Koronavirüs Mutasyonu Nedir? Mutasyon Aşıları Etkiler Mi?

Tam aşı bulunmuş, normale dönme yolunda insanlarda bir umut belirmişken, yine olanlar oldu. 1 yılı aşkın süredir hayatımızda olan virüsün, belki de en etkili mutasyonu hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Bugün, ‘ Mutasyon nedir? Koronavirüs mutasyonu nedir? Mutasyon aşıları etkiler mi? İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonu ne gibi etkilere sahip? Mutasyon endişelenmeye sebep olmalı mıdır? ’  sorularıyla muhatap olacağız. Hem İngiltere’de ortaya çıkan mutasyondan hem de dünyanın çeşitli yerlerinde ortaya çıkan mutasyonlardan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar.

Koronavirüs mutasyonu nedir
Abone Ol 

Mutasyon Nedir?

 En evvel kavramın açıklamasını yapmakla başlayalım. Mutasyon veya varyant kelimeleri dediğimiz vakit pek daha havalı gözükse de aslında değişim anlamına gelmektedir.  Mutasyon, varyant ya da değişim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. İşte bu mutasyonlar baş belamız haline gelen koronavirüs için de geçerlidir. Salgın başından beri koronavirüs, aslında sayısını bilemeyeceğimiz kadar çok mutasyona uğradı. Bu mutasyonlar virüsün genel yapısında büyük değişimlere sebep olmadı. Maalesef uzmanlar, İngiltere’de ortaya çıkan yeni koronavirüs mutasyonu için tedbirli olmayı gerektiren açıklamalar yapıyorlar.

Uzman görüşlerine başvuracağımız ve sizleri bilgilendireceğimiz bu yazı, bilimsel materyalleri baz alarak oluşturulmuştur. Halkı, tedirgin etme, olmayanı olmuş gibi gösterme amacı taşımamaktadır.

Yeni Koronavirüs Mutasyonu Nedir?

Hadi ilk olarak yüreklere su serpecek bir bilgiyle başlayalım. Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere Halk Sağlığı’nın kıdemli tıbbi danışmanı Susan Hopkins, “Şu anki veriler, yeni mutasyonun daha ciddi hastalığa veya ölüm oranının artmasına neden olmadığını gösteriyor, ancak bunu daha iyi anlamak için araştırmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

 Yani anlayacağınız yeni mutasyon gelecek, ölümler artacak gibi bir durum doğrudan söz konusu değildir. Diğer yandan ortak bir görüş daha vardır ki hastalığın daha hızlı bulaşmasına da sebep olmaktadır bu yeni mutasyon. Yani daha çok bulaşma, daha çok hasta yükü demektir. Bu da dolaylı yoldan ölümlerin artacağı endişesini taşımamıza sebep olmaktadır.

yeni koronavirüs İngiltere

İlginizi Çekebilir! Bakteri ve Virüsler; İnsan Gözünün Göremediği Varlıklar

 Mutant Virüs Daha Bulaşıcı

Yeni mutasyonun öldürücülüğünün artışı konusunda uzmanlar, somut verilerin olmadığını, bu aşamada böyle bir durumun söz konusu olmadığını söylüyorlar. İlk gelen verilere bakacak olursak, B117 adı verilen bu Koronavirüs mutasyonu, bizlere daha bulaşıcı olduğunu doğruladı. Ulusal temas izleme sistemi olan NHS Test and Trace’den alınan verilerin ayrı bir analizinde, koronavirüsün yeni varyantla teması olan kişilerin yüzde 15’ine bulaştığı belirtildi. Mutasyona uğramayan koronavirüsün ise insanlara bulaşma oranı yüzde 10 olarak hesaplandı. 

Yeni koronavirüs mutasyonu ilk olarak Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra’daki vakaların yaklaşık dörtte biri yeni varyanttı. Bu oran, aralık ayı ortasında vakaların yaklaşık üçte ikisine ulaştı.

İstatistik uzmanları, farklı varyantların yayılmasıyla ilgili sayıları karşılaştırıp sonuçlar çıkarmaya çalışıyorlar. 

Varyantın ne kadar bulaşıcı olabileceğine dair “kesin” bir rakam yok. Yani en başta duyduğumuz %70 daha bulaşıcı haberleri asparagas niteliği taşımaktadır.

Nottingham Üniversitesi’nden virolog Prof.Jonathan Ball, “Kamusal alandaki kanıt miktarı, virüsün bulaşmayı gerçekten artırıp artırmadığı konusunda güçlü veya kesin fikirler oluşturmak için ne yazık ki yetersiz” diyor.

covid19 test

İlginizi Çekebilir! Termal Kamera Nedir? Covid 19 Virüsünü Nasıl Tespit Eder?

Mutasyon , Virüste Neleri Değiştirdi?

 SARS-CoV-2 VUI 202012/01 adı verilen mutasyon, “reseptör bağlanma alanı” olarak bilinen bağlantının en önemli kısmını değiştiriyor. Bu, sivri uçların vücudumuzdaki hücrelerin yüzeyiyle ilk teması yaptığı nokta oluyor.

 Uzmanların ortak vardığı bir diğer sonuç ise, virüsün içeri girmesini kolaylaştıracak her değişiklik, çok büyük olasılıkla ona bir avantaj sağlayacaktır.

 Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Ravi Gupta’nın çalışması ise bu mutasyonun laboratuvar deneylerinde bulaşıcılığı iki kat artırdığını öne sürüyor.

 Şöyle bir baktığımız zaman İngiltere, çok büyük kısıtlamalar içerisinde olmasına rağmen vaka artışları ürkütücü düzeye yükseldi. Her geçen gün daha da büyük trajedilere sahne oluyor. Bu durum da uzmanların endişelenmekte haklı olduklarını gösteriyor.

Koronavirüs Mutasyonu ve İngiltere

Yeni koronavirüs mutasyonu ilk olarak İngiltere’de gözlemlendiği için şu an en büyük zorlukları yaşayan ülke durumundalar. Hastaneye yatış sayıları, bahar ayındaki yoğunluğun üzerine çıktı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre hastanelerin “şimdiye kadarki en yoğun kışı” geçirdiği söyleniyor.

Kraliyet Doktorlar Koleji’nden Prof. Dr. Goddard, katıldığı BBC Breakfast programında şunları söyledi: “Noel’in büyük bir etkisi olacağına şüphe yok. Yeni varyantın da büyük bir etkisi olacak, bunun daha bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden Güney Doğu’da, Londra’da ve güney Galler’de gördüğümüz büyük rakamların iki ay içinde ülkenin geri kalanına yansıyacağını düşünüyorum.” Prof. Goddard “Birleşik Krallık‘ta insanlar nerede çalışırsa çalışsın, gittikçe daha fazla vaka göreceğiz ve buna hazırlıklı olmamız gerekiyor” diyerek vakaların artacağı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Galler’de bir yoğun bakım danışmanı olan Dr. Ami Jones, BBC Breakfast’ta “hastanelerin patladığını” söyledi. Personelinin dörtte birinin şu anda ya hasta ya da karantinada olduğunu belirten Jones, durumun hastalara bakmayı daha da zorlaştırdığını ekledi. Dr. Jones ayrıca halkı başka hanelerle görüşmekten vazgeçmeye çağırdı: “Salgın orman yangını gibi büyüyor ve hastanelerde çok fazla yerimiz kalmadı.”

Aşılar ve Koronavirüs Mutasyonu

 Yazımızın en başından bu yana dünya çapında uzmanların ilk görüşlerini sizlere aktardık. Şimdi de öyle yapacağız fakat bu açıklamaların kesin sonuçlardan uzak olduğunu eklemek istiyorum. Koronavirüs aşıları için de etkili ya da etkisiz olacak tartışmasını sürdürmek şu aşamada gereksizdir. Biz daha aşıların dahi güvenilirliğini tam olarak bilmiyorken, mutasyonlara karşı etkili olup olmadığını söylemek çok zor bir durumdur.

Bununla birlikte uzmanların kafa karıştırıcı açıklamaları olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Bilim insanlarının ‘en azından şimdilik, neredeyse evet.’ tarzı açıklamalarını bilimsellikten uzak ve çağdışı buluyoruz.

Aşılar, bağışıklık sistemini virüsün birkaç farklı kısmına saldırması için eğitir, bu nedenle, bir kısmı mutasyona uğramış olsa bile, aşıların bilimsel olarak hala çalışması gerekmektedir.

Profesör Gupta bununla ilgili “Ama daha fazla mutasyon eklemesine izin verirsek, endişelenmeye başlayabiliriz” diyor ve ekliyor:

“Bu virüs potansiyel olarak aşıdan kaçma yolunda ilerliyor, buna yönelik ilk birkaç adımı attı bile.”

Glasgow Üniversitesi’nden Prof. David Robertson tarafından cuma günü yapılan bir sunumda şu sonuca varıldı: “Virüs muhtemelen aşıdan kaçan mutantlar üretebilecek.”

koronavirüs dezenfektasyon

Bu Yazımızı Da Okumalısınız! Aşı Ve İlaç Nedir? Faz 1, Faz 2, Faz 3, Faz 4 Çalışmaları

Afrika’daki Koronavirüs Mutasyonu Daha mı Tehlikeli?

Yeri gelmişken Afrika kıtasındaki bir diğer mutasyon türüne de değinmek istiyorum. Benim bu yazıyı kaleme aldığım şu sıralar İngiltere’den korkutan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

İngiltere hükümeti bilim danışmanlarından biri, ITV televizyonunda yer alan habere göre mevcut COVID-19 aşılarının Güney Afrika’da tespit edilen yeni koronavirüs tipine karşı yeterince etkili olmadığı yönünde bilim
insanlarının kaygı taşıdığını ifade etti. Birçokları tüm umudunu aşılara bağlamışken gelen bu haberler bizleri derinden üzüyor. İnsanlar sağlık problemleri, ekonomik sıkıntılar, barınma dertleri ile uğraşırken umutlarının ellerinden alınması en son beklenendir.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada da yeni tip koronavirüsün Afrika’da gerçekleşen mutasyonundan daha çok endişe ettiğini belirtmişti.

Ülkemizin Uygulayacağı Politikalar ve Kapanış

Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, Koronavirüs mutasyonunun ülkemizde 15 kişide tespit edildiğini aktarmıştı geçtiğimiz günlerde. 2. Dalganın derin izlerini henüz yeni yeni atmaya başlamış, vaka sayıları ve ölümleri kısmen kontrol altına alabilmişken bu durum bizleri oldukça tedirgin ediyor. Belki de alacağımız en büyük tedbirleri, kış aylarının çetin koşulları tüm yurtta etkili olmaya başlamamışken şu zamanda almak en doğrusudur. Can kayıplarının önüne geçmek, salgını kontrol altına alabilmek için en az bir ay tam kapanmayı elzem görüyorum. İhtiyaç sahiplerine yapılacak yardımların, kuvvetlenerek ilerlemesini elzem görüyorum.

En önemlisi alacağımız kişisel tedbirlerin, hayat kurtaracağını unutmamamız gerekiyor. Sevdiklerimizin zamansız kayıplarına mâni olmak için fedakarlıkta bulunmalıyız. Bir kişi, iki kişi değil; topyekûn bir mücadele içerisinde olursak bu zor zamanları atlatabiliriz. Dünya üzerinde, dar vakitlerde, birbirimize dayanak olma konusunda daha büyük bir millet olduğunu düşünmüyorum. En cevval zorluklar kapımızı çalsa da umudumuzu yitirmeden mücadelemizi sürdürmeliyiz. Hepimiz, kendi hayat filmimizin başrol oyuncusuyuz. Bu role yakışır azmi sergilemeliyiz.

koranavirüs mutasyonu

İlginizi Çekebilir! Karantina Adası Nedir? Karantina Adası’nın Hikayesi

Evet, çok bunaldık. Bu durum kimse için farklı değil. Yine de virüsün ya da çeşitli zorlukların bunalmadığını ve yakamızı bırakmadığını unutmamalıyız.

Yeni koronavirüs mutasyonu ve mutasyon kavramıyla alakalı tanımlar yaptık. Koronavirüs mutasyonunun etkileri ve farklarından bahsettik. İngiltere özelinde mutasyonun yayılışını ve uzman görüşlerini aktardık. Mutasyonun aşılar üzerinde etkili olup olmadığına dair, kesin olmayan görüşlere değindik. Son olarak da Afrika’da ortaya çıkan mutasyon için tedirgin edici açıklamaları anlattık. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıklı kalın.

Eğer Koronavirüs Mutasyonu Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.

https://www.cnnturk.com/turkiye/virusun-mutasyona-ugramasi-nedir-mutasyon-ne-demek

https://bianet.org/

https://www.cnnturk.com/dunya/ingilterede-endiselendiren-aciklama-asilar-guney-afrikadaki-mutasyona-karsi-etkili-olmayabilir?page=3

https://www.ntv.com.tr/saglik/ingilterede-ortaya-cikan-corona-virus-mutasyonu-daha-ciddi-hastaliga-neden-olmuyor,Bl8caDIZ9U6zUDux1UaRag

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours