Sizce dünyaca ünlü bir iş adamının ‘Tuvalet Projesi’ ni ele alması ve bu konu hakkında senelerini harcamasının nedeni nedir? Peki ya tuvalet düşündüğümüz kadar basit bir şey midir? Biz tuvalete bu kadar temiz ve hijyenik yollarla ulaşabiliyoruz, sizce dünyanın her yerinde bu işleyiş böyle midir?
Gelin hep birlikte bu konu hakkında bir yolculuğa çıkalım.
Çocukların İshal Olmalarının Asıl Nedeni Hijyensizlikti
Eşiyle birlikte oturup gazete okuduğu sıradan bir günde, eşinin dikkatini gazetedeki o ilginç makale çekti. Makalenin konusu, Güney Afrika’daki çocukların ishal yüzünden ölmesiydi. Bu kadar gelişmiş bir yüzyılda bile, hala bir yerlerde çocukların ishalden ölmesi onları derinden etkilemişti. Şimdiye kadar yoksul ülkelere yaptıkları pek çok yardım vardı ama bu konu, yoksul ülkelerdeki insanlara bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik alet yardımı yapmanın çok dışında bir olaydı. Bunun üzerine Bill hemen konu hakkında araştırmalar yapmaya başladı.
Öncelikle Bill, çocukların ishal olmasının nedenlerini ve yılda kaç çocuğun bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini araştırarak işe başladı.
Çocukların ishal olmalarının asıl nedeni hijyensizlikti. Öyle ki, tuvalet atıklarının gittiği akarsuda yıkanıyor hatta bu suları tüketmek zorunda bile kalıyorlardı. Ülkede kanalizasyon ve tuvalet sisteminin olmayışı, yılda 3 milyon çocuğun ölümüne yol açıyordu ve bu çocuklar genellikle 5 yaşının altındaki bireyler oluyordu. İşte tuvalet projesi böyle gelişti.
İlginizi Çekebilir! Sensör Nedir? Arabaların Duyu Organlarını Biliyor Musunuz?
Amaç; Suyu İsraf Etmemek ve Enerjiyi Oldukça Az Kullanabilmekti
Bu çocuklar ve orada yaşayan halkın sağlığı için bir şeyler yapmaya kararlıydı fakat tek bir şehirde bile modern sıhhi tesisat kurmak onlarca milyon dolara mâl olacaktı. Bu yoksul ülkeler için uygulanabilir bir çözüm değildi. Bill hem tuvaleti hem de kanalizasyon sistemini yeniden ve normal maliyetinin onda biri tutacak şekilde tasarlayabilen mucitlere fon dağıtsak nasıl olur diye düşündü.
Bill bu projesini hayata geçirebilmek için en prestijli üniversitelere e-postalar attı ama ne yazık ki çoğundan cevap bile gelmedi.
Çok geçmeden Bill aynı üniversitelere tekrar çağrıda bulundu. Bu seferki amacı bir öncekinden çok daha farklıydı. Amaç bir rekabet ortamı oluşturarak herkesin dikkatini çekebilmekti. Bunun üzerine Bill, Yeni Tuvalet İcadı adı altında yarışma düzenledi. İstediği şey; Maliyeti yaklaşık 7 milyon dolar olan susuz, elektriksiz çalışan yeni bir tuvalet elde etmekti. Yarışma beklenilen ilgiyi gördü ve birçok proje geldi, üstelik Bill Gates in bile çok etkilendiği prototipler vardı ama o biliyordu ki birinin bile yapımının gerçekleşmesi yıllar alacaktı. Maalesef o kadar zamanı yoktu çünkü her yıl 3 milyon çocuk hayatını kaybediyordu.
Bundan dolayı kendi ekibinden de yeni bir arıtma tesisi planı için yardım istedi. Bu planın amacı suyu israf etmemek ve enerjiyi oldukça az kullanabilmekti. Böylelikle tuvalet projesi daha hızlı hayata geçirilebilirdi.
Omni Processor – Tuvalet Projesi
Bill Gates ve ekibi daha çok hayata geçirilebilir bir proje için düşünmeye başladılar ve ekipte çalışan mühendisler , insan atığını kaynatarak oluşan buharın, enerjiye dönüşeceğini ve bu enerjiyi de atık su sistemini çalıştırmak için kullanabileceklerini keşfettiler.Bunun yanı sıra oluşan bu buharın iyi bir filtrasyondan geçirilerek içilebilir su olma olasılığını düşündüler.Bu arıtma tesisi hem enerjisini kendi üretiyor hem de suyu boşa harcamıyordu.Arıtma tesisinin ilk örneğini kendi çalışma sahalarına yaptılar ve tuvalet projesi tasarımına ”Omni Processor” adını verdiler.
Bill maliyeti düşürebilmek ve konuya daha çok dikkat çekebilmek için Çin de konuşma yaptı. Bu konuşmadaki amaç yatırımcı bulup maliyeti düşürmekti. Eğer bu konuşmada bir yatırımcı bulamazsa 7 yıllık emek, prototipler ve çalışmalar için harcanan 200 milyon dolar boşa gitmiş olacaktı.
Ve 2018 de dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Lixil, Bill in tuvaletlerinden birini geliştireceğini açıkladı.
Bugün Güney Afrika’da Omni Processor sayesinde şehir atığı çamurunun,3 ‘te birini arıtılıp içilebilir su haline getiriliyor. Yatırım yapılan tuvalet projesi ise şehrin yaşanılabilirlik oranını yükseltiyor.
MERAKLISINA- Yatırım Yapılan Diğer Tuvalet Projesi Tasarımları
- Tuvalet projesi tasarımlarından birisi Kaliforniya İleri Teknoloji Üniversitesinin geliştirdiği ”Ekosan Güneş Tuvalet’ ‘ikincisi ise Cranfield Üniversitesi tarafından yapılan ”Nano Membran Tuvalet” dir.
Ekosan Güneş Tuvaleti
Daha fazla bilgi için tıklayınız.
İlginizi Çekebilir! Doğalgaz Nedir? Geçmişten Günümüze Doğalgazın Serüveni
Nano Membran Tuvaleti
Daha fazla bilgi için tıklayınız.
+ There are no comments
Add yours