Bugün sizlere stajlarımda çok gördüğüm ve merak ettiğim NST cihazından bahsedeceğim. NST nedir ? Neden kullanılır? Nerede kullanılır? Gibi sorulara cevap arayacağız. Hadi gelin NST cihazına beraber göz atalım. Keyifli okumalar…
Yazımızda Neler Var?
Non Stress Test(NST) Nedir?
NST (Non Stress Test), anne karnındaki bebeğin doğum öncesinde iyilik halinin değerlendirilmesi amacıyla hekimler tarafından en sık başvurulan testlerden biridir. Bu testin anne karnındaki bebeğe olumsuz etkisi yoktur.
Bebekler sağlıklı bir gebelikte, annelerinin rahminde en güvenli, en ideal şartlarda büyür. Ancak bazen bebekten veya anneden kaynaklı olarak işler yolunda gitmeyebilir. Bebeğin anne rahminde iyi beslenememesi, onu besleyen damarların içindeki kan akımının yeterli olmaması, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalması ve daha birçok sebepten dolayı bebekte sağlık sıkıntıları yaşanabilir. Bu, bebek için hekimlerin stress (distress) dediği bir durumdur ve böyle bir durum var ise bunun doğru ve zamanında müdahale için hemen anlaşılması gerekir. Çünkü distress durumunda bebeğin kaybı söz konusu olabilir. Bazen bebeğin erken dünyaya gelmesi anne rahminde kalmasından çok daha iyi olabilir ve bu kararın alınmasında NST yol gösterici olmaktadır.
NST Nasıl Yapılır?
Kardiyotokogram (elektronik fetal monitör) adı verilen bir monitör kullanılarak fetüsün kalbinin nasıl bir düzende çalıştığı, nasıl bir aktivite izlediği, kasılmaların değerlendirilmesine ek olarak annenin kalp hızı ve kan basıncının incelenmesine olanak verir. Gebenin fetüsün hareket ettiğini hissetmesi yaklaşık olarak gebeliğin 18. haftasını takiben başlar. Belirli bir süre zarfında fetüsün hareket sayısının normal kabul edildiği değerler 180 dakika içerisinde gerçekleşen minumum 10 fetal harekettir. Anne fetüsün hareket ettiğini hissettiğinde düğmeye basarak cihazın gerçekleştirdiği okumalar üzerinde hareket anının işaretlenmesini sağlar.
İlginizi Çekebilir! Hastabaşı Monitörü Nedir? Kullanım Amacı Ve Çalışma Prensibi
Gebeliğin yaklaşık olarak 7. ayının hemen öncesi ve başlarında hekimin uygun görmesi halinde NST (non stres testi) uygulanmaya başlanabilir. Testin yapılmasını gerektirecek bir durum olmadığı takdirde başlangıç tarihi olarak genellikle 32. hafta tercih edilir. 32. haftadan önce fetüsün sinir sistemi ile kalbi arasındaki ilişkinin tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle test sonuçlarında normalden farklı bulgular daha sık tespit edilir.
Non Stress Test (NST), yüksek riskli gebeliklerin fetüs üzerinde oksijensiz kalma gibi yan etkilere neden olup olmadığının ve anne karnında gerçekleşebilecek fetal ölümlerin değerlendirmesine katkı sağlar.
Uygulama sıklığı değişken olup, ilgili hekimin kararı doğrultusunda gerçekleşir. Yüksek riskli gebeliklerde 1-2 hafta arayla tekrar uygulanabilir. Elde edilen verilerin sadece test anında gerçekleşen olaylara bağlı olduğu unutulmamalıdır.
NST, başın hafifçe yukarı kaldırıldığı ve oturulduğu bir pozisyonda uygulanabileceği gibi yan yatış pozisyonunda da uygulanabilir. Vücut dışına yerleştirilen ve kendisine ulaşan enerjinin başka bir enerji formuna dönüştürülmesini sağlayarak grafiye dökülmesine imkan veren transdüser yardımıyla oluşan elektriksel aktivitelerin görüntülenmesi sağlanır.
İlginizi çekebilir! Fizyoterapi Nedir? Fizyoterapide Amaç, Yöntem Ve Cihazlar
Testin başlamasıyla birlikte süre olarak minimum 15 saniye süren ve 60 saniye içerisinde fetüsün kalp atışlarında bazal hızdan 15 atımlık bir hızlanma (akselerasyon) meydana gelmesi beklenir. Bazal hız, 10 dakikalık süre zarfında fetüsün kalp hızının ortalama değerini ifade eder.
Testin uygulanma süresi ise minimum 20 dakika olup bebeğin aktif hale geçmesinin beklenmesi gibi durumlarda hekimin kararına göre daha uzun sürelerde de uygulanabilir.
NST Testi Ne Kadar Sürüyor?
Test, genellikle 20 dakika sürüyor. Bu süreç boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Normalde bebeğin kalbi dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışlarını belli süre takip ettiğimizde azalıp-arttığını görürüz. Bu dalgalanma bize bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür. Ayrıca başka bir beklentimiz de bebeğin hareket ettikçe kalp atımının hızlanması ve sonra tekrar normal ritmine dönmesidir.
NST Nasıl Yorumlanır?
NST’nin sonuçları genel olarak 2 farklı şekilde sınıflandırılarak yorumlanır.
Reaktif NST
20 dakikada uygulanan bir test esnasında akselerasyon olarak tanımlanmış fetüsün kalbinin çalışmasında meydana gelen değişikliğin en az 2 veya daha fazla sayıda meydana gelmesi olarak tanımlanır.
Non-Reaktif NST
Testi uygulamaya başladıktan sonra gerçekleşmesi beklenen değişiklikler oluşmamış ise en az bir 20 dakika daha teste devam edilerek fetüsün sessiz bir uyku döneminde mi yoksa oksijensiz (hipoksi) mi kaldığına dair inceleme yapılabilir.
Testin sonucunun non-reaktif olmasının nedeni olarak en fazla tespit edilen durumlardan biri normal bir bebeğin normalden uzun uyku hali içinde olmasıdır.
Bu ayrımın gerçekleştirilmesini hızlandırmak amacıyla anne adayının karnının üzerine konan bir araç yardımıyla fetüsün kafa hizasına gelecek şekilde kısa süreli ses verilerek, “vibroakustik stimülasyon” adı verilen bir fetüsü harekete geçirme tekniği denenebilir.
Non-reaktif terimi, testin uygulanma süresinin 40 dakikayı geçtiği ve bu süre içerisinde beklenen akselerasyonların tespit edilemediğini ifade eder.
Fetüsün uykuda aktif olmaması veya yetersiz oksijen alıyor olabilmesi dışında annenin sigara kullanımı, annenin çeşitli sağlık durumları ile ilgili olarak kullandığı ilaçlar veya fetüsün kalp ve nörolojik yapılarının anormal olmasına bağlı olarak da non-reaktif test sonucu oluşabilir.
Bu Yazımızı Da Okumalısınız! Bakteri ve Virüsler; İnsan Gözünün Göremediği Varlıklar
Bugün sizlere NST’nin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, ne kadar sürdüğünü ve nasıl yorumlandığını anlatmaya çalıştım. Umarım severek okuduğunuz bilgilendirici bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazı da görüşmek üzere.
Eğer NST Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.
Kaynakça:
+ There are no comments
Add yours