Araba Tasarımı Ve Üretim Aşamaları-Bir Araba Nasıl Yapılır?

Bazılarımız için araba A noktasından B noktasına götüren bir araç olurken, bazılarımız için vazgeçilmez bir tutku haline dönüşen Arabaların sokakların tozunu attırmadan önce ne gibi tasarım ve üretim aşamalarından geçtiğini hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda “araba tasarımı ve üretim işlemleri nasıl yapılır? ” sorusundan başlayarak araba üretiminde hangi malzemelerin kullanıldığını ve hangi parçalarda kullanıldıkları hakkında bilgiler vereceğiz. O zaman araba üretimini bir de mühendis gözü ile inceleyelim.

Araba tasarımı ve üretim aşamaları

Araba tasarımı ve üretim süreçlerini Tasarım, Mühendislik, Testler ve Üretim başlıkları altında inceleyeceğiz. O zaman basit bir soru olarak görünen araba nasıl yapılır? sorusunu bu başlıklar altında inceleyelim.

Ayrıca yazıyı hem daha iyi kavrayabilmek ve hem otomobillerin üretildiği koşulları görmek için benim de yazıyı yazarken yararlandığım Kia Motors Company‘nin hazırladığı videoyu kesinlikle izlemelisiniz.

Tasarım

Her yeni otomobil modelinin tasarımı, seri üretimin başlangıcına kadar gizli kalır. Fakat tasarım süreçleri genellikle benzerdir. Otomobilerin tasarım süreci bir fikir başlar. VE sonra…

Çizim

araba tasarımı ve üretim aşamaları çizim

İlginizi Çekebilir! Araba Motoru Nasıl Çalışır? Motor Ana Parçaları Nelerdir?

Tasarım süreci her zaman yani bir fikir ile başlar ve ardından fikir çizim kağıdına yansıtılır.Çizim kağıdında artık daha önce yalnızca tasarımcının kafasında var olan fikirler görünür hale gelir.

Bant Çizimi

araba tasarımı ve üretim adımları bant çizimi

Konseptin tam boyutlu taslağı, tasarım amacı ile gerçek görüntü arasındaki uyumu belirlemek için siyah fotoğraf bandı kullanılarak dik bir yüzey üzerinde oluşturulur. Bu aynı zamanda temel düzeni ayarlamak için de kullanılır.

Dijital Modelleme

Tasarım verileri daha sonra tasarımı ve aerodinamiği değerlendirmek için kullanılan bilgisayar tarafından oluşturulan bir 3D görüntü aracılığıyla oluşturulur.

Modelin Sanal Olarak VR(Virtual Reality ) İle İncelemesi

Sanal gerçeklik teknolojisi, bir tasarımı çeşitli perspektiflerden incelemek ve nihayetinde araba tasarımı ve üretim gidişatını belirlemek için kullanılır.

1: 1 Ölçekli Kil Modelleme

Kil otomobil tasarımı

İlginizi Çekebilir! Nükleer Enerji Nedir? Nükleer Enerjiden Elektrik Nasıl Üretilir?

Otomobilin gerçek boyutlu bir modelini kil ile oluşturur. Modelleyicilerin hassas ellerinde ve CNC yardımıyla arabaya şekil verilir. Kil, modeli 3D şekilde tasvir eder. Üretimde kullanılmaz.

Renk Seçimi

Arabanın tasarımına en iyi şekilde uyacak ve ona daha fazla yaşam ve stil katacak çok çeşitli renk seçenekleri geliştirilir. Seçilen kesin renk paleti, otomobillerin kapsamlı analizine ve tüketici tercihlerine dayanmaktadır.

Mühendislik

Bir araba tasarımı ve üretimi makine, elektrik,elektronik ve yazılım gibi birçok mühendislik alt disiplininin birleşimi ile mümkün olur. Gelin başlıca mühendislerin ne yaptığını inceleyelim.

Gövde Yapısı Tasarımı

Gövde tasarımı, güvenlik, rahatlık, performans ve değer arasında ince bir denge sağlamak için sağlamlık, darbe direnci, aerodinamik, gürültü ve yakıt ekonomisi gibi faktörler dikkate alınır.

NVH Analizi

Öncelikle NVH nedir? Gürültü (Noise), Titreşim(Vibration) ve Sertlik (Harshness) kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulan NVH, araçlardaki gürültü ve titreşim çalışmalarına verilen bir isimdir. 

Sürüş sırasında arabadan yayılan titreşim ve gürültüyü tam olarak kontrol etmek için titreşim kaynaklarını ve nasıl iletildikleri belirlenir.

Güç aktarma organları

Güç aktarma organ tasarımı

İlginizi Çekebilir! Sensör Nedir? Arabaların Duyu Organlarını Biliyor Musunuz?

Bu aşamada araba motoru ve şanzımanı geliştirilir.

Şasi Tasarımı

Şasi tasarımı, süspansiyon, direksiyon, yakıt, soğutma, giriş / egzoz, kontrol ve frenleme gibi işlevleri kapsar.

Fonksiyon Tasarımı

İç ve dış özellikler, yolculara rahat, keyifli ve güvenli bir deneyim yaşatmak için tasarlanır.

Testler

Rüzgar Tüneli Testi

rüzgar tünelli testi

Bu Yazımızı Sevebilirsiniz! Aerodinamik Nedir? Arabanın Hava İle İmtihanı

Rüzgar Tüneli Testi’nde araca hızı yaklaşık olarak 200 km/saate kadar ulaşan yapay bir rüzgar uygulanır. Bu testin amacı aracın aerodinamik ve direnç gürültüsünü ölçmek ve ölçtüğümüz değerler ile gerekli iyileştirmeleri belirlemektir.

Düşük Sıcaklık Testi

Araç, süresini test etmek için sıfırın altında 40 derece kadar düşük bir sıcaklıkta çalıştırılır.

Kar ve Yağmur Testi

Otomobil dayanıklılığını test etmek için yapay kar ve yağmur altında çalıştırılılır. Herhangi bir problem oluştuğunda, bir problemin çözecek iyileştirmeler yapılır.

Yüksek Sıcaklık Testi

Araba, 60 dereceye kadar yüksek bir sıcaklık çalıştırılır ve bu koşul altında gerekli analizler yapılır.

Yol Simülasyonu

Yol simülasyon testi

Otomobilin sürüş performansı ve bileşenlerinin sağlamlığı çeşitli yol yüzeylerinde simülasyonlar ile test edilir.

Çarpışma Testi

Araç, uluslararası güvenlik düzenlemelerine uygun olarak birden çok yönden darbeye maruz kalır. Bu test oluşabilecek kazalarda güvenliğin optimize edilmesi için yapılır.

Su Sızdırmazlık Testi

Bu test, aracın şiddetli yağış altında su geçirmezliğini kontrol etmek için uygulanır.

Lastik Testi

Bir dönüş sırasında frenleme performansı ve minimum dönüş çapı test edilir.

Yollarda Sürüş Testi

Sürüş performansı zorlu yol yüzeylerinde test edilir.

Üretim

Araç tasarlandıktan ve ardından testlerden de başarılı bir şekilde geçtiği takdirde seri üretime geçilir. Üretim aşamaları kısaca aşağıdaki gibidir;

Döküm İşlemi

Döküm işlemi

Bu Yazımı Da Okumalısınız! Güneş Paneli Nasıl Çalışır? Enerjinin En Temiz Halinin Üretimi

İstenen şekle sahip içi oyuklar içeren bir kalıba genellikle sıvı bir malzemenin döküldüğü bir üretim sürecidir. Motor silindir bloğu gibi birçok karmaşık parçanın üretiminde kullanılır. İstenilen şeklin kalıbı oluşturulur ardıdan yüksek sıcaklıklarda eritilmiş sıvı malzemeler dökülür. Sonrasında malzeme soğutulur ve kalıptaki parça çıkarılır. Burada kısaca size döküm işleminden bahsettim. Döküm işlemi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için Buraya Tıklayınız.

Presleme İşlemi

otomotiv presleme

Otomobile dönüşecek olan metal levhalar toplar haline fabrikaya getirildikten sonra, makineler tarafından işlenir. Tonlarca ağırlığındaki press makineleri bu metal plakaları, parçalar halinde bükerek aracın iskeletini oluşturur.

Motor montajı

Makine ile işleme ve parça montajı yoluyla bir arabanın kalbi olan araba motorunun monte edildiği bir süreçtir.

Gövde Montajı

Araba tasarımı ve üretimi gövde montajı

Presleme ile yapılan paneller monte edilir ve arabanın şasisine kaynak yapılır. Bu aşamada yüksek düzeyde hassasiyet ve güvenlik gereklidir.

Boyama

Otomobil malzemelerini korozyondan korumak, dış cepheyi iyileştirmek ve ayırt ediciliği sağlamak için boyama gereklidir.

Montaj

Parçalar boyalı gövdenin içine ve dışına monte edilir. Elektronik aksam, kablolar eklenerek mekanik bileşenler monte edilir.

Denetleme

Aracın işlevsel bütünlüğü performans ve güvenlik açısında kontrol edilir. Genellikle üretim aşamalarında kullanılan robotlar yerine alanında uzman kişiler tarafından denetlenir.

Arabalar Hangi Malzemelerden Yapılır?

Araba hangi malzemelerden yapılır

İlginizi Çekebilir! Kompozit Malzeme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları

Otomobiller, üretimleri için bir dizi hammaddeye ihtiyaç duyar. Hammaddeler topraktan çıkarıldıktan sonra, otomobil üreticilerinin veya otomobil parça firmalarının montaj sürecinde kullandığı ürünlere dönüştürülür. Örneğin topraktan çıkarılan demir cevherinden otomobillerin ana malzemesi olan çelik elde edilir. Ayrıca otomobil endüstrisi, dünyadaki hammaddelerin en büyük tüketicilerinden biridir.

Gelin beraber otomobil endüstrisinde en çok kullanılan 10 malzemeyi yani arabaların nasıl yapıldıklarını önce hangi malzemeden yapıldıklarını bilmek gerektiğini düşünüyorum. Hadi arabalar hangi malzemeden yapıldıklarını inceleyeleyim.

Otomobil İmalatında En Çok Kullanılan 10 Malzeme

Çelik

Bir araba üretiminde arabanın farklı parçalarında farklı çelik türlerine ihtiyaç duyar. Çelik, kapı panellerinin, arabanın şasisinin ve destek kirişlerinin üretiminde ana malzemelerdir. Ayrıca arabadaki egzoz borularında ve susturucularda kullanılır.

Dayanıklılığı nedeniyle çoğunluka otomobilin şasisinde kullanılır. Çeliğin dayanlı olması enerjiye veya oluşacak olan etkiyi daha çok absorbe edebilmesi anlamına gelir. Ortalama bir binek araba, 1000 kg ağırlığa kadar çelik içerebilir.

Plastik

Araba üretiminde kullanılan plastikler petrol yan ürünleridir (gaz ve yağ). Plastikler çelikten sonra araba imalatında en çok kullanılan malzemelerdir. Plastikler gösterge paneli, kapı kolları, borular ve havalandırma deliklerinin üretiminde ana bileşendir. Plastiklerin dayanıklılığı, çok yönlülüğü ve hafif olma özellikleri, onları farklı parçalar için ideal malzemeler haline getirir.

Alüminyum

Diğer metallerin yanı sıra, alüminyumun hafifliği ve dayanıklılığı nedeniyle araba parçalarının üretiminde tercih edilir. Aynı zamanda dövülebilir olması, onu otomobil sektöründe yaygın bir malzeme haline getirir. 1970 yılında, bir arabanın toplam bileşenlerinin yalnızca% 2’sini oluşturuyordu; bugün, toplam araba parçalarının% 15’ini oluşturuyor.

Temel parça olan jantlar geçmişte çelikten yapılırken, günümüzde alüminyum,çeliğin yerine almaya başladı.

Kauçuk

Kauçuk, motor yatakları, hortumlar, silecek lastikleri ve kayışların üretiminde kullanılır. Plastik gibi kauçuk da ucuz, dayanıklı ve esnektir.

Kauçuk, araba yapımında ve yan parçalarda geniş bir kullanım alanı bulur. Ayrıca aracın ısınması durumunda ısıya da dayanıklıdır.

Cam

Cam navigasyon ekranlarında, yedek kamera lenslerinde ve arabanızdaki aynalarda kullanılmaktadır. Sürücünün ne yaptığını ve nereye gittiğini daha net görmesine yardımcı olur.

Ön camlar lamine camdan yapılmıştır. Cam laminasyon, özellikle bir çarpışma durumunda kullanıcılara en yüksek güvenlik seviyelerini sağlar. Laminasyon belirli islemler sonrasında kaza sırasında camın parçalanmasını en aza indirir.

Fiberglas( Cam Elyafı)

Çoğu insan cam ve fiberglasın aynı malzeme olduğunu düşünür. Ancak bu genel bir yanılgıdır. Cam elyafı (fiberglas), çok ince cam telciklerinden üretilen bir maddedir.

Fiberglas, otomotiv endüstrisinde birçok kullanım alanı bulur. Aşındırıcı değildir, bu nedenle çeliğin kolayca aşınabileceği alanlarda çeliğin değiştirilmesine yardımcı olur.

Fiberglas yanmayan bir maddedir. Kaza durumunda kullanıcılar yara almadan arabadan inebilirler. Ön tamponlarda, kapılarda, çatılarda, kasalarda ve tekerleklerde kullanılabilir.

Kurşun

Kurşun ağır bir metaldir ve otomobili dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle tekerleklerin çoğu kurşundan yapılabilir. Ayrıca Akü araç ısınırken bile güvenli sıcaklıkları korumasına izin veren kurşundan yapılmıştır.

Bakır

Bakır çoğunlukla arabanın ve elektronik parçaların kablolanmasında kullanılır. Bakır teller radyo, güvenlik sistemleri ve şarj noktaları gibi farklı sistemlerde arabanın her yerinde dolaşır.

Titanyum

Titanyum pahalı bir metaldir. Bazı şirketler çelik ve alüminyumun geleneksel olarak kullanıldığı metalik parçalarda Titanyumu kullanır. Titanyum esas olarak arabaların daha estetik görünmesini sağlar.

Magnezyum

Gövde, yapı ve bazı motor parçaları magnezyumdan yapılır. Bu parçalarda 1930’dan beri kullanılmaktadır. Çelikten % 75, alüminyumdan % 33 daha hafif olması üretimde diğer malzemelere nazaran kullanılmasını cazip kılıyor. Ancak araçların dengesini bozmamak için sadece küçük alanlarda kullanılır.

Bu yazımızda araba tasarımı ve üretim aşamalarına kısaca değindik. Umarım hayatımızın vazgeçilmezi olan arabaların nasıl tasarlandığı ve yapıldığı hakkında soru işaretlerini kaldırabilmişimdir. Araba tasarımı ve üretim süreçleri hakkında ile ilgili görüşlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere… LEVTEMS

Eğer “Araba Nasıl Yapılır?” Sorusunu Cevapladığımız Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.

Kaynakça

https://www.bmw.com/en/design/car-design-in-7-steps.html
https://www.investopedia.com/ask/answers/062315/what-types-raw-materials-would-be-used-auto-manufacturer.asp
https://www.mercedes-benz.com/en/design/insights/ten-steps-to-the-definitive-vehicle/#:~:text=The%20design%20process%20is%20an,so%20doing%20also%20ensure%20producibility.
Levent Çolakoğlu https://levtems.com

Ben Levent Çolakoğlu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Makine Mühendisliği okuyorum. Sürekli gelişmeye ve değişime inanırım. Bu yüzden kendimi ömür boyu öğrenci olarak görüyorum. Sürdürülebilir malzeme, enerji ve iş modelleri konusunda kendimi geliştirdim. Kariyerime bu alanlarda devam etmeyi hedefliyorum. Aynı zamanda toplum ve çevre yararına olan çalışmalarda yer almayı ve olumlu etkiler bırakmayı hedefliyorum.

You May Also Like

More From Author

2Comments

Add yours

+ Leave a Comment