Andy Warhol -Pop Art’ın Öncüsünü Tanımak İster Misiniz?

Anın sanatçısı ve Pop Art’ın öncüsü Andy Warhol , sanatını günümüz insanından esinlenerek mi geliştirmişti yoksa biz mi ondan etkilenerek tam da tanımladığı toplum gibi bir toplum olduk? Sıra dışı görüşleriyle sanatı kadar cümleleri de konuşulan Andy Warhol’un, hayal ürünü olarak bahsettiği  ve bir makinenin seri üretimi olarak tanımladığı sanatını inceleyelim.

 Andy Warhol Kimdir?

  6 Ağustos 1928 doğumlu Andy Warhol Amerikalı ressam, film yapımcısı ve yayıncıdır. Pop art akımının en önemli öncülerinden kabul edilir. Seri üretimin, seri üretim nesnelerinin sıkça kullanıldığı bir sanat türünü kullanır. Sanatçı, resimlerini afiş tekniği ile çoğaltmıştır.

 1960’da Pop Art hareketinin yaygınlaşmasını ve bilinmesini sağlayan sıra dışı Amerikalı bir yazardır. Brillo kolileri ya da Campbell konserve kutuları gibi seri üretilen bilindik ürünleri alıp birer sanat eseri olarak sunmuştur. Sanatını icra ederkenki tutumu dönemin insanlarının aklında hep bir soru işareti bırakmıştır. Amerikan ticari anlayışına karşı eleştiri miydi yoksa Amerikan ticari anlayışına bir övgü müydü eserleri, hala tartışma konusudur.

‘ Pop Art Bir Şeyleri Sevmektir, Bence Herkes Herkesi Sevmeli’

  Andy Warhol, tüketim toplumunu oluşturan insanların farklılıklarını ve öz benliklerini bulmadan,sorgulamadan birbirine benzeyen ve benzemese de zamanla benzeyecek olan bir toplum olarak tanımlamıştır. 20. Yüzyıl ve 21. Yüzyıl toplumunun bu yönlenişini tamamlayacak bir sanat oluşturmuştur. İnsanları bir makineden seri üretim olarak üretilen tek bir tipten oluşan topluluk olarak değerlendirmiştir.   Kendi kişiliğini ve duygusunu katmadan derinliği olmayan sıradan nesneleri kullanmıştır,insanların eserlerinden bir anlam bir felsefe çıkarmasını istememiştir. Serigrafi tekniğini kullanarak hedeflediği seri üretim mantığına ulaşmıştır ve ürettiği şeylerin birbirine benzemesini sağlamıştır. Aynı zamanda hatıralarda kalmak ve güzel anılmak gibi bir derdi de yoktur Andy Warhol’un.

‘Gelecekte Herkes 15 Dakikalığına Dünyaca Ünlü Olacaktır’

 Andy Warhol bu cümlesi ile anılır. Günümüz sosyal medyasındaki hızlı tüketime dem vurmuştur. İnsanların giderek daha sabırsız hale gelmesi ve odaklanma problemi çekmesi ve bir duruma karşı yaşadıkları bağlılık sorunu gibi hususlar göz önüne alındığında pek de yanılmış sayılmaz sanırım.

‘Gelecekte Herkes 15 Dakikalığına Dünyaca Ünlü Olacaktır’ Andy Warhol

İlginizi Çekebilir! Sinema Efektleri Nasıl Yapılıyor? Sinemanın Büyülü Dünyası

‘Para Kazanmak Bir Sanattır,Çalışmak Bir Sanattır.Ve İyi İş En İyi Sanattır’ -Andy Warhol

Benden istenileni yapıyordum ve o işten para kazanıyordum. Örneğin bir ayakkabı çiz‘ dediklerinde, çiziyordum; düzeltmemi istediklerinde de düzeltiyordum,o zaman bir buluş yapmak zorundaydım, ama şimdi değilim.

 Kapitalizm, oluşturduğu pazara her sınıftan insanı katma amacıyla, bütün sınıfsal farkları aşarak popüler kültür adında ortak bir yaşam biçimi, ortak bir kültür sunmuştur. Andy Warhol, 1960‘lı yıllarda ortaya çıkan pop sanatla birlikte geleceğin gidişatını görerek insanların içindeki tüketim ve yıkım arzularına iyi gelecek olan bir sanat yaratmıştır.

‘Parayı Boşa Ve Önemsiz Şeylere Harcamak İnsanı Gerçek Bir Parti Havasına Sokar’

 Andy Warhol , sanatı ile endüstrinin akışını değiştiren ve icra ettiği sanatıyla o dönemde ülkesinde üretilen ürünlerin reklamını yaparak ekonomiye yön veren nadir sanatçılardandır.Diğer birçok sanatçının aksine kendi döneminde ünlü ve zengin olan bir sanatçıdır.Para,geçici gösterişler,yüzeysel davranışlar ve maskeli gerçek olmayan insanlar onun dünyasını oluşturur.Sahtelikler onun bir parçasıdır.

‘Sanatçı,İnsanların İhtiyacı Olmayan Şeyleri Üreten Kişinin Adıdır’– Andy Warhol

  Andy Warhol geçmişi ya da geleceği ile ilgilenmeden sadece şimdiki zamanın bir parçası olmak istiyordu. Sanat için verilen aşırı dozdaki emeği ve özeni anlamsız buluyordu.O döneme kadar anlaşılması zor ,üzerinde çok fazlasıyla uğraşılmış ve herkesin yapamayacağı düşünülen eserlere değer verilirken bu yeni görüş büyük tepkiler çekmiştir. Andy Warhol derinliği olmayan ve insanlar üzerinde etki bırakmayan,endüstriyel bir sanat kavramını ortaya koymutur.Bir makine gibi, o sadece işi gören ve işi bittiğinde aynen geldiği gibi gitmek isteyen bir sanatçı görünümünü vermek istemiştir.

‘Kısık Işığa Ve Aldatan Aynalara İnanırım.’

 Andy Warhol,en korkunç görsellerin bile  yan yana sıralanması halinde insanlardaki travmatik etkisinin azaldığını iddia eder.Resimlerindeki  tekrarlarla anlamın güçsüzleşmesini, izleyenin onu doğal karşılamasını sağlar. Kendi deyimiyle; Tüyler ürpertici bir fotoğrafı tekrar tekrar gördüğünüzde artık hiçbir etkisi olmaz.

  Bu serigrafi tekniğini dönemin ünlülerini değersizleştirmek içinde kullanmıştır.

Özellikle Marilyn Monroe için yapılan bu tanıdık görüntüyü hepimiz biliyoruz.

İlginizi Çekebilir!3D Uzmanı Kimdir? Nasıl olunur? Çalışma Alanları

Marilyn Monroe’nun şöhret olduğu zamanlarda onu  önemsizleştirmek adına afiş tekniğini de kullanarak fotoğraflarını ard arda basmıştır.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Bu  eserinde korkunç bir görüntüye sahip olan bir araba kazası görüntüsünü arka arkaya sıralayarak görüntünün etkisini azaltmak istemiştir.

Andy Warhol tüketim toplumunun isteklerini karşılamış ve bu çılgınlığa katkıda bulunmuştur.Anın ve anıların değerini bilen ve sürdürülebilir durumların insanı olarak Andy Warhol’un sanatını ön yargısız  bir şekilde hep merak etmişimdir.Sonuçta hepimiz düşüncelerimiz kadarız ve hayatı farklı açılardan deneyimliyoruz. Siz de farklı açılardan deneyim kazanmak için yazılarımızı okumaya devam edebilirsiniz.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours