Kısa bir aradan sonra belkide bir çok meslek grubunda adını duyduğumuz ISO konu başlıklı yazımız ile birlikteyiz.Bugün sizlerle ISO nedir? Kaç çeşidi vardır? Biz mühendisler için hangileri daha önemlidir? Biyomedikal Mühendisleri için hangileri gereklidir? Bu ve daha bir çok sorunun yanıtını bulacağımız bir yazı olacak.Keyifli ve bilgilendirici bir yazı olması temennisi ile…
Yazımızda Neler Var?
ISO Nedir?
Türkçe açılımı Uluslararası Standardizasyon Kuruluşudur. 1947 yılında bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak kurulmuştur ve kurulduğu ilk günden bu yana çok fazla standart yayımlamıştır. Bugün bilinen 23000’e yakın standardın sahibidir ve çeşitli ülkelerde 164 adet temsilcisi vardır. Resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre’de kurulan uluslararası bir teşkilâttır.
İlginizi Çekenilir!Aerodinamik Nedir? Arabanın Hava İle İmtihanı
Uluslararası Standartlar Teşkilatına üye ülkelerin sayısı 162’dir. Teşkilat üyesi olan milli birimler kendi ülkelerinde standartlar konusunda en yetkili kuruluşlardır. Her ülke teşkilatta yetkili bir organ tarafından temsil edilmektedir.
Standartlaştırma, ölçme, adlandırma ve yabancı adları çeşitli dillere çevirmeyle, makinelerin, deney idarecilerinin, aletlerin, işlemlerin, yüzeylerin, malzemelerin ve parçaların taşıması gereken özelliklerin ve bu özelliklerin talep edilme biçiminin tespiti gibi konular ile ilgilenir. Uluslararası teknik komiteler kurarak bu komitelerin çalışmalarının neticelerini Uluslararası Standart yayımlar. Teknolojinin değişimi de göz önünde bulundurulduğunda standartlar, her beş yılda bir gözden geçirilerek gerekli değişiklikler yapılır.
ISO Ne İşe Yarar? Amacı Nedir?
ISO’nun etkinlik alanı uluslararası standartlardır. 2019 itibariyle İsviçre’deki merkezinde 130’dan fazla kişi bu standartların türetilmesinde ve iyileştirilmesinde çalışmaktadır. Uluslararası Standartları’nın önceliklerinden biri ürünlerin ve hizmetlerin güvenliği ve kalitesidir.
Standartların en önemli amacı farklılıkları gidermektir. Uluslararası standartta bir kalite ve güven sözü vermek, tüketicinin bundan emin olmasını sağlamak başlıca amaçları arasında sayılmaktadır. Bu amaç her kurumda mevcuttur. ISO duruma daha objektif bir yerden bakarak bunu bir kolektif haline getirmiştir. Belirli bir seviyeye sahip tüm kuruluşların sağladığı hizmet kalitesinde belli bir noktaya gelmiş olmasını hedeflemektir. Bu önemli bir gerekliliktir.
ISO Belgesi Nedir?
Kaçırmış Olabilirsiniz! Nükleer Enerji Nedir? Nükleer Enerjiden Elektrik Nasıl Üretilir?
ISO belgesi , 3. taraf denetimlerin gerçekleşmesi sonucu işletmenin kazanmış olduğu kaliteyi simgeler. Bu belgeler, büyük veya küçük çaplı her türlü işletme için gerekli olan bir belgedir. İş politikası süreçlerini belgeler ve bu süreçleri resmi olarak tanımlar.
ISO Belgesi Nasıl Alınır?
ISO belgesi alma aşamaları:
1.Kuruluşun ihtiyacının belirlenmesi
2.ISO standartı sistem kurulumu
3.ISO uygulamaları
4.ISO kuruluşuna başvuru
5.ISO belgelendirme denetimi
ISO Belgesi Faydaları
ISO Belgeleri
Kaçırmış Olabilirsiniz! Malzemelerin Mekanik Özellikleri Nelerdir?
Bazı ISO Belgeleri Tanımı
ISO 9001 Belgesi
ISO 9001 hemen hemen diğer tüm standardların temel yapısını oluşturur. Kendisi dışında kalan yönetim sistemlerinin temelidir denilebilir. Diğer sistemler çoğunlukla 2015 revizyonlarından sonra ISO 9001 standartıyla, aynı (operasyonel faaliyetler dışında) sıralamaya kavuşmuştur.
ISO 9001 standartının amacı, uluslararası bağlamda tüm kuruluşların kendi standardlarını oluşturarak (müşteri memnuniyeti odaklı) belirgin kalite seviyesine ulaşmaları, sürekli iyileştirmeleri ve bu süreçleri kalıcı alışkanlıklara dönüştürebilmeleridir.
İlginizi Çekebilir! Metalik Biyomalzeme: Platin Ve İmplant Nedir? Kullanım Alanları
ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Yönetim Sistemi Belgesi
Tıbbi (Medikal) sektöre yönelik olarak hazırlanmış bir uluslararası kalite yönetim sistemidir. Bu standartta belirtilen maddelere uymak; tıbbi cihaz ve ilgili hizmetlerin, müşteri taleplerinin ve düzenleyici gerekliliklerin kalıcı biçimde kuruluş tarafından sağlanabilmesi için bir Kalite Yönetim Sistemi kurulmasını sağlar. 2016’da bu standart, düzenlenerek güncellenmiştir. ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Yönetim Sistemi ve ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi olarak da anılabilir.
İlginizi Çekebilir! Tıbbi Cihaz Nedir? Pandemide Kullanılan Tıbbi Cihazlar
ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uluslararası standartlar ve yasal mevzuat çerçevesinde, sistemin uygulandığı kuruluştaki olası riskleri ortadan kaldırarak ya da en aza indirgeyerek, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı meydana getirmek için hazırlanmıştır.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
Bilgi güvenliğinin sağlanması ve denetimlerden başarıyla geçilmesinin göstergesi olarak verilen belgedir. Bilgi güvenliği yönetim sistem kalite belgeleri, (kurum ve kuruluşlarda işletmelerin kendi bilgilerinin ve müşteri bilgilerinin güvenle saklanması ve nakledilmesi konularında gerekli bilgi güvenliği tanımlarını yaparak alınacak tedbirlerin uygulandığı kalite yönetim sistemi belgeleridir.) 2017 revizyonu kullanılmaktadır.ISO 15189:2012 Tıbbi Laboratuvarların Akreditasyonu
Tıbbi laboratuvarların, hizmetlerinin kalitesinin ve güvenilirliğinin belirli şartları ve gereksinimleri karşıladığını göstermek adına uluslararası standartlara bağlı belgedir. ISO 15189 tıbbi laboratuvarlarda kalite ve yeterlilik için gereksinimleri belirleyen uluslararası standarttır.
Bugün sizlerle ISO hakkında bilgiler edindik.Kefiyle okuduğunuz bir yazı olmuştur umarım. Soru ve önerilerinizi yorumlara bırakabilirsiniz. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere sağlıklı günler…
Eğer ISO Hakkında Bilgi Verdiğimiz Bu Yazıyı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz
+ There are no comments
Add yours