İnsanlığın Ortak Mirası-Dünyanın Yeni 7 Harikası Nelerdir?

Geçmişten günümüze insanların en büyük tutkularından biriside gezmek ve yeni yerler keşfetmek olmuştur. Özellikle geçmişte yaşamış olan insanların inşa ettiği yapıları gezmek orda bulunan maneviyatı hissetmek pek çok insanı mutlu hissettirmektedir. Geçmişine bağlı olan ülkeler, bu yapıları koruyup kollamış aynı zamanda turizm sektörünün gelişmesini sağlamıştır. Hadi gelin hep birlikte tüm dünyanın gözdesi olan Dünyanın Yeni 7 Harikası yapıtlara doğru bir gezintiye çıkalım. Bu yapılar nelerdir?Nerelerdedir? Hangi gizemlere sahiptir?Kimler tarafından inşa edilmiştir? Bu soruların cevaplarını bulacağız…

Dünyanı 7 harikaları nerede?

Anahtar Kelimler: Dünyanın 7 Hariklaları, Yeni Dünya Harikaları, Çin seddi, Machu Picchu Antik Kenti, Kolezyum, Petra Antik Kenti, Kurtarıcı İsa Heykel, Tac Mahal, Chichen Itza

Antik Çağlarda Dünyanın 7 Harikası

En başta tarihçiler olmak üzere, bir çok yazar ve araştırmacı “dünyanın en güzel yapıtı hangisidir?” sorusuna cevap aramıştır. Dünyanın 7 harikası konusu ilk olarak M.Ö. 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılmış bir fikirdi. Aradan 300 yıl geçmiş ve Sidon’lu Antipatros’un yayınlamış olduğu “dünyanın yedi harikası üzerine” isimli eserde sıralanmıştır. Bu eser üzerinde yer alan bilgiler dünyanın yedi harikası olarak kabul edilmiştir. 7 Temmuz 2007 tarihine kadar dünyanın 7 harikası listesi ise şu şekilde olmuştur;

  • Mısır Piramitleri,
  • İskenderiye Feneri
  • Babil’in Asma Bahçeleri
  • Artemis Tapınağı
  • Zeus Heykeli
  • Rodos Heykelleri
  • Bodrum Mozolesi

Fakat bu listedeki yapıların şu an günümüzde varlığını sürdürememesinden dolayı İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı 2000 yılında adına milenyum projesi verdikleri bir proje ile bir oylama başlatmıştır. Proje dünyanın yeni yedi harikasını tekrardan belirlemek esas amaç olmuştur. Yarışmaya aralarında Ayasofya Müzesi‘nin de olduğu 21 finalist eser katılmıştır. 2000 yılında başlayan oylama 7 Temmuz 2007 tarihine kadar devam etmiştir. Bu sürede 100 milyona kişi oy kullanarak dünyanın yeni yedi harikası eserlerini belirlemiştir.

Dünyanın yedi harikası nelerdir?

Bu Yazımızı da Okumalısınız! Mahalle Kültürü Nedir? Kaybolmaya Yüz Tutan Değerlerimiz

Dünyanın Yeni 7 Harikası Nelerdir Ve Hangi Ülkelerde Bulunur?

1.Çin Seddi,Çin:Dünyanın En Uzun Duvarı

Dünyanın yedi harikası: Çin Seddi

Çin Seddi, Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan ve toplam uzunluğu 21.296 km olarak ifade edilen bir tür sur sistemi olarak dünyanın en uzun duvarı kabul ediliyor. Yıkılmış kalıntılarla beraber uzunluğu 21.196.180 metre uzunluğundadır.

Çin Seddi’nin sağlam kısmı ise sadece 2500 kilometre uzunluğunda ve tamamı Ming Hanedanlığı döneminde yapılmıştır.

Dünyanın uzaydan görülebilen tek yapısı olarak bilinse de bilinenlerin aksine Uzaydan görünmemektedir.

Yapımının birçok kaynağa göre birden fazla sebebi vardır Bunlardan bazıları;

  • Ülkenin sınırlarını başta Hiung-nu olmak üzere kuzeyden Çin’e karşı Moğol ve Türk boylarının saldırısına karşı savunmak.
  • Uzun savaşlar sonunda yıktığı beyliklerin esir düşen yöneticilerini sürgün ve ağır işe sürerek cezalandırmak.
  • Ülkeden kaçışları önlemek.
  • Ülkenin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek.

Seddin kalınlık ve yüksekliği yer yer değişir. Sanılanın aksine Çin seddinin tamamı tuğlalardan oluşmaz. Bazı yerleri çok zayıf, kuvvetsiz maddelerden yapılmıştır ve bu duvarlar çok kısadır. Bu zayıf duvarların amacı devleti saldırılardan korumak değil kaçak düşmanı yavaşlatmaktır.

Efsaneye göre bir ejderha Çin seddinin yapımına iş gücü olarak yardım etmiştir. Yıllık 50 milyon kişi ziyaret etmektedir. Hadi sıradaki dünyanın yeni 7 harikası yapıtına geçelim.

2. Machu Picchu Antik Kenti,Peru;Bulutların Üzerine Kurulan Şehir

Dünyanın yeni 7 harikası: <Machu Picchu Antik Kenti

İlginizi Çekebilir! Yaşanılacak En Güzel Ülke -Sanki Başka Bir Dünya: Küba

İnka İmparatoru Pachacutec 15. yüzyılda Machu Picchu (“Eski Dağ”) olarak bilinen dağda bulutlar içinde bir şehir inşa ettirmiştir. Bu muhteşem yerleşim merkezi And platosundan başlayarak balta girmemiş Amazon ormanlarının Urubamba Nehrine kadar uzanmaktadır. Peru’nun Cusco şehrine 88 km uzaklıktadır.

Şehir, İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir. Machu Picchu 200’den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Şehrin 3000 basamağı bugün hâӀâ gayet iyi durumdadır.

İnkalar tarafından çiçek hastalığı salgınından dolayı terkedilmiştir. İspanyolların İnka İmparatorluğunu ele geçirmelerinden sonra şehir üç yüz yıl boyunca “kayıp” olarak kalmış ve 1911 yılında Hiram Bingham tarafından tekrar bulunmuştur.

Şehrin duvarlarında kullanılan ve ağırlığı 100 tonu bulan taşların herhangi bir harç malzemesi kullanılmadan, mükemmel bir hesaplama ve işçilikle şekillendirilerek birleştirilmesi İnkaların matematik ve mühendislikte geldiği şaşırtıcı noktayı gözler önüne seriyor.

Şehrin içerisinde zıplamak, koşmak, yüksek sesle konuşmak ve şehir içinde gezen lamaları beslemek yasaktır.Ayrıca hergün maksimum 2500 ziyaretçi almaktadır.

3. Kolezyum, Roma, İtalya:Antik Zamanların Spor Arenası– Dünyanın Yeni 7 Harikası

Kolezyum, Roma, İtalya:Antik Zamanların Spor Arenası

Kolezyum, Roma‘daki en önemli tarihi ve turistik yapıların başında gelmektedir. 2 bin yaşındaki bu yapı dünyanın en çok turist çeken yapılarından da birisidir aynı zamanda. Eski bir geçmişe sahip olan bu yapı zamanında çok fazla hasara bağlı yıpranmış ve çok defa onarılmaya çalışmıştır. Roma’nın Dev Arenası İdamlar, tiyatro oyunları ve çeşitli gösterilerin, zaman zaman da kutlamaların yapıldığı yer olmuştur.

Arena kelimesi latince Kum anlamına gelmektedir. Kumun amacı ise kanı gizlemektir.

Asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki etkileyici Nero’nun Colossus adı verilen özgürlük heykelinden adını aldı. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri seçilmiştir. Bu tarihi yapının Katolik kilisesiyle bağı hala sürmektedir. Papa her yıl Paskalya öncesi Cuma günü amfi tiyatroda fener alayı düzenlenmektedir.

4. Petra Antik Kenti, Ürdün: Gül Kırmızısı Şehir – Dünyanın 7 Yeni Harikası

Dünyanın yeni 7 harikası: Petra Antik Kenti, Ürdün

İlginizi Çekebilir! Tıbbi Cihaz Nedir? Pandemide Kullanılan Tıbbi Cihazlar

Eski Nebati uygarlığının “gül-kırmızı kenti” olan Petra Ürdün’ün güneyinde yer alıyor ve Akabe Körfezi kıyılarından kuş uçuşu yaklaşık 133 km’yi bulan Great Rift Vadisi’nin bir parçası olan Wadi Araba’nın doğusunda yer alıyor.

Tiyatro, tapınak, ev ve kral mezarlarının kumtaşı kayalıklarına, Doğu ve Helenistik mimarinin harmanlandığı bir estetikle oyulduğu 2200 yıllık antik kenttir.

Putperestlikleri ile bilinen Nebatiler, tanrıları için dev tapınaklar inşa etmişlerdi. Diğer kültürlerden etkilendikleri değerleri buraya taşıdılar. Antik Yunanistan, Romen, Mısır, Mezopotamya stilleri harmanlayarak benzersiz bir mimari ile muhteşem Petra şehrini yarattılar.

Zayıflayan Nebati Krallığı, MS 106’da Roma İmparatorluğuna dahil edildi. MS 400’den sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı gözden düşen Petra, zaman içerisinde unutulup gitti. İsviçreli kâşif Johann Burckhardt tarafından tekrar keşfedilinceye kadar, sadece göçebe Arapların bildiği kayıp bir şehirdi.Aynı zamanda semavi dinlerde Musa Peygamber’in Kızıldeniz’i ikiye yardığı düşünülen yerinde Petra’da olduğuna inanılır.

5. Kurtarıcı İsa Heykel, Brezilya: Brezilya’nın Özgürlük Anıtı– Dünyanın Yeni 7 Harikası

Kurtarıcı İsa Heykel, Brezilya  Özgürlük Anıtı

Geniş bir sanat yelpazesine sahip olan Brezilya denilince sanata dair akla gelen ilk şey kuşkusuz Kurtarıcı İsa heykelidir. Ülkenin güneydoğusunda Corcovado Adası’nda bulunan bu heykel, kollarını iki yana açmış İsa’nın 30 metrelik tasviri.

 Portekizce de Cristo Redentor olarak adlandırılan heykel, uluslar arası olarak Christ the Redeemer ismiyle anılıyor. 8 metre yüksekliğinde bir kaidenin üzerinde bulunan heykel, yaklaşık 1145 tonluk ağırlığıyla ne kadar devasa olduğunu bir kez daha kanıtlamakta. İsa’nın iki yana açılmış kollarının genişliği ise 28 metre.

Beton üzerine katman olarak sabun taşı kullanılan heykel, sadece Brezilya ve Hristiyan alemi için değil tüm Dünya kapsamında en gözde eserlerden biri olarak görülüyor. Öyle ki heykel, Dünyanın Yeni 7 Harikası içerisinde sayılıyor.

Rio Karnavalı’nın da yaşandığı şehir, yılın her döneminde dinamik ve heykel her dinden her milletten insanın sıklıkla ziyaret ettiği bir bölgede bulunuyor

6. Tac Mahal, Hindistan: Saf Bir Aşkın Beyaz Simgesi

Tac mahal

İlginizi Çekebilir!DOĞADAN İLHAM ALAN TEKNOLOJİLER

Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde bulunan Yamuna Nehri’nin kıyı şeridinde yaptırılmış olan anıt mezardır. 1593-1666 yılları arasında yaşayan Timuroğulları hanedanı olan 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır.

Ünlü Hint ozanı Rabindranath Tagore tarafından “Sonsuzluğun yüzünde bir gözyaşı damlası” olarak tanımlanan bu görkemli yapı, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından, eşi Ercümend Banu Begüm Mahal’in anısına yaptırılmış. Çok sevdiği eşinin ölümü, Şah Cihan’ın çok üzülmesine neden olmuş. Bu üzüntü de dünyanın en güzel yapılarından birini ortaya çıkarmış. Şahın eşi Mümtaz Mahal, bu eser sayesinde ölümsüzlüğe kavuşmuştur.

Tac Mahal’in yapımında yaklaşık 20 bin kişi çalışmış. Tamamen saf beyaz mermerden tasarlanan bu yapının iç kısmı, birçok değerli taş ile süslenmiş. Hindistan’ın simgesinin değeri o kadar büyük ki üzerinden uçak geçmesi bile yasak.

Romantik bir aşk hikayesinin mimari yansıması olan bu yapı, Türk, İslam, Hindu ve İran mimarisinden öğeler içeriyor.

Tac Mahal’i yaptıran Şah Cihan, bu yapı için o kadar fazla para harcamış ki yoksullaşma nedeniyle ülkede çıkan iç karışıklıkların ardından oğulları tarafından tahttan indirilmiş. Ömrünün sonuna kadar da Taç Mahal manzaralı bir odada hapis tutulmuş. Uğruna bu kadar acılar çekilmiş Tac Mahal sizce de dünyanın yeni 7 harikası listesinde yer almayı hakketmiyor mu?

7. Chichen Itza, Yucatán, Meksika:Maya Uygarlığının Başkenti

Chichen Itza, Yucatán, Meksika:Maya Uygarlığının Başkenti

Chichen Itza, Meksika’nın Yucatan Yarımadasında yer alan bir Maya kentidir. Bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olduğu tahmin edilen kent, gizemli tapınakları ve arkeolojik özellikleriyle Mayalar üzerine çalışan araştırmacıların odak noktalarından biridir.

Bu görkemli mimari, gizemli uygarlıkların günlük yaşamının sırlarını açıklamakla matematik, astroloji ve mimarinin mükemmel birlikteliğini de gözler önüne seriyor.

Chichen Itza diğer birçok Maya şehri gibi ticari bir merkezden çok spiritüel, dini bir merkezdi. Civardaki çiftliklerin halkı belli zamanlarda Chichen Itza’daki büyük meydanda toplanır ve burada dinsel törenler yapılırdı.

Bu meydanın altındaki kutsal kuyunun bulunduğu bölgede çok miktarda insan kurban edilmiş; burada insan iskeletleri, ayin sırasında kullanılan eşyalar ve kemik parçaları ortaya çıkmıştır.

Bu hafta sizlere Yeni 7 Dünya Harikası hakkında bilgiler verdik. Kefiyle okuyacağınız bir yazı olmuştur umarım.İyi günler…

KAYNAKÇA

https://blog.obilet.com/dunyanin-eski-ve-yeni-7-harikasi/amp/?gclid=EAIaIQobChMI_Z7bo9386wIV6xoGAB2zMg1hEAAYASAAEgLJRvD_BwE

İlginizi Çekebilir

Yazarın Diğer Yazıları

6Comments

Add yours

+ Leave a Comment