3D Uzmanı Kimdir? Nasıl olunur? Çalışma Alanları

3 boyutlu yazıcı ile yapılan üretimlerin hızlı ve ekonomik olması, bu sektörün gün geçtikçe daha çok gelişmesi 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin değerini arttırmaya devam etmektedir. 2019 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklama ile geleceğin meslekleri arasında gösterilen “ 3D modelleme ve animasyon” programı ile ilgiler bu sektöre kaymıştır. Bu nedenle biz de geleceğin mesleği olarak gösterilen 3D Uzmanı mesleğini sizin için araştırdık.

İlk Olarak 3 Boyutlu Yazıcı Nedir?

 Solidworks, AutoCAD, 3DsMax gibi bir CAD(Bilgisayar Destekli Tasarım) programı ile tasarlanmış 3 boyutlu nesneleri elle tutulabilir nesnelere dönüştüren yazıcılara 3 boyutlu yazıcılar denir.3 boyutlu yazıcılar ile dilediğiniz her şeyi basabilirsiniz.

3D uzmanı kimdir? 3D yazıcı nedir?

3 Boyutlu Yazıcıların Çalışma Prensibi

Üretilecek ürünün 3 boyutlu tasarım programları ile modeli veya 3  boyutlu tarama sistemleri ile bilgisayar datası oluşturulur. Model STL dosya formatına çevrilir ve  3D baskı süreci başlar. Baskı sürecinde katmanlı üretim teknolojisi kullanılır.İşlemler sırasında filament denilen çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Model için uygun filament seçilir daha sonra 3D yazıcı yatağı yüzeyinden başlayarak aşağıdan yukarıya katman katman model oluşumu başlatılır. Bu katmanlar plastik ergitme, laset sinterleme, streolitografi gibi farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. En son olarak basımı tamamlanan modelin hatalarını düzeltme işlemi gerçekleştirilir. Yüzey temizleme, iyileştirme ve geliştirme işlemleri yapılır.

3 Boyutlu Yazıcıların Çalışma Prensibi

İlginizi Çekebilir? Makine Mühendisliği mezunları hangi alanlarda ne iş yaparlar?

3D Uzmanı Kimdir?

 Bilgisayar yazılım programlarını kullanarak tasarım yaptıktan sonra 3 boyutlu modelleme sürecini yöneten kişiye 3D uzmanı denir.

3D Uzmanlarının Çalışma Alanları

 Otomotiv sektöründe yedek parçaların, aletlerin, aparatların, eski arabaların modifiyesi için 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılmaktadır.  Havacılık sektöründe Boeing’in uçaklarında yirmi binden fazla 3 boyutlu basılmış parça kullanıldığı tahmin edilmektedir. Tıp alanında kişiye özel protezler yapılmaktadır.  Bunlar dışında savunma sanayi, endüstriyel tasarım, mimarlık, iç mimarlık, sahne tasarımı, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği, takı tasarımı, moda tasarımı, görsel iletişim, Ar-Ge mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, eğitim, sinema,televizyon, protez üretimi, medikal ve dental üretim, reklamcılık,gıda, oyun geliştirme, video prodüksiyon gibi 3D uzmanı mesleğinin çok geniş çalışma alanı vardır.

Nasıl 3D Uzmanı Olunur?

 3D Uzmanlığı kariyeri çalışmak istediğiniz alana göre çeşitlenmektedir. Örneğin animasyon, video sektöründe kariyer yapmak isteyenlerin ön bir eğitim alması veya çeşitli kurslardan yararlanmaları yeterli olurken mimarlık, mühendislik sektöründe ilerlemek isteyenlerin bu bölümlerin üniversite eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir! Biyomedikal Mühendisi Kimdir?Ne İş Yapar?

3D Uzmanlarının Maaşı Ne Kadardır?

 Kariyer.net  verilerine göre 3D uzmanının ortalama maaşı 3.900 TL ve Kıdemli Tasarım Uzmanının ortalama maaşı 6.610 TL. Fakat çok geniş bir alan olduğu için sektör, deneyim, beceri  gibi çeşitli faktörler değiştikçe maaş değişmektedir.

3D Uzmanı Neler Yapıyor?

  • Astronotlar uzay istasyonuna sonsuz sayıda parça götüremezler. Bu yüzden herhangi bir malzemeye ihtiyaçları olduğunda yanlarında bulunan 3 boyutlu yazıcıları kullanıyorlar. Örneğin bir vana. NASA’nın bir diğer planı ise diğer gezegenlerde evleri 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile üretmek.
  • Çin’de WinSun şirketi 3 boyutlu yazıcı ile günde tam 10 tane ev inşa etmiştir.
  • Günümüzde sadece 3 boyutlu yazıcılarla üretilen kıyafetlerden oluşan defileler yapılmaktadır.
  • Kişiye özel yapılan protezler, 3 boyutlu yazıcılarda üretilen yapay organlar oldukça ilgi çekici.
3D Uzmanı Çalışma Alanları

Bu yazımda 3D Uzmanlığını merak edenlere yardımcı olmaya çalıştım. Umarım sizlere faydalı olabilmişimdir. Bizi desteklemeyi unutmayın.

Kaynaklar:

https://www.boyutkat.com/3d-yazici/3d-yazici-nedir-nasil-calisir/

https://www.ufuksen.com/3d-modelleme-de-kariyer-nasil-olmali-nelere-dikkat-edilmeli.html

İlginizi Çekebilir

More From Author

4Comments

Add yours

Comments are closed.