Kuvöz Nedir? Ne İçin Kullanılır? Kuvöz Hakkında Bilgiler

Hepimiz duymuşuzdur kuvözü. Birçoğumuz ne olduğunu merak ediyordur. Kuvöz nedir ne için kullanılır? Hangi bebeklerde kuvöze ihtiyaç vardır? Kuvöz çeşitler nelerdir? Hadi gelin bu hafta birlikte bu sorulara cevap arayalım. Keyifli okumalar…

Kuvöz nedir? neden kullanılır

Kuvöz Nedir?

Kuvözler diğer adıyla inkübatörler gözlerini hayata erken açan bebeklerde (prematüre olarak) ya da sorunlu olarak doğan bebeklerin hayati fonksiyonlarını dışardan yardım almaksızın devam ettirebilecek duruma gelmelerine yardımcı olan, ne çok büyük ne de çok küçük olan, bebeklerin anne karnında alıştıkları sıcaklığı, nem ortamını, anti bakteriyel filtreden geçirilmiş temiz ve gerekli havayı girilen parametreler doğrultusunda sağlayan bebeğin izlenmesi ve bakımına olanak verecek şekilde dizayn edilmiş ses izalosyonuna sahip genellikle şeffaf, steril, elektronik donanıma sahip özel kutucuklardır.

Bazı bebeklerin sağlığına tam anlamıyla kavuşabilmesi için belli bir zaman kuvöze alınması gerekmektedir. Bu durum kötü olmamakla birlikte bebeklerin gelişimleri ve en önemlisi sağlıkları için doktorlar tarafından gerekli görülen bir durumdur.

Kuvöz, bebek kuvöz

İlginizi Çekebilir! Koronavirüs Mutasyonu Nedir? Mutasyon Aşıları Etkiler Mi?

Hangi Durumlarda Bebeklerin Kuvöze Alınması Gerekir?

  • Erken doğmuş (Prematüre) bebekler;
  • Prematüre doğan bebeklerde akciğer gelişiminin sağlanabilmesi için;
  • Doğumla beraber genetik hastalıkla doğan bebekler;
  • Gebeliğin son üç ayında anneden bebeğe geçen enfeksiyonlar ile bebeğin enfeksiyona karşı direncinin artması durumunun erken doğum nedeni ile gerçekleşmemiş olan bebekler;
  • Kan şekeri düşük, tansiyona bağlı rahatsızlıkları olan bebekler;
  • Erken doğan bebeklerde görülen sarılık;
  • Yenidoğan bebeğin normalinden daha küçük ve zayıf olması;
  • Kalp atışlarında farklılık olan bebeklerin;
  • Emme refleksi ve yutma refleksi gelişmemiş olan bebeklerin beslenme alışkanlıklarını kazanması için;
  • Prematüre bebekler vücut ısısının ayarlanması için bebekler kuvöze alınmalıdır.

Kuvöz Çeşitleri

Kuvözler ilk olarak sabit kuvöz ve transport kuvöz olarak ikiye ayrılmaktadır.

Sabit kuvöz:

Sabit bir yerde duran başka yere hareket ettirilip götürülemeyen kuvözlerdir. Gerekli ekipmanlar kuvözün yanında bulunur.

Transport kuvöz:

Sabit olmayan istenilen yere götürülebilen kuvözlerdir. Örneğin doğumdan sonra annenin yanına getirilebilen kuvözler gibi. İhtiyaç duyulan ekipmanlar kuvözle birlikte taşınabilirdir.

Daha sonra kuvözler koruma, bakım, izleme ve tedavi kuvözleri olarak çeşitlere ayrılmaktadır.

kuvöz çeşitleri

İlginizi Çekebilir! NST Cihazı Nedir? NST Cihazı Hakkında Genel Bilgiler

Koruma:

Bazı durumlarda yeni doğan bebekleri dış ortamlardan korumak gerekmektedir. Böyle durumlarda yeni doğan bebekler gelişim sürecinde dış yardım gerekmeden koruma kuvözlerinde belirli bir süre tutulur.

Bakım:

Bakım kuvözlerinde, yeni doğan bebeklerin bakımları ve gelişimleri sağlanmaktadır.

İzleme:

İzleme kuvözlerinde yeni doğan bebeklerin hayati fonksiyonları izlenmekte vücut ısısı, kalp atışları, solunum durumları ve nabız atışları kuvöze entegre edilmiş diğer tıbbi aletlerle sürekli olarak kaydedilerek izlenmekte ve gerekli görülen durumlarda müdahale edilebilmektedir.

Tedavi:

Tedavi kuvözlerinde yeni doğan bebeklerin solunumlarına yardımcı olmak için oksijen desteği, fizyolojik sarılık durumlarında fototerapi diye adlandırılan özel floresan ya da yeni nesil LED ışığıyla tedavileri yapılabilmektedir. Bunların dışında yeni doğan bebeklerin vücut ısılarını sabit tutmak veya yükseltmek için ısı yatakları diye adlandırılan üzerleri açık bebek yatakları da mevcuttur. Bu yataklarda fototerapi işlemi de yapılabilmektedir.

Kuvöz neden kullanılır

İlginizi Çekebilir! Fototerapi Nedir? Fototerapi Hakkında Bilgiler

Kuvöz Parçaları

Hasta Bölmesi

  • Kanopi;
  • Geniş gözlem alanı;
  • Entegre prob modülü;
  • Harici kablo ve hortumlar için kanallar;
  • Geniş ön kapak, oval kapaklar ve aparat giriş delikleri;
  • Dâhilî terazi;
  •  X-ray tepsisi;
  •  Besleme tüpü erişim kanalı;
  • SpO2 (kandaki oksijen konsantrasyonu) ve ölçüm monitörizasyonu;
  • Servo motor kontrollü oksijenlendirme gibi bölümler vardır.
Kuvöz parçaları

Bu Yazımızı Kaçırmış Olabilirsiniz! Anjiyo Nedir? Anjiyo Nasıl Yapılır? Anjiyo Hakkında Genel Bilgi

Kontrol Paneli

Kontrol modülü, akıllı kontrol modülü ile hasta bölümündeki sıcaklık seviyesi, nem ve oksijen hassas bir şekilde kontrol edilir. İzlenen bütün bilgiler 24 saat boyunca grafik olarak ekranda görüntülenebilir. Bebeğin kilosu 8 gün boyunca grafik olarak görüntülenebilir. Böylece bebeğin gelişimi takip edilebilir.

Kuvöz Denetleci

Kuvözün yaşamsal işlevleri kuvöz denetleci tarafından denetlenir. Kuvöz denetleci, kabin içi sıcaklığı ya da bebeğin cilt sıcaklığını düzenleyip sabit tutmak üzere bir elektrikli ısıtıcı devresine kumanda eder. Bu nedenle ortam (hava) sıcaklığını ölçen sensörler ve bebeğin cilt sıcaklığını ölçen bir sensör bulunur. Bir fan, kabin içine dışarıdan taze hava alınmasını ve kabin içindeki hava sirkülasyonunu sağlar. Fan tarafından dışarıdan alınan hava, kuvözün içinde su dolu bir kap üzerinden dolaştırılarak içeri alınır ve böylece hava nemlendirilmiş olur.

Alarm ve Uyarılar

Kuvözler bebekler için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle kuvözlerin işleyişinde hiç hata olmaması yada oluşan hatanın hemen düzeltilip müdahale edilebilmesi için gözlem yapan hemşireye uyarı vermesi gerekmektedir. Dolayısıyla kuvözlerde olumsuz durumları yansıtan alarm ve uyarılar vardır. Olumsuz durum hangi kısımda oluyorsa orada alarm ve uyarı aktif olur. Örneğin elektriğin kesilmesi, önemli bir hata durumudur. Bu durumda kuvözdeki ısıtıcı çalışmayacağından sıcaklık düşecektir. Böyle bir durum olduğunda ısıtıcı sensörleri devreye girerek alarm verir. Böylece gözlem yapan hemşire bu uyarı sayesinde kuvözdeki olumsuz durumu fark ederek müdahale edebilmektedir.

Denetlecin Diğer İşlevleri

Kuvöz denetleci, yaşamsal faaliyetlerin yanı sıra veri toplama, kaydetme ve raporlama görevini de yerine getirmelidir. Son 72 saate ilişkin şebeke gerilimi, kabin sıcaklığı, cilt sıcaklığı, bağıl nem, bebeğin vücut ağırlığı gibi parametreler bellekte saklanmalıdır. Bu işlevlerin yerine getirilebilmesi için kuvöz denetlecinin sorunsuz şekilde çalışması ve bilgisayara bağlanabilme yeteneğine sahip olması gerekmektedir. Hatta aynı yerel birimdeki kuvözlerin bir yerel ağ (network) şeklinde bilgisayara bağlanması gözlemlerinin daha rahat, olumsuz durumlarda müdahalelerinin daha hızlı olabilmesi için faydalı olabilir.

İlginizi Çekebilir! Bakteri ve Virüsler; İnsan Gözünün Göremediği Varlıklar

Oksijen Modülü

Kontrol sistemi ile çevredeki oksijen seviyesini ( % 100 olarak ) kontrol eder ve daha önceden ayarlanmış limitleri kontrol eden sistem yoluyla opsiyonel olarak çalışır.

Nemlendirici Modüllü

Standart olarak siteme entegre edilmiş olup 24 saat boyunca kendini besler ve nem oranının istenen seviyede olup olmadığının kontrolünü sağlar.

Kuvözde olan bebeğin anne ve bana tarafından bir an önce kucağına alma isteği olmaktadır. Bebek doğduktan sonra kuvöze alınması ve tıbbi olarak desteklenmesi nedeni bu süreç oldukça önelidir.

Prematüre bebekler ilk zamanlarında oldukça hassas olmalarından dolayı, kalp ve nabız atışlarını ufak bir hareketliliğin değiştirmesi göz önünde tutularak, doktorlar tarafından oldukça dikkat edilmektedir.

Bugün sizlere Kuvözün ne olduğunu, hangi durumlarda bebeklerin kuvöze alınması gerektiğini, kuvöz çeşitlerini ve kuvöz parçalarını anlatmaya çalıştım. Umarım severek okuduğunuz bilgilendirici bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazı da görüşmek üzere.

Eğer Kuvöz Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.

Kaynakça;

http://adudspace.adu.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11607/2041/3-6.pdf?sequence=1&isAllowed=y
http://openaccess.iste.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12508/1342/ugur-altan.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://biomed.erciyes.edu.tr/upload/X8HXRM8kuvoz.pdf 

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours