Efsanelere konu olan, içleri kıpır kıpır eden, üzümün vücut bulduğu, bir ruha büründüğü şarap..
İlginizi Çekebilir! Türkiye’nin İlk Yerli Araba Macerası: ‘Devrim Arabaları’ Nedir?
İnan bana sevgilim inan, Evimde şenliksin bahçemde bahar; Ve soframda en eski şarap diyor Cahit Sıtkı. Aşka, hikayelere, efsanelere sızıp bir yuva buluyor kendine. Ezildikten sonra hepimiz aynı şarabız diyor Kazım Koyuncuda. Eziliyoruz, bükülüyoruz, duygularımıza sarılıp teselli buluyoruz. Bazen bir kadehte nefes alıyoruz, bazende bir omuzda saatlerce ağlıyoruz.
Yazımızda Neler Var?
Şarap Tarihi
Eski bir Pers hikayesine göre çok eski zamanlarda krallardan biri çok sevdiği üzümleri herkesten saklamak, sakınmak için üzerinde “zehir” yazan toprak kapta saklarmış. Bir gün haremdeki mutsuz bir kadın intihar etmek için kavanozdaki sıvıyı içmiş. Öleceğim derken yaşamak için içinin kıpır kıpır olduğunu, keyfinin yerine geldiğini farketmiş. Bu içkiden krala da ikram eden kadın bir anda kralın gözdesi oluvermiş.
Pers krallığı bir şarap ülkesiydi. Kadehler tanrıların şerefine kalkar, hatta maaşlar bile şarapla ödenirdi. Şarap yapımında kullandıkları üzümlerin şimdiki şarabın yapımında kullanılan üzümlerinin atası olduğu düşünülmektedir.
Şarap tarihinin yani insanların şarabı içmeye başladıkları tarihin en azından MÖ. 4000 e kadar dayandığı düşünülüyor. Hatta belki de MÖ.6OOOe kadar..
Mezopotamya bugünkü şarabın üretiminde doğum yeri olarak bilinir. Aynı dönemde Çin’de şarabın üretildiğine dair bazı yeni bilgilere de rastlanmıştır.
Bu Yazmızı Hala Okumadınız Mı! Turizm Rehberliği Nedir? Merak Edilen Her şey
Geçmişi Zengin, Geçmişi Renkli, Geçmişi Sağlam Köklere Dayanan İçecek
“Hangi şehir şaraba benzer?
Paris.
İlk bardağı içersin
buruktur,
ikincide dumanı vurur başına,
üçüncüde mümkünü yok masadan kalkmanın,
garson, bir şişe daha getir!
Ve artık nerde olsan, nereye gitsen
Paris’in ayyaşısın iki gözüm.”
Eski Mısırlılar tarihte bilinen ilk budama yöntemlerini geliştiren ve ilk çardakları kuranlardı. Üzümler büyük tahta fıçılarda ezilerek mayalanırdı. Tatlı beyaz şarap üretirlerdi. Cenaze törenlerinde de kullanılırdı ve ölen kişinin bedeni ve eşyaları gömülmeden önce şarapla kutsanırdı. Geçmişi zengin, geçmişi renkli, geçmişi sağlam köklere dayanan bir içecek.
Elimizde ulaşacağımız en eski yazılı kaynak Eski Ahit’tir. Eski Ahit’e göre tufandan sonra Nuh peygamber bir asma dikmiş ve şarabı yapmıştır. İlk şarapla ilk sarhoşluk gelmiş ve insanların ölçülü davranması gerektiğine dair bir ders olmuştur.
İlginçtir ki antik dönemlerde çocuklar da dahil olmak üzere şarap ve bira tüketimi vardı. Şu an bunu okuyunca aklınıza gelen gibi bir çöküntüye,toplumsal bir probleme sebep olmuyordu.Takdir edersiniz ki bulaşıcı hastalıklar fazlaydı ve bu yüzden su içmek sağlığa zararlıydı ve şarapta iyi bir alternatifti. Tabiki günümüz şaraplarına göre o zamanın şarapları çok daha düşük oranda alkol içeriyordu ve tadı da elma sirkesine benziyordu.
İlginizi Çekebilir! Fotoğraf Makinesinin İcadı ve Tarihteki İlk Fotoğraflar
Her ne kadar gündelik hayatta kullanılsa, hayatın bir parçası olsa da genel olarak zengin ve nüfuzlu kimseler tarafından tüketilirdi. Halkın içeceği ise biraydı.
Yunanlılarda dini törenlerde, ticarette önemli bir yere sahipti. Yunanlı doktorlar hastalarına bile tavsiye ederlerdi. Sek olarak içmek barbarca sayıldığından belirli miktarlarda suyla karıştırılarak içilirdi.Tadındaki bozulmayı önlemek amacıyla bazı bitkiler ve baharatlar katılarak farklı aromalar verilirdi. Toprak testilerde muhafaza edilirdi.
Bazen romantik gecelere, bazen yalnızlık senfonilerine, bazen de hastalara eşlik ediyor dimdik duruşuyla.Ve şarap kendi kendine bir çok şeyi temsil edip gösterir:
“Değil mi ki sirkemsi şarap hamlığı, dağlayıcı şarap ihtişamı, tanenli şarap soyluluğu gösterir…”
YERE DÜŞEN DUALAR
Bazı Ünlü Şarap Markaları
- Barton & Guestier Şarapları
- Barefoot Şarapları
- Concha Toro Şarapları
- Gallo Şarapları
- Changyu Şarapları
- Yellow Tail Şarapları
Bu Markalar Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Buraya Tıklayınız.
Yerli Şarap Markaları
- Kavaklıdere Şarapları
- Doluca Şarapları
- Pamukkale Şarapları
- 7 Bilgeler Şarapları
- Çamlıbağ Şarapları
- Barbare Şarapları
Bunların yanında İzmir Şirince Şaraplarını unutmamak gerekir. Şirince köyüne gidip, köyün otantik havasını hissetmenizi ve lezzetli meyve şaraplarından tatmanızı tavsiye ediyorum.
Yazımda şarap tarihinden bazı kesitler sunup, bazı şarap markalarına değindim. Uzun, yorucu, ezilip büküldüğü, toprak kaplara esir olduğu bir yoldan geliyor . Yolu uzun, hikayesi uzun, efsaneleri çeşitli…
[…] İlginizi Çekebilir! Ezilip Bir Ruh Bulan: Şarap Ve Efsane Geçmişi […]