Yakıt Tasarrufu İçin 10 Tüyo Araba Nasıl Daha Az Yakıt Yakar?

Hepimiz bir araç sahibi olmayı isteriz. Kimimiz sadece konfor için, kimimiz ise seyahat edip, farklı yerler, farklı kültürler görmek için bir araca sahip olmak ister. Fakat hepimizin ortak problemi olan yakıt konusu hep kafamızı kurcalar. “Yakıt tasarrufu nasıl yapabilirim? Daha az yakıtla nasıl daha uzun yol gidebilirim?” gibi soruları hep kendimize sorup dururuz. İşte bu soruların cevapalarını araştırıp, derledim. Umarım okurken keyif alırsınız. Yazımdaki tüm öneriler dizel ve benzinli araçlar için farklılık göstermemektedir

Yakıt-tasarrufu-nasıl-yapılır,araba-nasıl-daha-az-yakıt-harcar, yakıt-tüketimi, yakıt-göstergesi

1. Aracı Rölantide Çalıştırmaktan Kaçının

Aracın rölantide çalışması yani motor çalışıyorken aracın haraketsiz kalma durumudur. Yaygın inanışın aksine aracı rölantide çalıştırmak, motoru kapatıp açmaktan daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Bu nedenle aracınızın 30 saniyeden daha fazla hareketsiz kalıcağı durumlarda motoru kapatıp, hareket edeceğiniz zaman çalıştırmanız yakır tasarrufu açısından daha faydalı olucaktır.Aracınızın motorunun ısınmasını 3 dakika beklerseniz,1 km gidebileceğiniz yakıtı harcarsınız.

Dikkat ederseniz yeni çıkan arabaların çoğunda kırmızı ışıkta durduğunuzda, araba motoru kendini otomatik olarak durdurur ve debriyaja bastığınızda tekrardan çalışır. Bu tamamen aracın rölantide çalışmasını önlemek ve yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla yapılmıştır.

2. Aracınızı Doğru Viteste Kullanın

Düşük viteslerle yüksek hızlara ulaşmak, yakıt tüketimini arttırır. Vites değişimlerinde motorun üst devirlere çıkarmaktan kaçının. Her motorun maksimum devir sayısı ve en verimli çalıştığı devir aralığı vardır. Bu devir arabadan arabaya değişeceğinden dolayı servislerden ve araç kullanım kılavuzundan bu konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Teknik verilerde “maksimum tork” adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az yakıt tükettiği devirdir. Unutmayın yakıt tasarrufu için arabanızı yüksek vites, düşük devir ve sabit hız ile kullanın.

3. Lastiklerin Hava Basıncı Her Ay Kontrol Edilmesi Gerekir

Lastiklerinizin yetersiz hava basıncı ile şişirilmiş olması, büyük bir tehlike kaynağıdır. Fren mesafesinin artması, yol tutuşunun azalması gibi sebeplerle potansiyel kaza riskini önemli derecede arttıran yetersiz hava basıncı, yakıt tüketimini de önemli ölçüde arttırır. Lastiklerin yeterli hava basıncına sahip olmaması, motorunuzun daha fazla güç harcamasına sebep olacaktır ve bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olacaktır. Düzenli olarak lastik basıncınızı kontrol etmenizi ve lastikleri üreticinin belirttiği hava basıncı ile şişirmeniz yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar.

İlginizi Çekebilir: Araba motoru çalışma prensibi nedir? Ana parçaları nelerdir?

4. Araç Bakımını Düzenli Olarak Yapın

Eski ve kirli motor yağı  filtresi motorun aşınmasına ve yakıt tüketiminizin artmasına neden olur. Aracınız için en uygun motor yağı seçmek yakıt tasarrufu açısından etkilidir.  Ayrıca tıkalı hava filtresi de buji tüketimini artırmaktadır. Aracınızın periyodik bakımlarında filtre değişimlerini yaparsanız yakıt tüketiminde tasarruf edebilirsiniz. Tıkalı hava filtresi hem motoru boğar hem de yakıt tüketimini artırır.

Tozlu ve çamurlu alanlarda daha çok araç kullanıyorsanız, filtreler daha çabuk kirlenir. Bu nedenle araç bakımını daha sık yapmalısınız. Motorunuzun bakımını düzenli olarak yapmak %4 oranında bezin veya motorin tasarrufu elde etmenizi sağlar.

5. Ani Fren ve Hızlanmadan Kaçınının

Kararlı bir sürüş tarzı hem yakıt tüketimini azaltır hem de araç aksamlarında hasarın oluşmasını engeller. Araştırmalara göre,ani fren ve hızlı manevralardan kaçınmak, %20 oranında yakıt tasarrufu etmenizi sağlar.

6. Klima ve Açık Camların Yakıt Tasarrufu Üzerinde Etkisi

Özellikle bunaltıcı yaz günlerinde sürücüler yakıt tüketimi adına klima açmak ya da cam açmak arasında kalırlar. Birçok sürücü klimayı açmanın yakıt tüketimini arttıracağını düşünmektedir. Tabi ki klima yakıtın tüketilmesini artırır. Fakat yüksek hızlarda klimayı, cam yerine açmak yakıt tüketiminizi düşürür. Çünkü yüksek hızlarda cam açmak, aracın aerodinamiği (araca etki eden hava direncini ) bozacağı için yakıtın tüketimini arttırır. Aerodinamik hakkında daha fazla bilgi için Buraya Tıklayınız. Düşük hızlarda cam açmak yakıt tasarrufu açısından daha mantıklıdır.

Eğer hızınız 70 km/s üzerindeyse klimayı, eğer 70 km/s altındaysa ve sürekli dur kalkın yapıldığı şehir trafiğindeyseniz camı açmalısınız. Klima, yakıtın tüketimini 70 km hızın üzerinde %10 civarında yükseltirken, cam açmak yaklaşık yine bu hızda %20 yükseltmektedir.

İlginizi Çekebilir: Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi

7. Aracınızdaki Ağırlığının Yakıt Tasarrufu Açısından Önemi

Aracınızın ağırlığı, yakıt tüketimini olumsuz yönde etkiler. Çünkü aracınız en yüksek enerjiye, kalkış esnasında ihtiyaç duyar. Araç ağırlığı ne kadar fazlaysa, onu hareket ettirmek için gerekli olan enerji daha fazla olacaktır. Bu da motorunuzun daha fazla çalışıp, yakıtın tüketilmesine neden olur. Bu nedenle aracınıza fazla yük yüklemekten kaçınmalı, aracınızdaki gereksiz eşyaları aracınızdan çıkarmalısınız. Ekstra her bir kilo, ekstra yakıt tüketimi demektir.

8. Kaliteli Akaryakıt Firmalarını Tercih Edin.

Kaliteli akaryakıt firmalarından alacağınız yakıtlar, motorun daha verimli çalışmasına ve daha az yakıt tüketerek, daha fazla yol gitmenizi sağlar. Kalitesi düşük yakıtlar ise kısa süreli yakıt tasarrufu sağladığı gibi,birtakım araç aksamlarına da zarar verebilirler. Aracınızın yakıtını Shell, Petrol Ofisi, Opet gibi akaryakıt firmalarından almaya özen gösterin.

İlginizi Çekebilir! Kompozit Malzeme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları

9. Aracı Yokuş Aşağı Giderken Boşa Almayın

Çoğu sürücü yokuş aşağıya giderken boşa alarak benzin veya mazot tasarrufu yaptığını zanneder. Fakat vitesi boşa aldığınızda motor en düşük devirde çalışmaya ve yakıt harcamaya devam eder. Eğer aracınız  yakıt enjeksiyon sistemine sahipse, gaz verilmediği taktirde Cut-Off sistemi devreye girerek yakıt tüketimini durdurur. Vitesi boşa aldığınızda ise Cutt-Off sistemi devreye girmez.

Ayrıca yokuş aşağı eğimli yollarda vitesi boşa almak, can güvenliğiniz açısından tehlikelidir. Fakat uygun vitesle yokuştan inerseniz hem aracınıza daha hakim olursunuz hem de yakıttan tasarruf edebilirsiniz. Yani kısacası boş vites, boş bir hayaldir.

İlginizi Çekebilir! Termal Kamera Nedir? Covid 19 Virüsünü Nasıl Tespit Eder?

10. Hızınızın Yakıt Tasarrufu Açısından Etkisi

Hızınızı aniden ve aşırı derecede yükseltmek , yakıt tüketiminizi arttırır. Hızınız ne kadar artarsa, yakıt tüketiminiz o derecede artar. Örneğin 90 km/sa ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/sa hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Bu nedenle 90 kilometrenin üzerindeki hızlara çıkmamak önemlidir. Yol şartlarına ve trafik kurallarına göre ideal hızınız belirlemelisiniz. Ek olarak hız sabitliyici kullanmak ya da bu özellik mevcut değilse, belirli bir hızda ilerlemek yani ani hızlanmamak tasarruf açısından önemlidir.

Bu yazımızda yakıt tasarrufu için yapılması gerekenleri ve bu konu hakkındaki doğru bilinen yanlışları anlattık. Umarım verdiğim bu önerilerle sizde yakıt tasarrufu yapabilirsiniz. Bir sonraki yazımlarımızda görüşmek üzere… LEVTEMS ile kalın..

KAYNAKÇA:

https://www.koalay.com/blog

https://www.automotive-fleet.com/145906/15-ways-to-save-fuel

Levent Çolakoğlu https://levtems.com

Ben Levent Çolakoğlu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Makine Mühendisliği okuyorum. Sürekli gelişmeye ve değişime inanırım. Bu yüzden kendimi ömür boyu öğrenci olarak görüyorum. Sürdürülebilir malzeme, enerji ve iş modelleri konusunda kendimi geliştirdim. Kariyerime bu alanlarda devam etmeyi hedefliyorum. Aynı zamanda toplum ve çevre yararına olan çalışmalarda yer almayı ve olumlu etkiler bırakmayı hedefliyorum.

You May Also Like

More From Author

5Comments

Add yours

Comments are closed.