Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir? Çalışma Prensibi

Bugün sizlere sağlık sektöründe çığır açan bir teknoloji olan Da vinci Robotik Cerrahi Sistemini anlatacağız. Bu robot cerrahlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız, hadi “Da Vinci Robotik Cerrahi nedir?, Nasıl çalışır?, Nerelerde kullanılır?” gibi sorulara cevap arayalım. Keyifli okumalar.

da Vinc Robotiik Cerahi sistemi nedir ve çalışma prensibi

İlginizi Çekebilir! Nanoteknoloji Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir?

  Adını döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni,heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu,kartografı,yazarı ve ressamı olan Leonardo da Vinci’den almıştır. Da Vinci Robotik Cerrahi, NASA ve Stanford Üniversitesi Araştırma Merkezi ortak projesi olarak geliştirildi. Geliştirme aşamasında uzmanların hedefi, gerektiğinde uzaydaki astronotlara dünyada bulunan cerrah konsolu aracılığıyla ameliyat yapabilmekti. Ameliyat sırasında cerrah ameliyata kumanda edebileceği bir konsola oturuyor. Konsolda ameliyat edilecek bölgenin üç boyutlu ve detaylı görüntüsü bulunuyor ve cerrah parmaklarına taktığı algılayıcılar ile robotun kollarını kontrol ediyor.Robotik Cerrahi sistemi sayesinde hastaya dokunmadan müdahale edilebiliyor.

da Vİnci Cerrahi sistemi nedir

Ameliyat sistemini izlemek için Buraya Tıklayınız

Biliyor Muydunuz? Leonardo Da Vinci, öküz kalbini kullanarak ilk yapay kalp modelini oluşturdu. İnsan vücudundaki oranları belirledi. Altın oran ile doğada da aynı oran dengesini buldu.

Da Vinci Robotik Cerrahi Çalışma Prensibi

Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi 3 ana bölümden oluşmaktadır. Konsol kısmı, robot kolları ve endovizyon sistemi.

Konsol kısmında cerrah çalışmaktadır. Hastanın vücudundaki görüntüyü 3 boyutlu aktaran ve 10-12 kat büyüten 2 adet kamera ile cerraha detaylı görüntü aktarılmaktadır. Cerrah ise parmaklarına taktığı algılayıcılar ile hastanın üzerinde çalışan robotik kolları yönetmektedir.

da Vinci robotunun çalışma prensibi

Belki Bu Yazıyı da Okumak İstersin! Biyomalzeme Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

 Da Vinci Robot kolları vücutta açılan deliklere yerleştirilen borular ile vücuda sokulur. Kol sayısı genelde 4 tanedir. Kollardan birinde 3 boyutlu, yüksek çözünürlükte görüntü sağlayan robotik kamera bulunur. Diğer üç kol ise ameliyatı gerçekleştirecek kollardır. Cerrah bu kollardan ikisini aynı anda kullanarak ameliyat yapar. Üçüncü kolu ise asistan gibi kullanır. Bu kollarda ince ve küçük robotik cerrahi cihazlar bulunmaktadır. Bu cihazlar vücudun içine gönderilerek detaylı çalışmalara aracılık etmektedir ve pek çok avantaj sağlamaktadırlar. Örneğin bu cihazlar kendi eksenleri etrafında 540 derece açıyla tüm yönlere dönebiliyorlar, cerrahın eli titrediği zaman bu titreşim hiçbir şekilde aletlere yansımıyor ve çok dar ve derin bölgelerde çalışabiliyorlar. Ameliyat sırasında bu cihazların değiştirilmesi, ameliyat edilen bölgede oluşan sıvıların cerrahi aspiratör ile emilimini sağlamak, cerrahın çıkardığı doku parçalarının alınması gibi görevlere sahip yardımcı bir hekimin de bulunması gerekiyor.

 Endovizyon sisteminde 2 adet kamera kontrol ünitesi, video eş zamanlayıcısı(sekronizör) ,  kabondioksit üfleme cihazı(insuflatör) ve asistanlar için ek monitörler vardır. Sağ ve sol kameranın aldığı iki görüntü ekranda birleşir ve konsola yansır.

Biliyor muydunuz? da Vinci Cerrahi Robotu ile ilk çini deseni Türk hekimleri tarafından yapılmıştır. Amaçları da Vinci Cerrahi Robotu ile son derece detaylı işleri yapabileceklerini göstermekti.

Da Vinci Robot Teknolojisinin Kullanım Alanları

Da Vinci robotu hangi ameliyatlarda ve alanlarda kullanılır?

  • Üroloji: Özellikle radikal prostatektomi( prostatın çıkarılması)
  • Kalp ve Damar Hastalıkları
  • Genel Cerrahi
  • Kolorektal Cerrahi
  • Obezite
  • Jinekoloji
  • Kulak-Burun-Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahi
  • Tiroit Hastalıkları

Da Vinci Robotik Cerrahi Avantajları Ve Dezavantajları

Da Vinci Robotik Cerrahi, dezavantajından daha çok avantajı bulunan bir sistemdir.

  •  Robot kollarından biri doku parçasını tutup havaya kaldırdığında diğer kolda bulunan yüksek çözünürlüğe sahip kamera ile parçanın altından geçen sinirlerin ve damarların üç boyutlu ve daha detaylı görüntüsü elde edilir. Bu sayede bu sinirler ve damarlar zarar görmeyebilir. Bu sistemle elde edilen sürekli bir üç boyutlu görüntü ve derinlik hissi büyük avantaj sağlamaktadır.
  • Daha fazla hareket yeteneği bulunuyor. Normalde cerrahın dört derecelik bir hareket serbestliği varken bu robot cerrah ile bir insan elinin ve el bileğinin hareketlerine yedi derece hareket özgürlüğü sağlanmaktadır.
  • Cerrah daha konforlu çalışmaktadır. Oturduğu yerden çalışmaktadır ve hijyen kurallarında gevşek davranabilmektedir.
  • Bu Cerrahi sisteminde tremor filtrasyonu( titreme azaltıcı) bulunmaktadır. Cerrahın el hareketleri ölçekli olarak robotik kollara aktarılmaktadır. Bu sayede el titremesinin etkisi azaltılmıştır. Daha fazla hassasiyet gerektiren işlemler daha kolay yapılabilir hale gelmiştir.
  • Daha iyi kozmetik sonuçlar elde edilmektedir. Büyük kesikler yerine karında açılan üç dört delik sonrası robot kollarla yapılan işlemler sonucunda hastalarda yara izi azalmıştır. Bu sayede enfeksiyon riski de azalmıştır. Daha az ağrı ve hastanede yatma süreleri de kısalmıştır.
  • Dezavantajı ise diğer yöntemlere göre daha pahalı olmasıdır. Ancak zaman içinde sadece imkanı olan hastalara değil her hastanın alabileceği bir hizmet olması beklenmektedir.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım en kısa sürede ülkemizdeki tüm hastanelerde, Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi ’nin uygulandığını görürüz. Sağlıklı Günler.. Bizi takip etmeyi unutmayın.

Kaynaklar:

https://www.acibadem.com.tr/acibadem-de/robotik-cerrahi/

You May Also Like

More From Author

6Comments

Add yours

+ Leave a Comment