Sinema Efektleri Nasıl Yapılıyor? Sinemanın Büyülü Dünyası

Avangers film serisindeki süper kahraman sahneleri, Doctor Strange’in ellerinden çıkan ışınlar, James Bond filmlerindeki patlamalar… Bütün bunlar sinema görsel efektleri ile mümkün oluyor. 21.yüzyıl sinemasında izlediğimiz filmler bizleri bazen hayal bile edemiyeceğimiz dünyalara yolculuk ettiriyor.

cgi nasıl yapılır?

Sinema görsel efektleri sahnenin ışığını değiştirmekten tüm sahneyi fantastik bir gezegene taşımaya kadar uzanan uçsuz bucaksız imkanlarla dolu bir dünyanın kapılarını açıyor. Bu görsel efektleri yakından tanımaya ne dersiniz? Bu yazımda bu efektlerin nasıl beyaz perdeye taşındığını, yeşil ekran ve hareket yakalama teknolojilerinin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını detaylı bir şekilde  ele aldım. Hadi biraz Sinemanın büyülü dünyasına yolculuk yapalım.

 CGI Nedir?

Bilgisayarlarla Üretilmiş Görüntüler(Computer-generated İmagery-CGI) bir tasarımcının ürettiği herhangi bir çizimi veya nesneyi bir film sahnesine entegre etmektir. Filmlerde, dizilerde, oyunlarda gördüğünüz inanılması güç karakterlerin ve sahnelerin hepsi CGI teknolojisinin ürünüdür. CGI ile imkansızı başarmak mümkün.

Aklınıza gelebilecek her gerçek ve hayal ürünü nesneyi bilgisayar tasarım programları ile modelleyip, CGI ile bir kukla ustası gibi hareket ettirebilir, filmin ambiyansını koruyarak modelin dokusunu, rengini ve ışıklandırmasını ayarlayabilirsiniz.

Bütçesini duyduğumuzda şaşırdığımız milyon dolarlara çekilen filmlerin bütçesinin çoğu görsel efektlere harcandığını biliyor muydunuz? Mesela Oscar ödüllü maliyeti 120 milyon dolar olan Life Of Pie(Pi’nin yaşamı) filminin yaklaşık 60 milyon doları görsel efektler ve CGI teknolojisine harcandı.

CGI nedir? Sİnema efektleri nasıl yapılıyo?
Avatar CGI Teknolojisi

Biliyor muydunuz? Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde filmi Dünya’nın en yüksek maliyetli filmidir. Yaklaşık olarak 380 milyon dolara mal olmuştur.

Yeşil Ekran(Greenscreen) Uygulaması Nedir?

CGI teknolojisi ile kullanılan yeşil ekran(Green box) uygulaması, aktörleri çölden buzullara oradan uzaya ve hatta evrende olmayan tamamen hayal ürünü yerlere götürme gibi  birçok özelliği var. Ayrıca yeşil ekran uygulaması sadece film çekimlerinde değil, TV hava durumu sunumları sırasında ve bazı dizilerde de kullanılıyor. Peki yeşil ekran teknolojisinin sırrı nedir?

Görüntüyü işleyen grafik yazılım programları özel efektler eklenirken bazı renkleri yok sayıyor. Bu yönteme renk anahtarlama(color keying) deniliyor. Bu renk sahnenin türüne göre yeşil ve mavi olabiliyor. Film karesindeki o renkteki her şey kaldırılıyor ve yerine bilgisayar tarafından üretilmiş grafikler kullanılıyor. Filmi çekerken oyuncular o renk bir şey giymiyorlar veya arka planda o renkte bir nesne olmuyor.

Gerçek hayatta çekim yapmanın çok zor, pahalı hatta imkansız olduğu yerler veya tamamen sanatçının hayal gücü ile üretilmiş mekanlar için renk anahtarlama kullanılarak oyuncular oraya gitmiş, orada yaşıyormuş gibi gösterilebiliyor.

Yeşil ekran uygulaması, Green Screen Marvel, CGI

İlginizi Çekebilir! Netflix Hangi Şartlarda Nasıl Kuruldu? İşte Netflix’in Yükselişi!!

Neden Yeşil Renk Tercih Ediliyor?

Bu rengin kullanılmasının temel nedeni, bu rengin ten rengine en uzak renk olmasıdır. Ayrıca yeşil renginin, ton ve kontrast açısından daha verimli olması ve dijital ortamda daha kolay ayrıştırılabilmesi kullanılmasını cazip kılan diğer nedenlerdir. Peki yeşil ekranın önünde yeşil giyersek ne olur?

Önceki bölümlerde grafik yazılım programlarının sinema görsel efektlerini uygularken bazı renkleri yok saydığını belirtmiştik. Eğer yeşil rengini kullanıyorsanız ki birçok film setinde bu renk kullanılıyor, bu renkteki tüm nesneler grafik yazılım programları tarafından transparan olarak algılanıyor. Örneğin hava durumlarında spiker yeşil renkte bir kravat takmış ve arkaplan olarak yeşil ekran kullanılıyorsa, bu kravatı bilgisayar transparan(renksiz) hale dönüştürecektir.

Peki yeşil bir şey giymek zorundaysanız, ne yapmalısınız? Bu sefer yeşil rengin alternatifi olan mavi renk kullanılır. Fakat açık hava çekimlerinde, gökyüzünün mavi olması nedeniyle bu renk kullanılamaz.

Sinemada İzleme(Tracking) Metodu Nedir?

Grafik  tasarımcıların amacı filme görsel efekt uygularken bunu hissettirmeden yapmak yani doğal gözükmek isterler. O kadar doğal olmalı ki, izleyenler bu sahnenin gerçekte olmadığını bilseler de, sonradan yapıştırılmış olduğunu fark edip o büyülü dünyadan ayrılmamalı. Bunu başarmak için birçok yöntem kullanır. Bu yöntemlerin en önemlilerinden biri nesne izleme(tracking) yöntemidir. Peki ya nedir bu nesne izleme yöntemi?

Nesne izleme(tracking) sayesinde bilgisayarla eklenen bütün nesneler, sahnedeki insanı veya kameranın hareketini izleyerek hareket ediyorlar. Eğer sonradan eklenen nesnelerin hareketi kamera ile uyumlu değilse, bu iki öğe birbirinden ayrılıyor ve istenen illüzyon yaratılamıyor.

Biliyor muydunuz? Venüs’te bir gün, bir yıldan daha uzundur. Bunun gibi uzay hakkında daha fazla ilginç bilgiye ulaşmak için Buraya Tıklayınız.

Sinema Efektleri İçin Kullanılan Hareket Yakalama(Motion Capture) Nedir?

Üç boyutlu hareket yakalama teknolojisi, film aktörlerinin  hareketi sırasında üzerlerine kayıt yapabilen cihazlar yerleştirilerek, bu hareket kayıtlarını dijital ortama aktarma işi olarak tanımlanır.

Sinema Efektleri İçin Kullanılan Hareket Yakalama(Motion Capture) Nedir?

 Aktörlerin vücutlarının belirli bölgelerine aparatlar takılarak aktörün hareketlerini x, y ve z koordinatları olarak sayısallaştırılır ve  bilgisayar ortamına aktarılır. Bu koordinat bilgileri yine bilgisayar ortamında yaratılan üç boyutlu modellere aktarılarak, aktörün hareketleri, üç boyutlu sanal karakterlerin birebir taklit etmesi için kullanılır. Yani bu teknoloji sayesinde çekimlerde hareket eden aktörler filmde sanal karakterlere dönüştürülebilir.

Hareket yakalama teknolojisinin kullanılması için çekimlerde aktörlere küçük noktalarla kaplı özel giysiler giydiriliyor. İzleme noktaları adı verilen bu noktalar sayesinde oyuncunun tüm beden hareketleri kaydedilebiliyor.

Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gollum, King Kong’ta dev maymun, Planet of the Apes’te Maymun Cesar daha birçok filmdeki sanal karakterler bu teknolojinin uyarlanması ile oluşturulmuştur.

İlginizi Çekebilir!! Hollanda Nasıl Bisiklet Ülkesi Oldu?Fosil Yakıtın Sonu Geliyor!

Sinema Görsel Efektleri Uygulanırken Hangi Grafik Yazılım Programları Kullanılıyor?

  • Adobe After Effects
  • Autodesk Maya
  • Daz studio
  • Autodesk 3DS Max
  • Houdini
  • Blender
  • Cinema 4D
  • Modo
  • ZBrush
  • Natron

Bu programlar hakkında daha çok bilgi edinmek için Buraya Tıklayınız.

Sinema  Görsel Efektleri Uygulanırken Hangi Grafik Yazılım Programları Kullanılıyor?

Filmlerde Sinema Özel Efektleri Öncesi ve Sonrası

Yazıma başlarken “hadi sinemanın büyülü dünyasına yolculuk yapalım” diye başlamıştım. Peki sizce bu büyü bozulmaya başladı mı?

1)Avengers(Yenilmezler)

2) Pirates Of The Caribbean (Karayip Korsanları)

Karayip Korsanları sinema özel  efekti öncesi ve sonrası

3) Guardians Of The Galaxy(Galaksinin Koruyucuları)

Galaksinin koruyucuları  sinema özel efekti öncesi ve sonrası

4) Life Of Pi(Pi’nin Yaşamı)

4) 300:Rise Of An Empire (300:Bir İmparatorluğun Yükselişi)

5. Alice in Wonderland(Alis Harikalar Diyarı)

gibi birçok filmlerde uygulanan sinema özel efektleri izliyiciye adeta görsel şölen yaşatıyor. Yukarıdaki fotoğraflardaki gibi daha birçok örnek mevcut. Daha fazlası için Buraya Tıklayınız.

Bugün sizlere sinema özel efektleri hakkında bilgiler verdim. Umarım bu konu hakkında aklınızda takılan sorulara cevap verebilmişimdir. Her gün yazılarımızı istikrarlı bir şekilde yayınlayacağız. Yazılarımızdan haberdar olmak için abone olabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızı takip edip yeni çıktığımız bu yolda bizi destekleyebilirsiniz. Yeni aydınlatıcı yazılarımızda buluşmak üzere…

Eğer Sinema Effektleri Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.

KAYNAKLAR:

https://www.howitworks.com.tr/ dergisi

Sinemaskop YouTube kanalı

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer-generated_imagery

8Comments

Add yours
  1. 4
    Bilgisayar ve Mobil Oyunları Nasıl Yapılır?Oyunların Dünyası | LEVTEMS

    […] Canlı bir hareketin kayıt altına alınıp, bu hareketin oluşturduğu datayı, 3d ortamda oluşturduğumuz karaktere yansıtma olayıdır. Bir diğer deyişle organik hareketin, dijitalleştirilmesidir. Motion Capture sinema sektöründe de kullanılmaktadır. Sinema sektöründeki kullanımı ve sinema efektleri hakkındaki yazımıza ulaşmak için Buraya Tıklayınız. […]

+ Leave a Comment

Levent Çolakoğlu https://levtems.com

Ben Levent Çolakoğlu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Makine Mühendisliği okuyorum. Sürekli gelişmeye ve değişime inanırım. Bu yüzden kendimi ömür boyu öğrenci olarak görüyorum. Sürdürülebilir malzeme, enerji ve iş modelleri konusunda kendimi geliştirdim. Kariyerime bu alanlarda devam etmeyi hedefliyorum. Aynı zamanda toplum ve çevre yararına olan çalışmalarda yer almayı ve olumlu etkiler bırakmayı hedefliyorum.

You May Also Like

More From Author

8Comments

Add yours
  1. 20
    Bilgisayar ve Mobil Oyunları Nasıl Yapılır?Oyunların Dünyası | LEVTEMS

    […] Canlı bir hareketin kayıt altına alınıp, bu hareketin oluşturduğu datayı, 3d ortamda oluşturduğumuz karaktere yansıtma olayıdır. Bir diğer deyişle organik hareketin, dijitalleştirilmesidir. Motion Capture sinema sektöründe de kullanılmaktadır. Sinema sektöründeki kullanımı ve sinema efektleri hakkındaki yazımıza ulaşmak için Buraya Tıklayınız. […]

+ Leave a Comment