Bugün sizlere çevremizden, yakınlarımızdan veya ailemizden duyduğumuz anjiyo dan bahsedeceğim. Anjiyo nedir? Anjiyo öncesi yapılan hazırlıklar ve testler nelerdir? Anjiyo nasıl yapılır? Anjiyo türleri ve anjiyo sonrasında oluşabilecek durumlar nelerdir? Gibi soruları ve cevapları inceleyeceğiz. Hadi gelin anjiyo ya beraber göz atalım. Keyifli okumalar…
Yazımızda Neler Var?
Anjiyo Nedir?
Koroner anjiyografi, koroner arterlere X-ışını altında kontrast maddenin (sıvı maddenin) katater yardımıyla verilerek damarlarda oluşan görüntünün incelenmesidir.
Koroner anjiyografi sırasında kullanılan kataterler içi boş ve uçlarına özel şekil verilmiş özel borucuklardır. Yapılan işlemde amaç kalbe giden damarlarda daralma ve tıkanma olup olmadığına bakmak, daralma ve tıkanma var ise damarı eskisi gibi genişleterek ve tıkanma olan damarı açarak normal hale getirmeye çalışmaktır. Bundan dolayı anjiyo işlemi çoğu zaman hayat kurtarıcı bir işlemdir.
Anjiyo’ nun geçmişi 1950-1960 yıllarına dayanmaktadır. Eski dönemlerde zahmetli olan anjiyonun şuan eskiye nazaran daha rahat olan bir uygulamadır. Hastanın mevcut durumunu çok az bozan, cerrahi girişimsel bir işlemdir.
Bu Yazıyı Da Sevebilirsiniz! Pacemaker Nedir? Kalbin Çalışma Hızını Ayarlayan Piller
Anjiyo Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Hangi durumlarda anjiyo yapılacağı ise şöyle sıralanabilir:
Kısaca kalbi besleyen damar hastalığı, kalp kapak hastalığı veya kalp ana damarının hastalığının tanısını koymada, kalp kası işlevini değerlendirmede ve bunlara bağlı olarak ileri tedavi yöntemlerini belirlemek amacıyla bu işlem yapılmaktadır.
İlginizi Çekebilir! Endoskopi Nedir? Endoskopi Hakkında Bilgiler
Anjiyo Öncesinde Yapılan Hazırlıklar
Anjiyo Nasıl Yapılır? Koroner Anjiyografi Nasıl Yapılır?
Koroner anjiyografi, genellikle hastanın sağ kasık bölgesinde bulunan atardamarına uygulanır. Bu damarın kullanılamayacağı durumlarda ( bu damar tam tıkalı ise), sol kasık atardamarı, sağ-sol el bileği atardamarları, dirsek ya da koltuk altı atardamarları da kullanılabilmektedir.
İlginizi Çekebilir! Hastabaşı Monitörü Nedir? Kullanım Amacı Ve Çalışma Prensibi
Koroner anjiyografi’de, görüntülenmek istenen damarın yapısına göre seçilen, hastaya zarar vermeyecek, düzgün kullanımında damara zarar vermeyecek, pıhtı oluşumunu engelleyecek yapıda olan ince borucuklar (kateter) kullanılır. Örneğin sol koroner damar sistemi için genellikle sol Judkins kateteri, sağ koroner damar için sağ Judkins kateteri, by-pass’lı hastalarda göğüs atardamarını görüntülemek için IMA gibi kataterler seçilerek anjiyo işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında işlem yapılan bölgeye göre pozlama yapılır. Örneğin sol koroner damardan işlem yapılacaksa 5 poz, sağ koroner damardan anjiyo işlemi yapılacaksa 2-3 poz kullanılır, kalbin daha çok pompa işlevini üstlenen sol karıncığını görüntülemek için 15-25 cc arasında boyalı madde kullanılarak, 2 poz yapılır.
Koroner anjiyografi işlemi genellikle ortalama 10-15 dakika kadar sürer. Bu süre hastanın durumuna göre örneğin bypasslı ise, damarlardaki darlık veya tıkanmalar çok ise, kireçlenme varsa değişebilmektedir. Örneğin hasta bypasslı ise bu süre 20-30 dakika sürmektedir.
Anjiyo Türleri Nelerdir?
Koroner Anjiyografi:
Kalbi besleyen ve kalp etrafındaki damarların görüntülenmesini sağlayan metoddur.
Serebral Anjiyografi:
Beyin içindeki ve etrafındaki damarların görüntülenmesini sağlayan metoddur.
Pulmoner Anjiyografi:
Akciğerleri besleyen damarların görüntülenmesini sağlayan metoddur.
Renal Anjiyografi:
Böbrekleri besleyen damarların görüntülenmesini sağlayan metoddur.
Kateter Anjiyografi:
X ışınları altında kontrast maddenin katater yardımıyla verilerek görüntülenmesini sağlayan metoddur.
BT Anjiyografi:
Damar yolundan kontrast madde verilir. Sonrasında bilgisayarlı tomografi aracılığıyla görüntüleme yapılır.
MR Anjiyografi:
Kontrast madde verilmeden veya verilerek manyetik rezonans görüntüleme aracılığıyla görüntüleme yapılır.
İlginizi Çekebilir! Araba Tasarımı Ve Üretim Aşamaları-Bir Araba Nasıl Yapılır?
Anjiyo Sonrası Oluşabilecek Durumlar
Hasta, Koroner anjiyografi işlemi sırasında ve sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşılmadıysa servise yatırılır. Eğer anjiyoya bağlı ciddi sorunların gelişmiş ise hastanın yoğun bakımda takip edilmesi gerekebilir.
Hasta servise alındıysa kalp ritmini, tansiyonunu ve kandaki oksijen düzeyini gösteren hasta başı monitörüne bağlanır.
Eğer anjiyo işlemi kasık bölgesinden yapıldıysa, hastanın en az 6 saat gözlem altında tutulması gerekmektedir. Eğer anjiyo işlemi koldan ve bilekten yapıldıysa, hastanın 1 saat kadar gözlem altında kalması gerekmektedir.
Anjiyonun yapıldığı bölgede kanama ve ağrının olmaması için kum torbaları konur. 4-6 saat arası torbalar gerekli bölgede kalır. Bu süre zarfında hastanın durumu takip edilir.
Anjiyo işlemi bittikten sonra işlem yapılan bölgenin kanamasının durması için 15-20 dakika bası uygulanır, kanama durduktan sonra işlem yapılan bölgeye ağırlık yaparak kanamanın durması için kum torbası konulur. Ertesi gün banyo yapılabilir, eğer anjiyonun yapıldığı bölgede şişlik, rahatsız edici boyutlarda ağrı ya da geniş morluk yoksa normal hayata dönülebilir. Eğer bu şikayetler var ise hasta doktoruna durumu bildirmelidir.
Hasta öksürme, hapşırma gibi durumlarda işlem yapılan yerde kanama olmaması için elle basınç uygulamalıdır.
Hasta böbreklere zararlı olan kontrast maddenin vücuttan kolay atılabilmesi için bol su içmelidir.
Hasta anjiyo işleminden sonra aynı gün taburcu olabilir. Taburcu edilen hastalar ve hasta yakınları hastanın evdeki durumu için bilgilendirilir.
Hasta kabızlıktan ve şiddetli ıkınmadan kaçınmalıdır.
Hasta 2-3 gün ağır kaldırmayıp, araba kullanmamalıdır.
Anjiyo işleminin yapıldığı taraftaki kol ve bacakta şişlik, ödem oluşabilir. Hasta böyle bir durumla karşılaştıysa durumu doktoruna bildirmelidir. Anjiyoda kullanılan kontrast maddeye bağlı böbrek yetmezliği olursa vücuttan sıvıların atılamaması nedeniyle vücutta yaygın şişlik, ödem oluşabilir. Anjiyoya bağlı aşırı kanama olursa kan kaybına bağlı halsizlik görülebilir.
İlginizi Çekebilir! NST Cihazı Nedir? NST Cihazı Hakkında Genel Bilgiler
Anjiyoda kullanılan kontrast maddeye karşı alerjisi olan kişilerde anjiyoödem denilen bir durum oluşabilir. Deride kızarıklık, boğazda, dilde ödem ve buna bağlı nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü görülür. Acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Son
Bugün sizlere Anjiyo’nun ne olduğunu, nasıl yapıldığını, Öncesinde yapılan testeler ve hazırlıkların neler olduğunu, anjiyonun türlerini, sonrasında oluşabilecek sorunların neler olduğunu anlatmaya çalıştım. Umarım severek okuduğunuz bilgilendirici bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazı da görüşmek üzere.
Eğer Anjiyo Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.
+ There are no comments
Add yours