İnsanoğlu, ilk çağlardan beri kırılgan malzemelerin içine bitkisel veya hayvansal lifler koyarak kırılganlık özelliğini gidermeye çalışmıştır. Günümüzde bu işlem sanayi ve teknolojiyle birlikte gelişmiş ve bu malzemelere kompozit malzemeler denilmiştir. Peki siz bu malzemelerin hangi amaçla kullanıldıklarını ve nerelerde kullanıldıklarını hiç merak ettiniz mi? Bu yazımda sizlere kompozit malzemelerin ne olduklarını, hangi amaçla ve nerelerde kullanıldıkları hakkında bilgi vereceğim.
Kompozit malzemeler, ana yapısını iki bileşenden oluştururlar:
1. Matris(bağlayıcı) Malzeme (Polimer, metal ve metal alaşımlı, seramik esaslı malzemeler)
2. Takviye Malzeme (Çelik, karbür, naylon vb.)

Matris veya bağlayıcı malzeme, takviye malzemesini bir arada tutan, destekleyen, dış darbe ve etkilere karşı koruyan kısımdır. Takviye malzeme, malzeme üzerine gelen kuvveti taşıyan kısımdır. Malzemeye asıl dayanımı veren takviye malzemedir. İnşaat sektöründe kullanılan betonarme betonunun içindeki çelik çubuklar takviye fazıdır; çubukların gömülü olduğu beton, bağlayıcı veya matristir. Diğer bir örnek ise kerpiçtir. Kerpiç üretiminde kullanılan killi çamur içine katılan saman, sarmaşık dalları gibi sap ve lifler kerpicin daha sağlam olmasını sağlamaktadır. Burada killi çamur, matris malzemedir. Saman ve sarmaşık dalları ise takviye malzemelerdir.

İlginizi çekebilir!Araba motoru çalışma prensibi nedir? Ana parçaları nelerdir? Tıklayınız
Kompozit malzemelerin kullanılmasındaki amaç nedir?
Kompozit malzemeler, taşıdığı karakteristik özellikleri ile diğer malzemelere göre birçok avantajları bulunan kompozit malzemeler uzun ömürleri, hafiflikleri, yüksek kimyasal ve mekanik dayanımları gibi pek çok üstün özelliklerinden dolayı tercih edilirler.
Kompozit malzemelerin üretimiyle aşağıdaki özelliklerin biri veya birkaçının geliştirilmesi amaçlanmaktadır:
gibi birçok özellik bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir! Malzemelerin Malzemelerin Mekanik Özellikleri Nelerdir?
Kompozit malzemelerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Hayatımızda olan her şeyin avantajı ve dezavantajı olduğu gibi kompozit malzemelerin kullanılmasının da avantajları ve dezavantajları vardır. Bu kadar yaygın kullanılması, bu malzemelerin daha çok avantajı bulunduğu anlamına geliyor.
Avantajlar;
İlginizi Çekebilir: Bir çok anlam taşıyan ve bağımlılık etkisi yaratan efsane reklamlar.
DEZAVANTAJLAR;
Kompozitlerin uygulama alanları nelerdir?
Kompozitler;
gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Eğer “Kompozit Malzeme Nedir? Kompozit Malzemeler Nerelerde Kullanılır? Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?” Soruları Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.
Kaynak:
https://slideplayer.biz.tr/slide/10173989/
[…] İlginizi çekebilir;Kompozit malzeme nedir? Kullanım amaçları nelerdir? Nerelerde kullanılır? […]
[…] İlginizi Çekebilir!Kompozit Malzeme nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? […]
[…] İlginizi Çekebilir!! Kompozit Malzeme nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? […]
[…] İlginizi Çekebilir! Kompozit Malzeme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları […]
[…] “Kompozit”, farklı kimyasal yapıdaki iki ya da daha fazla sayıda malzemenin, sınırlarını ve özelliklerini koruyarak oluşturduğu çok fazlı malzeme olarak tanımlanabilir. Kompozit malzemeler hakkında daha çok bilgi için “Kompozit Malzeme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları” başlıklı yazımıza ulaşmak için Buraya Tıklayınız. […]
[…] İlginizi Çekebilir! Kompozit Malzeme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları […]
[…] Kompozit malzemeler, ana yapısı iki bileşenden oluşur. Bunlar Matris(bağlayıcı) Malzeme ve Takviye Malzeme‘dir. Alüminyum kullanılan kompozit malzemelerde, alüminyumun matris(bağlayıcı) malzeme görevi görür. Alüminyum gibi metal veya metal alaşımları içeren kompozit malzemeler Metal matrisli kompozit(Metal Matris Composite-MMC) malzemeler olarak adlandırılır. Alüminyumla takviye malzemesi silikon karbür parçacıkları içeren bir kompozit malzeme daha sert, daha hafif ve daha güçlü olur. Oluşan bu malzeme uzay ve havacılık, elektrik, otomobil gibi sektörlerde geniş bir kullanım alanı bulur. […]
[…] malzemeler hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Kompozit Malzeme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Kompozit malzemeler ve bileşenleri olan matris ve […]