Hollanda Nasıl Bisiklet Ülkesi Oldu? Fosil Yakıtın Sonu Geliyor

Dört bir yanı bisiklet yollarıyla çevrili Hollanda, tam bir bisiklet ülkesi. Ayrıca 17 milyon nüfuslu ülkede 20 milyon civarı bisiklet var. Fakat sanılanın aksine bu ülkenin bisiklet geçmişi çok eskiye dayanmıyor.Diğer yandan Küresel iklim krizini çözmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimi dışında, farklı sektörlerde de kullanılması, fosil yakıt tüketiminin sonlandırılması gerekiyor. Bu yazımızda bisiklet ülkesi Hollanda ‘nın yolculuğuna ve fosil yakıtın geleceğiyle ilgili önemli noktalara ışık tutmaya gayret ettik. Keyifli okumalar.

Gün batımında kanal ve 2 bisiklet Amsterdam Hollanda

Bisiklet ülkesi Hollanda’nın şehirlerinin çoğunda bisiklet yolları şeritlerle ayrılmıştır, bu da bisiklet sürmeyi çok daha güvenli hale getirir. Bisiklet sürücülerinin arabalara göre öncelikli olduğu ve arabaların misafir olarak görüldüğü yollar bile var. Bisiklet sürmek o kadar popüler ki, Amsterdam’ı ziyaret eden turistler için bisiklet trafiğinde gezmek zorlu bir görev haline dönüşebiliyor.     

Bisiklet Her Zaman En Popüler Araç Değildi

Bisiklet açısından değerlendirdiğimizde vaziyet her zaman bu kadar iç açıcı değildi. 1950’lerde ve 1960’larda araba, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra daha uygun fiyatlı bir hale geldiğinden, Hollandalı vatandaşlar daha çok zenginleştiğinden, Hollanda’daki en popüler ulaşım aracına dönüştü. Sonuç olarak şehirler, araçların ihtiyaçlarına yanıt verebilecek şekilde planlandı.

Geçmiş yıllarda Amsterdam’da ve civarında çekilmiş fotoğraflara bir göz gezdirin, resimlerde bugünkü İstanbul’u göreceksiniz. Her yerde park edilmiş arabalar, her yerde trafik sıkışıklığı, bisikletçiler ve yayalar için yeterli alan eksikliği… Lafın özü: İnsanlar için değil, arabalar için tasarlanmış bir ülke. 

yoğun-trafik-hollanda

Bu Yazımızı Okudunuz Mu? Yaşanılacak En Güzel Ülke -Sanki Başka Bir Dünya: Küba Tıklayınız

Lafın Özü: İnsanlar İçin Değil, Arabalar İçin Tasarlanmış Bir Ülke. Peki Bu Durum Nasıl Değişti? 

1950 yılında trafik kazalarında bine yakın kişi hayatını kaybediyordu. 1972 yılında ise bu sayı 3 bin kişiye yaklaşıyordu. Üstelik bu ölümlerin çoğunu trafik kazalarında hayatını kaybeden çocuklar oluşturuyordu.

Amsterdam’daki reform ilk kamuoyu ile başladı. Anne ve babalar trafik kazalarında çocuklarının hayatını kaybettiğine tanık oldular. Bu, “Kind de kindermoord”, “Çocuk ölümlerini durdur” adında bir sivil hareket başlattı. Bu hareket, bisiklet altyapısına daha fazla hareket alanı sağlamak adına, kamusal alanın yeniden tasarlanmasını öngörüyordu.

Bisiklet Ülkesi Hollanda

Bu yeni tasarlanacak altyapı, çocukların okula güvenli ve ebeveyn kontrolsüz bir şekilde gitmesine izin vermeliydi. Hollandalı çocukların güvenli ve bağımsız şekilde hareket edilmesini öncelik almak, mevcut Hollanda bisiklet altyapısının temel dayanağıdır.

Yayalar ve bisikletliler için daha fazla alan yaratılması, beraberinde bazı şeylerden feragat edilmesi anlamına geliyordu. Hollanda için vazgeçilecek olan arabalardı. Kamusal alanı yeniden tanımlamakla birlikte, Adım adım bisiklet ülkesi olan Hollanda, ülke içindeki otomobil kullanımını özendirmeyecek bir hale getirdi.

Örneğin Kasım 1973’ten 0cak 1974’e kadar pazar günleri trafiğe çıkmak yasaklanıyordu. Halk Pazar günleri mecburen bisiklet gibi araçlara yönelme yoluna gidiyordu.

bisiklet-ülkesi- hollanda
Protesto

İlginizi Çekebilir! Yakıt Tasarrufu İçin 10 Tüyo! Araba nasıl daha az yakıt yakar?

Bisikletin Diğer Faydaları 

Daha fazla bisikletçiye rağmen araç trafiğinin düşmesinin diğer faydaları da vardır. Oksijeni bol bir hava (belki elektrikli otomobiller de çevre kirliliğine sebep olmuyor lakin kamusal alan problemine de çözüm sağlamıyor), sağlık düzeyi yüksek halk (bu da daha az sağlık harcaması demek) ve daha ucuz altyapı bakım masrafı (bir bisiklet yolunun bakım maliyeti, bir arabanın bakımından önemli ölçüde daha azdır) olduğunu düşünün.

Daha önce de söylediğim gibi, bisiklet için verilen mücadele çoğunlukla kentsel alan savaşıdır. Bir bisiklet, araba kadar alan harcamadığından, geri kazanılan kamusal alan başka hedefler için de kullanılabilir. Şehirler için bu özellikle iklim değişikliği ışığında önemlidir. İklim değişikliği nedeniyle, özellikle yaz aylarında sıcaklıklar artar.

Şehirlerde daha fazla olan beton ve asfalt ısıyı koruduğundan kentlerde bu sorun daha da fazladır. Bu sebepten ötürü, araçtan geri kazanılan kentsel alan ve araç altyapısı, şehirlerde mümkün olduğunca fazla yeşil alan oluşturmak için kullanılmalıdır. Çünkü ağaçlar, parklar ve yeşil alanlar serin şehirler yaratır.

Başbakan da Bisikletle İşe Gidip Gelenlerden-Bisiklet Ülkesi Hollanda

Hollandalılar tabiri caizse bisiklet üzerinde doğuyorlar. Bisiklet ülkesinde Çok küçük yaştan itibaren bisiklet kullanmasını öğrenirler.İlkokuldan üniversiteye kadar hemen hemen bütün öğrenciler okula bisikletle gidip gelirler.Sadece öğrenciler mi bu şekilde? Memurlar, işçiler, işadamları hatta bakanlar ve başbakan işe gidip gelmek için çoğunlukla bisikleti tercih eder.

Lahey’de günün erken saatlerinde eşyalarını bisikletinin arkasına bağlamış, takım elbisesiyle pedal çeviren Başbakan Mark Rutte’ye rastlamak sıradan olaylardan biridir.Ara sıra ülkeye gelen resmi konuklarla görüşmeye de bisikletle giden Başbakan Rutte, bu nedenle sık sık uluslararası medyada haber olur.

bisiklet ülkesi hollanda
Bisiklet Ülkesi Hollanda

İlginizi Çekebilir! Mantar Nasıl Yetiştirilir? İstiridye Mantarı Para Kazandırır Mı? Tıklayınız.

Fosil Yakıttan Kurtulmak Şart

Küresel iklim krizini çözmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimi dışında farklı sektörlerde de kullanılması, fosil yakıt tüketiminin sonlandırılması gerekiyor. Küresel enerjinin dağılımında bir dönüm noktası olarak 2019 yılında ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Hindistan’da elektrik üretiminde kömür,petrol gibi fosil yakıtların kullanımı gerilerken toplam enerji üretiminin arttığını gördük. Bu tür gelişmelerin hızlanarak artması gerekiyor. Yoksa yakın gelecekte bile bizi bekleyen olumsuzluklar epey artmış olacak.

Dünyamıza zarar veren her türlü maddeyi hayatımızdan çıkarmalıyız. Örneğin elektrik enerjisiyle çalışan araçların daha çok hayatımızın parçası haline gelmesi gerekir. Ayrıca her şeyden evvel çevre dostu olan bisikletleri, tıpkı bisiklet ülkesi Hollanda ‘nın yaptığı gibi can damarımız haline dönüştürmeliyiz.

Eğer buraya kadar okumaya devam ettiyseniz hepinize çok teşekkür ediyorum. Bu yazımızda,hem bizlerin hem de bizlerden sonra gelecek nesillerin yaşam şartlarının en iyi seviyede olması için gerekli durumlardan bahsettik. Sorumluluklarımızın bilincinde hareket ederek, doğayı sevip koruyarak hareket etmek zorundayız. Unutmayalım, bu hayat sadece bizim. Sahip çıkalım!

Netflix Hangi Şartlarda Nasıl Kuruldu? İşte Netflix’in Yükselişi!!

Kaynaklar:

gaiadergi.com

You May Also Like

More From Author

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment