Ülkemizdeki ilk vakanın görülmesinin üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen COVİD 19 virüsü etkisini hala yitirmiş değil. Bilindiği üzere virüsün en yaygın belirtisi yüksek ateştir.Kontrollü sosyal hayata geçtiğimiz bu dönemde toplu olarak insanların kullandığı hava alanları, askeri kurumlar, devlet daireleri, sağlık servisleri, fabrikalar, iş merkezleri, plazalar ve alışveriş merkezleri gibi toplu giriş çıkışların olduğu alanlarda insan vücut ısısının tespitinde en kolay yöntem termal kameralardır. Peki Termal kamera nedir? Nasıl kullanılır?Başka nerelerde kullanılır? Bugün ki yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.
Yazımızda Neler Var?
Termal Kamera Nedir?
Termal kameralar genellikle bir kamera ve monitörden oluşmaktadır.Görüntüleme sisteminin temeli kızılötesi(infrared) ışımadır. Termografi orta ve uzak IR’de kullanılmaktadır.İnsan gözünün ayırt edemeyeceği bu ışıma gece ve gündüz aynı tip görüntü vermektedir.Kullanılan kameradaki mercekler ise germanyumdan yapılmaktadır.Kameranın algılma aralığını kullanıcı ayarlayabilmektedir.
İlginizi Çekebilir! Nanoteknoloji Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
TERMAL KAMERALAR NASIL ÇALIŞIR? Çalışma Prensibi
Tüm nesneler, ısı imzası olarak da bilinen kızılötesi enerji yayar. Kızılötesi kamera (termal görüntüleme cihazı olarak da bilinir) nesnelerin kızılötesi enerjisini algılar ve ölçer. Kamera, kızılötesi verilerini ölçülen nesnenin belirgin yüzey sıcaklığını gösteren bir elektronik görüntüye dönüştürür.
Termal kamera, kızılötesi enerjiyi bir ızgara şeklinde düzenlenmiş binlerce detektör pikseli içeren özel bir detektör çipine (sensör dizisi) odaklayan bir optik sistem içerir.
Sensör dizisindeki her bir piksel burada odaklanan kızılötesi enerjiye tepki verir ve bir elektronik sinyal üretir. Kamera işlemcisi her pikselden sinyali alır ve buna bir matematiksel hesaplama uygulayarak nesnenin belirgin sıcaklığının bir renk haritasını oluşturur. Her sıcaklık değeri farklı bir renkle gösterilir. Bunun sonucunda oluşan renk matrisi bu nesnenin sıcaklık resmi (termal görüntüsü) olarak kameranın ekranına ve belleğe gönderilir. Aldıkları görüntüde kırmızıdan mavive doğru bir skala bulunmaktadır.Kırmızı olarak gözüken bölgede veya kişide fazla kan dolaşımı ve yüksek ateşin varlığından söz edilebilir.
Bu Yazıyı Okumalısınız! Bilgisayar ve Mobil Oyunları Nasıl Yapılır?Oyunların Dünyası
Termal kamera sistemlerinin yapısı;
- Dedektör
- Opto- Mekanik
- Sinyal işleme
- Kontrol
gibi kısımlarından oluşur.
TERMAL KAMERANIN AVANTAJLARI
- Görünür bir resim verdiği için büyük bir alanın sıcaklığı karşılaştırılabilir.
- Gerçek zamanlı olarak hareketli hedefleri yakalayabilme yeteneği vardır.
- Sorunlu bölge kolayca görülebilmektedir.
TERMAL KAMERANIN DEZAVANTAJLARI
- Az sayıda üretilmeleri nedeniyle fiyatları yüksektir.
- Görüntüleri analiz etmek bazı zamanlar zor olabilmektedir.
- Doğru sıcaklık ölçümleri,emissivity ve diğer yüzeylerden meydana gelen yansımalar nedeniyle engellenmektedir.
- Sadece yüzey sıcaklığını ölçebilir.
PEKİ TERMAL KAMERALAR HANGİ UYGULAMALARDA KULLANILIR?
DITI(DIGITAL INFRARED THERMAL IMAGING)
İlginiz Çekebilir! Biyomalzeme Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri
1.DOMUZ GRİBİ,COVİD 19 VE TERMOGRAFİ
Domuz gribi ve Covid 19 da bilindiği üzere en önemli belirtisi yüksek vücut ısısıdır.Termal kameraların insanda yüksek ateşi 0.01 C hassasiyetle ölçebilen yüksek çözünürlüğe sahip çeşitler vardır.Bu yüzden medikal kullanıma özel tasarımlar ile ateş ölçmek için kullanılır.
Ateş ölçer termal kameralar, konumlandırıldığı iç mekanlarda noktasal ısı ölçümü yapar ve yüksek ateşe sahip kişileri tespit eder, sesli ve görsel uyarı verir. Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin yüksek olduğu dönemlerde vücut sıcaklığı normal değerlerin üzerinde olan kişilerin, çalışma sahasına girmeden engellenmesine olanak sağlar. İstenirse, maske kullanmayan kişileri de algılar ve uyarır.
2.AĞRI TANISINDA
Ağrıyı görüntüleme ve patolojisini tanımlamada başarılı yöntemdir. Ağrının vücudun neresinde olduğunu gösterebilir.Riski olmayan,ucuz,hızlı ve standardize olmuş bir görüntüleme yöntemidir.
3.SPOR HEKİMLİĞİ KAS VE İSKELET
DITI’nin nöromüsküler hasarlarda ve sakatlanan sporcunun müsabakaya veya yarışmaya geri dönüp dönemeyeceğini belirlenmesinde yararlı bir tanımlama aracıdır.
4.BYPASS AMELİYATLARINDA TERMAL KAMERALAR
Koroner bypass ameliyatları sırasında termal kamera ile bypass yapılacak damarın saptanması ve yapılan bypassın kontrolü yapılabildiği gibi damardan geçen kan akımını da ölçülebilmektedir.
Bu yazımızda Termal Kameralar hakkında bilgi verdik.Termal kameraların nasıl çalıştığı,nerelerde kullanıldığı ve Covid 19 virüsündeki kullanımının önemi hakkında yazdığımız bu yazıyı umarım beğenirsiniz.Aklınıza takılan soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere…
Kaynak
https://www.fluke.com/tr-tr/bilgi-edinin/en-iyi-uygulamalar/olcum-temel-ilkeleri/termografi/termal-kameralar-nasil-calisir
+ There are no comments
Add yours