Farkında mısınız bilmiyorum. Son dönemlerde Türkiye’de dizi sektörü bambaşka bir yöne doğru ilerliyor. Klasikleşmiş zengin-fakir, iyi-kötü, güzel-çirkin, ağa-töre tiplemelerinden uzaklaşmaya başladığımızı söyleyebiliriz. Sektör açısından hem olumlu bir gelişme hem de cesaret gerektiren bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Bugün biz, günlük hayatın koşuşturması içerisinde görmezden geldiğimiz ama hepimizin hayatından bir yerlere dokunan iki diziden bahsedeceğiz. Masumlar Apartmanı ve Kırmızı Oda.
Yazımızda Neler Var?
Herkesin Konuştuğu Yapıtlar: Masumlar Apartmanı ve Kırmızı Oda
Yerli diziler içerisinde gözümüzün pek de aşina olmadığı olmadığı, senaryolarıyla ilgi çeken herkesin konuştuğu iki dizi: Masumlar Apartmanı ve Kırmızı Oda.
TRT kanalında yayın hayatını sürdüren Masumlar Apartmanı, psikoloji ve dram konularını işliyor. Sadece bununla da yetinmeyen dizi, naif komedi ögelerini de sunuyor izleyenlere. Kırmızı Oda ise TV8’in ciddi ciddi ağlatan, insanı sorgulatan, düşündüren bir dram izletiyor. Bu iki dizi sevildiği kadar bir kesimin de eleştiri oklarına maruz kalıyor. Biz de okuyucumuza naçizane fikirlerimizi sunalım dedik. Keyifli okumalar.
Düzgün İnsan Ara Da Bulasın: Masumlar Apartmanı
Göz Atmalısınız! Grace and Frankie -İzleyecek Dizi Bulamayanlara Gelsin!
Masumlar Apartmanı’yla incelememize başlayalım isterseniz… Oyuncu kadrosuyla izleyicisini heyecanlandıran dizide Ezgi Mola, Birkan Sokullu, Farah Zeynep Abdullah, Merve Dizdar gibi oldukça sevilen ve başarılı olan isimler var. Son dönemde kitaplarından uyarlanan dizilerle meşhur olan psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun kaleminden çıkıyor iki dizimiz de. Madalyonun İçi romanından uyarlanan dizi Beyoğlu’nda güzel bir apartmanda geçiyor. Apartman bir dairesi boş olan bir aile apartmanı.
Gülben ve Safiye obsesif tutumlara sahip. Evde tüm gün temizlik yapan iki kız kardeştir bunlar. Han ise onların dış dünyayla tek bağlantısı olan erkek kardeşleridir. Evde, çocuklarına göre daha sakin bir kişilikte olan hasta babaları ve liseye giden küçük bir kız kardeş daha yaşıyor. Han, yaptıkları kazada İnci’yle tanışıyor ve hayatı değişiyor. Pek de masum olmayan Masumlar Apartmanı’nın boş dairesine, kazanın ertesi günü dedesi ve erkek kardeşiyle İnci taşınıyor. Bu tesadüf bazıları için tatlı bazıları için acı oluyor. Dizi de asıl bu vakitten sonra başlıyor denilebilir.
Dizinin en çok konuşulan sahneleri Safiye ve Gülben’in yaptıkları obsesif temizlik anları ve tabi ki Ezgi Mola ve Merve Dizdar’ın üstün oyunculuk yetenekleri. Görmeye alışık olduğumuz yakışıklı ve güzel başrollerinin aksine bu dizide oyuncularımızın hepsi, estetik kaygısı olmadan rollerinin hakkını veriyor. Diğer dizilerde güzel başrol oyuncumuzun en son bölümdeki giydikleri, taktıkları, saçının şekli, yaptığı makyajı paylaşılırken, Masumlar Apartmanı’nda gerçeği yansıtan, bağrımızdan kopan oyunculuklar ilgi topluyor.
O Sizi Dinlemeye Hazır, Peki Siz Anlatmaya Hazır Mısınız? Kırmızı Oda
İlginizi Çekebilir! Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir? Astronotların Uzaydaki Evi
Sırada, psikiyatr seanslarına gelen vakaların hikayelerinin evlerimize konuk olduğu dizimiz Kırmızı Oda var. Binnur Kaya, Tülin Özen, Burak Sevinç ve Meriç Aral’ın doktor olarak rol aldığı diziye, danışanlar için ise konuk oyuncular dahil oluyor. Başarılı oyunculukların sergilendiği dizide özellikle Avrupa Yakası’nın Şahika’sı, Türk Malı dizisinin Abiye’si Binnur Kaya’yı, komedi dışında bir ağır dram rolünde izlemek oldukça ilginç oluyor. Bir çok farklı öyküye değinilen dizide en çok konuşulan ise Evrim Alasya’nın hayat verdiği “Meliha” ve Melisa Sözen’in oynadığı “Alya” karakterinin hayatları oluyor.
Dizinin öyle bir enerjisi var ki ne kadar izlerseniz izleyin, bu denli ağır dram içeren diziden sıkılmıyorsunuz, daha çok seyretmek istiyorsunuz. Tabii ki en kıymetli sebep; harikülade oyunculuklar.
Kırmızı Oda’yı beğenenler olduğu kadar da eleştirenler var. Özellikle psikologlar, psikiyatrlar ve psikoterapistler seansların bu şekilde dizi olarak ele alınmasında etik ihaleleri olduğunu savunuyor. Özellikle Doktor Hanım’ın iç sesinde danışanlara verdiği tepkiler ve takındığı mimikler oldukça yanlış bulunuyor bu kesim tarafından.
“Meğer ne acılar sığdırmışsın hayatına” repliği ise Twitter’da bir çok iletiye konu olarak karşımıza çıkıyor. Daha önce terapi aldığını söyleyen bazı insanlar ise doktor’un hastayla empati kurduğunu ve onunla üzülmesinin danışanı daha çok rahatlatacak bir şey olduğunu düşünüyor.
Bizler de her şeyden önce gerçek hikayeler olarak karşımıza çıksa da, Masumlar Apartmanı ve Kırmızı Oda ‘nın dizi oldukları unutulmadan izlenmeli diye düşünüyoruz.
Kırmızı Oda ve Masumlar Apartmanı Hakkındaki Eleştiriler
Özellikle Kırmızı Oda dizisindeki psikiyatrist karakteri hakkında yapılan eleştiriler var. Hasta doktor ilişkisi içerisinde bu denli mimiklerin kullanılmaması gerektiğinden bahsediliyor. Haklı bir eleştiri olabilir ama tekrardan hatırlatmakta fayda var ki bu bir dizi. Yaşananlar ne kadar gerçek olsa da karakterleri canlandıran insanların oyuncu olduğunu unutmamak gerekir.
İlginizi Çekebilir! Almanya 2. Dünya Savaşını Kazanmış Olsaydı…
Aslında esas eleştiriler kitapların yazarı Gülseren Budayıcıoğlu hakkında yapılıyor. Yazarın aldığı seans ücretlerinden tutun, hastalardan izinsiz olarak hayat hikayelerini aktardığına kadar birçok iddia mevcut. Suçu ortaya atan ispat etmeye mecburdur mantığıyla şimdilik asılsız iddialar olduğunu söyleyebiliriz.
Her ne olursa olsun Türk dizi sektörüne yeni bir soluk getiren bu tarz dizilerin aşiret, töre, şiddet temalı dizilere kıyasla daha çok tercih edilir olmasını isteriz. Çok fazla senaryolara dokunmadan Masumlar Apartmanı ve Kırmızı Oda ile ilgili nasıl olduklarını incelemeye çalıştık. Umarım keyif almışsınızdır.
Eğer Kırmızı Oda Ve Masumlar Apartmanı Dizileri Hakkındaki Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.
Kaynak: Masumlar Apartmanı
+ There are no comments
Add yours