Bilgisayar ve Mobil Oyunları Nasıl Yapılır? Oyunların Dünyası

Bazen eski günleri özlemiyor değilim. Sokakta arkadaşlarım ile oynadığım saklambaç, futbol maçları, yakar top… Günün her saatinin dünden daha eğlenceli daha anlamlı olduğu zamanlar. Neyse konumuz bu değil:). Bugün oyun tasarımcılarının bilgisayar ve mobil oyunları nasıl yaptığını, hangi teknolojileri ve yazılımları kullandığı hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Ayrıca oyun sektörüne sıfırdan başlamak istiyorsanız okumanızı öneririm. Hadi oyunların eğlenceli serüvenlerine başlayalım.

Bilgisayar ve Mobil Oyunları Nasıl Yapılır?

Biliyor Muydunuz? Dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga 1,8 milyar dolara Türk oyun firması Peak Games’i satın aldı.

Bilgisayar ve Mobil Oyunları Yapmak İçin Atılacak Adımlar

  1. Kendinize göre en doğru planı yapmak
  2. Oyun motoru seçmek
  3. Oyun motorunun kullandığı yazılım dilini öğrenmek
  4. Oyun tasarımına başlamak
  5. Oyun grafiklerini uygulamak
  6. Oyunu test etmek
  7. Bilgisayar veya mobil oyunları uygun platformlarda yayınlamak

Hadi bilgisayar ve mobil oyunları yapmak için gereken adımları detaylı bir şekilde ele alalım.

1. Kendinize Göre En Doğru Planı Yapmak

Oyun yapımında her konuda olduğu gibi plan yapmak önemlidir. Yapacağınız oyunun kime hitap edeceğine, 2D mi yoksa 3D mi olacağına, bilgisayar oyunu mu mobil oyunu mu olacağına karar verip, ona göre hareket etmeniz size hem zamandan tasarruf ettirecek hem de düzenli bir şekilde çalışmanızı sağlayacaktır.

Oyununuzu yaparken bütçenizide hesaba katmalısınız. Bütçenize göre basit bir yapboz oyunu ya da Battle field 5 gibi komplex bir oyun yapabilirsiniz. Herşey sizin ne yapmak istediğinize ve bütçenize bağlıdır.

2. Oyun Motoru Seçmek

Bilgisayar ve mobil oyunları yapmak istiyorum ama programlama bilmiyorum, ne yapmalıyım? Oyun motoru kullanarak programlama bilmeseniz bile oyun tasarlayabilir ve geliştirebilirsiniz. Oyun motorları daha önce kullanıllan yazılımları, oyun içi sahneleri, karakterleri kütüphanesinde saklayıp, bunları tekrar kullanılabilir hale getirir.

Oyun motorları sayesinde oyununuz için oluşturduğunuz tüm bileşenleri bir araya getirebilirsiniz. Yazımın ilerleyen bölümlerinde “Oyun motoru nedir?” sorusuna cevap oluşturabilecek ve Oyun motor firmaları hakkında bilgi edinebileceğiniz bir bölüm mevcuttur. Yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

3. Oyun Motorunun Kullandığı Yazılım Dilini Öğrenmek

Oyun motoru kullanarak programlama bilmeden oyun tasarlayıp, geliştirebileceğinizi belirtmiştim. Fakat tasarlayacağınız oyuna kendinizden birşey katmak ve aklınızdaki fikri tam olarak hayata geçirmek için yazılım dili öğrenmeniz gerekir.

Öğreneceğiniz yazılım dilini oyun motorunun kullandığı dille göre seçmelisiniz. Örnek olarak Unity oyun motoru C# dilini kullanmaktadır. Eğer Unreal Engine oyun motorunu seçecekseniz, C++ dilini orta seviyede bilmeniz gerekir. Yazımın alt kısımlarında bilgisayar ve mobil oyunları için en çok tercih edilen yazılım dilleri hakkında bilgi verdim.

4. Oyun Tasarımına Başlamak

Planınızı yaptınız, oyun motorunu seçtiniz ve seçtiğiniz motora uygun yazılım dillini öğrendiyseniz, artık önünüzde herhangi bir engel yok demektir. Oyun tasarımına başlayabilirsiniz.

5.Oyun Grafiklerini Uygulamak

Oyun grafiklerini eğer oyunu 2D olarak tasarlıyorsanız, görsellerinizi Photoshop ve Illustrator kullanarak tasarlayabilirsiniz. 3D olarak tasarlıyorsanız, 3DS Max ve Maya gibi oyun sektöründe sıkça kullanılan programlar ile aklınıza gelebilecek her nesneyi ve karakteri tasarlayıp, animasyonunu yapabilirisniz. Bu programları daha ayrıntılı şekilde “Bilgisayar ve Mobil Oyun Yapmak İçin Hangi Yazılım Dillerini ve Grafik Programlarını Bilmek Gerekir?” başlığı altında ele aldım. Yazının alt kısımlarına göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir! Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi

6. Oyunu Test Etmek

Oyunu yayınlamadan önce test etmek olası sorunların önüne geçmeyi sağlar. Hatta oyunu sadece siz değil, bilgisayar ve mobil oyunları nasıl yapıldığını iyi bilen tecrübeli kişilere de test ettirmeniz iyi olucaktır.

7. Bilgisayar Veya Mobil Oyunları Uygun Platformlarda Yayınlamak

Oyununuz testleri başarılı bir şekilde geçtikten sonra, oyununuzu eğer bilgisayar için tasarlanmış ise Microsoft Store ve Steam gibi platformlardan, Android için tasalanmış ise Google Play, İOS için ise App Store üzerinden yayınlıyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir! Sanal Gerçeklik Nedir? Geleceğin Sanal Dünyası

Biliyor Muydunuz? Gta ve Mafia gibi oyunlarda ağaçları yıkamamanızın tek sebebi”doğanın parçalanmaz bir bütün olduğu“sosyal mesajını vermekti.

Oyun Motoru Nedir?

Oyun motoru, oyun yaratıcılarına oyunları hızlı ve verimli bir şekilde oluşturmak için gerekli özellik setini sağlayan yazılımdır.  

Oyun motoru oyun için tasarlanan öğelerin bir araya getirilmesi için kullanılır. Maya, 3DS Max ve Photoshop gibi programlardan oluşturduğunuz tasarımları, oyun motoru içindeki sahnelerde ve ortamlarda bir araya getirebilirsiniz. Peki oyun motorunda bir araya getirebileceğiniz öğeler nelerdir?

Oyun motorunda ışık ve gölge efektlerini, müzikleri, karakterlerin arasındaki diyalogları, animasyonları, özel efektleri ve en önemlisi de oyun mantığını bir araya getirebilirsiniz. Ayrıca oyun içindeki hataları ayıklayabilir, optimizasyon yapabilirsiniz.

Oyun motorları, geliştiriciler ve tasarımcılar için önceden kullanılan bileşenleri tekrardan kullanmaya olanak sağlar. Geliştiricilere zamandan tasarruf ettirip, oyunun daha can alıcı noktalarına odaklanmalarını sağlarlar. Buraya kadar sizlere oyun motorunun ne olduğunu, neden kullanıldığını ve geliştiriciler için neden önemli olduğunu anlattım. Hadi “bilgisayar ve mobil oyunları nasıl?“yapılır sorusunun daha derinine inelim.

Bilgisayar ve mobil oyunları hangi oyun motorları ile yapılır? Oyun motoru nedir?

Gözden Kaçmış Olabilir! Netflix Nasıl Kuruldu? İşte Netflix’in Yükselişi!

1.Unreal Engine

En popüler ve yaygın olarak kullanılan oyun motorlarından biri olan ve Epic Games tarafından geliştirilen Unreal Engine’dir.

Unreal Engine ile yapılan en popüler oyunlar; Gears Of War serisi, Mass Effect serisi, Bioshock serisi, Batman:Arkham serisi…

Bu oyun motoru daha çok profesyonel oyun geliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. En son sürümü Unreal Engine 4’tür.

2.Unity

Bilgisayar ve mobil oyun yapmaya sıfırdan başlayacaklar için en iyi tercih Unity oyun motorudur. Bu oyun motoru oyuncu ile etkileşimli 3 boyutlu içerik oluşturmanıza kolaylık sağlayan çok platformlu bir oyun motorudur.

Unity oyun motorunu en avantajlı yanı ise ücretsiz oluşudur. Fakat daha yüksek paketler ve araçlar kullanmak isterseniz belli bir ücret ödenmelidir.

Lara Croft Go, Her Story, Pillars of Eternity  gibi iz bırakan oyunlar Unity ile yapılmıştır.

3. GameMaker

 Bu oyun motoru “bilgisayar ve mobil oyunları nasıl yapılır? “hakkında fazla bilgisi olmayanların, programlama dillerini bilmeyenlerin ve bu işe sıfırdan başlayacaklar için biçilmiş kaftandır. Ayrıca GameMaker bu kullanıcılar için ücretsiz versiyonu da kullanıma sunmuştur.

GameMaker’ın arayüzünü sürükle bırak prensibi ile kontrol edebilirsiniz.

4.CryEngine

  Yapacağınız bilgisayar ve mobil oyunlarınızın görsel bir şölen oluşturmasını mı istiyorsunuz? CryEngine oyun motoru tam size göre. Bu motor ile oluşturulan grafikler ve karakterleri gerçek yaşamdan ayırt etmeniz biraz zor olabilir.

CryEngine kullanımı için herhangi bir ücret ödemek zorunda değilsiniz. Ayrıca bu motor kullanımı öğrenmek için bir sürü ücretsiz kaynak mevcuttur. Sanal Gerçeklik(Virtual Reality-VR) oyunu tasarlamak isterseniz bu motorun gelişmiş yazılım sistemleri bulunmaktadır. Bu oyun motoruyla tasarlanan bazı oyunlar Far Cry, Crysis, Crysis 2‘dir.

Diğer oyun motorları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Tıklayınız.

Bilgisayar ve Mobil Oyunları Yapmak İçin Hangi Yazılım Dillerini ve Grafik Programlarını Bilmek Gerekir?

Yazılım Dilleri

bilgisayar ve mobil  oyunları nasıl ve hangi yazılım dilleri ile yapılır?

İlginizi Çekebilir! 3D Modelleme Uzmanı Kimdir? Nasıl olunur? Çalışma Alanları

C Dilleri(C,C++,C#)

En yaygın, ileri düzey ve vazgeçilmez dillerin başında C dilleri gelir. Çoğu bilgisayar ve mobil oyunlar C dilleri ve bu dillerin diğer yazılım dilleri ile kombinasyonu sonucu yapılır. Özellikle Unity oyun motorunu kullanacaksanız C dillerini öğrenmenizi tavsiye ederim.

C dillerini, Udemy ve Youtube gibi platformları kullanarak yaklaşık 3 hafta gibi kısa sürede öğrenebilirsiniz. C++ dersleri için Youtube’ta benimde beğenerek izlediğim Yazılım Bilimi kanalını tavsiye ederim. Derslere ulaşmak için Buraya Tıklayınız.

Java

Java özellikle Android mobil oyunları yapmak için en çok kullanıllan programlama dillerinden biridir. Android Studio ile birlikte kullanıldığında görünümün ve oynanışın tamamen özelleştirilebildiği oyunlar yapılabilir. Angry Birds oyununda Java kullanıldığını  biliyor muydunuz?

Tıpkı C dilleri gibi Java programlama dilini öğrenmek için Udemy ve Youtube gibi platformlarda bir sürü eğitim videosu vardır. Java Youtube dersleri için Buraya Tıklayınız.

Swift

Swift yazılım dili İOS işletim sisteminde kullanılmak üzere oluşturulan, kullanımı basit bir dildir.

Eğer sizde İOS için oyun nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız bu yazılım dilini öğrenmelisiniz.

Programlama bilgisi olmadan oyun yapmak mümkün. Fakat oyuna sizden bir şey katmak istiyorsanız, bu programlama dillrinden birini öğrenmeniz gerekmektedir. Bazı bilgisayar ve mobil oyunları nasıl böyle eşsiz olabiliyor sanıyorsunuz?

Grafik Programları

Bilgisayar ve mobil oyunları nasıl ve hangi grafik 3D programları ile yapılır?

Bu Yazıyı Göz Atabilirsiniz! Paranın Geleceği ve Kripto Para ile İlgili Merak Edilenler

3DS Max

Oyun ve animasyon dünyasında büyük bir rolü olan 3DS Max nedir? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız bir sonraki paragrafa…

3DS Max tasarım, görselleştirme, oyunlar, filmler ve animasyonlar için profesyonel bir 3D modelleme ve işleme programıdır. Şuan ki sahibi Autodesk’in 3DS Max’i almadan önceki ismi 3D Studio’dur.

Maya

Bir Autodesk yazılımı daha Autodesk Maya. 3DS Max ile benzer özelliklere sahip olsa da her birinin kendine göre avantajı ve dezavantajı vardır. Mesela 3DS Max sadece Windows işletim sisteminde kullanılırken, Maya ise Windows, Mac ve Linux’ta kullanılabiliyor. Bu iki programının birbirlerine göre avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenmek istiyorsanız Buraya Tıklayınız. Maya’nın öğrenci ve öğretmenler için 3 yıllık ücretsiz ve tam sürüm kullanımı mevcuttur.

Oyun sektöründe en çok kullanılan grafik tasarım programlarından 3DS Max ve Maya hakkında sizlere bilgi verdim. Fakat oyun sektöründe farklı programlar da vardır. Bunlar;

  • Blender
  • Cinema 4D
  • ZBrush
  • SketchUp
  • Modo

gibi birçok program bulunmaktadır. Bu programlar arasından sizin için en uygununu seçmek ve daha fazla bilgi edinmek için Buraya tıklayınız.

Oyunlardaki Motion Capture(Hareket Yakalama)Teknolojisi

Oyunlardaki karakterlerin nasıl bu kadar gerçek insanlara benzetildiğini merak ettiniz mi? Örneğin Fifa 18 oyunundaki Cristiano Ronaldo’nun verilerinin Madrid’deki mobil EA Capture stüdyosunda kaydedildiğini biliyor muydunuz?

Fifa 18 oyunundaki Cristiano Ronaldo'nun verilerinin Madrid'deki mobil EA Capture stüdyosunda kaydedildiğini biliyor muydunuz?
Ronaldo ve Delle Allı Motion Capture Teknolojisi

Ronaldo’nun hızlanma, koşu temposu, beceri ve şut tekniği verileri, FIFA 18’deki görünüşünü ve kişiliğini daha da gerçekçi yapacak şekilde Motion Capture(Hareket Yakalama) Teknolojisi ile özel giysiler yardımıyla kaydedildi. Peki Motion Capture Nedir?

Canlı bir hareketin kayıt altına alınıp, bu hareketin oluşturduğu datayı, 3d ortamda oluşturduğumuz karaktere yansıtma olayıdır. Bir diğer deyişle organik hareketin, dijitalleştirilmesidir. Motion Capture sinema sektöründe de kullanılmaktadır. Sinema sektöründeki kullanımı ve sinema efektleri hakkındaki yazımıza ulaşmak için Buraya Tıklayınız.

Son

Öncellikle buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım “bilgisayar ve mobil oyunları nasıl yapılır?” sorusu kafanızda netleşmiştir. Yazımızı okuduktan oyun sektörüne girmek isteyenleri LEVTEMS olarak gerek pazarlama gerekse elimizden geldiği kadar teknik açıdan destekleyebiriz. Yazımın ilk başlarında belirttiğim adımlardan başlayarak sizde dev bir oyun firması olabilirsiniz. Unutmayın başlamak en büyük adımdır. Ayrıca son olarak size benim de severek oynadığım “Shadow of The Tomb Raider” oyununu tavsiye ederim. Mavi ekransız ve sağlıklı günler diliyorum.

Eğer Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz

Kaynaklar:

https://www.pluralsight.com/blog/film-games/begin-create-first-mobile-game
https://www.bitdegree.org/tutorials/how-to-make-a-video-game/

İlginizi Çekebilir

More From Author

11Comments

Add yours

+ Leave a Comment