridye Mantarı Kompostu Nasıl Yapılır?

Kompostun, mantarın evi olduğunu yazının önceki kısımlarında aktarmıştım. Bu kompostu hazırlamanın da birden fazla yolu vardır.

İstiridye Mantarı Üretim Teknikleri:

  • Bitkisel Atıklar Kullanmak

Kapalı ortamlarda ve kontrollü koşullarda, yıl boyunca üretim gerçekleştirebilirsiniz. İstiridye mantarı yetiştiriciliğinde ; Sap-saman(buğday, çavdar, arpa vs. hububat samanları ve sapları), çeltik sapı, mısır koçanı, pamuk tohumu küspesi, pirinç kavuzu, fındık zurufu, tekstil endüstrisi pamuk atıkları, yer kabuğu atıkları, kavak, söğüt, kayın, meşe talaşı, yaprak atıkları, kâğıt atıkları kullanılmaktadır.

  • Ağaç Kütükleri Kullanmak

Genelde, ağaçta yetişir. Kavak, söğüt, kayın, meşe gibi ağaç kütükleri kullanılır. Sonuç olarak, 2 sene boyunca üretim olur. 6 aydan sonra hasat verir.

istiridye mantar yetiştiriciliği

Hâlâ Okumadınız Mı? Nükleer Enerji Nedir? Nükleer Enerjiden Elektrik Nasıl Üretilir?

 Yetiştirme Ortamı Hastalık ve Zararlılardan Nasıl Arındırılır?

Ben, bitkisel atıklar kullanarak yetiştiricilik yapıyorum. Sizlere de, özellikle bu konuda püf noktaları aktarmak istiyorum. Yetiştirme ortamını hastalıklardan arındırmanın birden fazla yöntemi vardır. Gelin biraz da bunlardan bahsedelim.

  • En basit yöntem kaynatmaktır. Besin ortamı 20 dakika kaynatılır. 1 saat sıcak suda bekleterek de olur .
  • Bir diğer yöntem 6-8 saat buharla yapılan pastörizasyon işlemidir. Üreticinin pastörize odasının ve odaya buhar verecek bir buhar kazanının olması gerekmektedir.
  • Son yöntem ise sterilizasyondur. Bu yöntemde, üretim ortamı 121°C’de, 1.2 atm. basınçta, 1 saat sterilize edilir.

Tohum(Misel) Ekimi Nasıl Yapılır?

Ortam koşullarını elverişli hale getirdikten sonra, yetiştirme ortamı sıcaklığını da ortalama değerlere getiriyoruz. Ardından tohum ekim işlemimizi yapabiliriz. Yetiştirme ortamı(kompost) yaş ağırlığının %5’i tohumdur. 100 kg kompost için 5 kg tohum ekilir. Yetiştirme ortamına serpme şeklinde ekim yapıldığı gibi her bir torbaya kat halinde misel ekilebilir. Bunların dışında makine ile de ekim yapmak mümkündür. Daha sonra, kompost torbası bağlanır. Üstleri delinir. Tohum ekimi yapılan torbaların sıcaklığı 25°C’ye, nemi %90-%95 ‘e ayarlanmalıdır. Bu dönemde ışık gereksinimi yoktur. Sonuçta, bu şartlar sağlanırsa, yaklaşık 15 günde misel gelişir.

istiridye mantarı tohumu

İlginizi Çekebilir! Osmanlı Devleti Yıkılmamış Olsaydı Ne Olurdu?

İstiridye Mantarı Hasat Dönemi

Kuluçka dönemi olarak tabir edilen, gelişime kadar geçen süre sona erince hasat dönemi başlar. Hasat döneminde sıcaklık 15-18 °C arasındadır. Nem ise %85 civarındadır. Bu dönemde ayrıca ışık gereksinimi vardır. Günde 10-12 saat, 200-2000 lux arasında ışıklandırma yapmak gerekir. Mantar gelişimini sağlamak için mantar odalarına taze hava da vermek gerekir. Yaklaşık 3-4 gün sonrasında primordiyum adı verilen küçük mantar taslakları oluşmaya başlar. 3-4 gün sonrasında da mantarlarımız hasat için uygun olgunluğa ulaşır. El ayası şeklindeki mantarların uç kısımlarının kıvrılmaya başlamadan önceki dönemi hasat dönemidir. Hasat süresi 6-12 hafta arasındadır. Sonuçta, 100 kg yetiştirme ortamından, 20-40 kg arası mantar hasat edilir.

Mantar verimi, iklimlendirmenin düzgün yapılmasına, kullanılan atık materyallere ve torba büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Hasat yapıldıktan sonra, eğer soğuk hava deposu varsa, 1°C’de 7 gün kadar bekler. Aksi takdirde mantarlar hasat yapıldığı gün pazara sunulmalıdır.

Mantar Satışında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bu istiridye mantarı için, satışında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar da bulunmaktadır. Bu mantar yaklaşık 10 gün içerisinde büyüdüğü için eğer toplanmazsa spor yaymaya başlayacaktır ve bu da diğer mantarların gelişmesini önleyecektir. Bu yüzden gelişen mantarların hemen toplanması gerekmektedir. Aynı zamanda bu mantarların hemen satışa sunulması gerekecektir çünkü bekleyen istiridye mantarı zamanla ağırlığını kaybetmektedir. Sonuç olarak, zarara uğramamanız için 2 gün içerisinde bu mantarın satışını yapmalısınız.

İstiridye mantarı, evde hobi olarak yetiştirilebileceği gibi, ticaret amaçlı da olur. Ülke genelinde istiridye mantarının kilogramı 9-20 TL arasında değişmektedir. Marketlerdeki satış rakamı tabii ki daha pahalı olmaktadır.Bu nedenle, İstiridye mantarı üreticiliği, eğer doğal üretim yöntemleri kullanarak para kazanmak ve ticaret yapmak istiyorsanız, önemlidir. Topraksız tarım bize mekânda da avantaj kazandırmaktadır. Sonuç olarak, 50 metrekare bir alandan oldukça tatmin edici sonuçlar alabilirsiniz…

Kaynak: https://www.mantaryetistiriciligi.net/

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours