Mardin : Güneydoğu Anadolu’nun Kadim Şehri

Anadolu asırlar boyu birçok medeniyeti içinde barındıran büyük bir coğrafyadır. Bugün Mezopotamya’nın da kalbi sayılabilecek bir konumda bulunan Mardin şehrine yolculuk yapacağız. Mardin ‘in tarihi mekanlarına ve doğal güzelliklerine yapacağımız bu yolculuğun çok heyecan verici olacağını düşünüyoruz. İyi okumalar.

Mardin nasıl bir şehir, Mardinde gezilmesi gereken yerler

Hiç gidip görmediğim halde sanki senelerdir gitmişliğin sıcaklığı var içimde Mardin ’e karşı. Şehir çağırıyor aslında insanı, tarih de sırtını sıvazlıyor.

Şimdi fonda bir tel çektim Mardin’den, bir ah çektim derinden…

Mardin, doğuda Şırnak, kuzeyde Batman ve Diyarbakır, kuzeydoğuda Siirt ve batıda Şanlıurfa illeriyle komşudur.

Mardin Eşiği

Mardin, Roma ve Bizans egemenliğinden sonra 1098 yılında Artuklu Beyliği’nin başkenti olmuştur. Mardin Kalesi’nin eteklerinde yer alan şehir, özgün mimarisiyle, dikkat çekmektedir. Şehrin esas yerleşim yeri “Mardin Eşiği” olarak anılan dik yamaçlı bir kayalıktır. Mardin, Habur ve Nusaybin sınır kapılarıyla Ortadoğu’nun önemli geçiş noktasıdır.

Mardin eşiği nedir?

İlginizi Çekebilir! İnsanlığın Ortak Mirası-Dünyanın Yeni 7 Harikası Nelerdir?

Deyrul Zaferan Manastırı

Deyrul Zaferan Manastırı, Süryani cemaatinin dini merkezidir. Şehrin 5 km. doğusunda bulunan manastır, MS. 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Deyrul Zaferan Manastırı’nda 52 Süryani Patriğinin mezarı bulunmaktadır. 

Güneş Tapınağı ve kale olarak kullanılmıştır. Manastırın etrafında yetişen zafaran (safran)bitkisinden dolayı bu isimle anılmaya başlanmıştır.

Deyrul Zaferan Manastırı Nerede?

Kasımiye Medresesi

1469-1503 tarihleri arasında Akkoyunlu Hükümdarlığı döneminde inşa edilmiştir. Kasımiye Medresesi’nde astronomi ve tıp eğitimi verilmiştir.

Rivayetlere göre Kasım Paşa burada katledilmiş. Yine aynı rivayete göre, Kasım Paşa’nın kız kardeşi, Kasım Paşa öldüğünde kanlı gömleğini ağıtlar eşliğinde bu eyvanın duvarlarına sürmüş ve günümüzde o duvarlara su döküldüğünde ortaya çıkan izlerin Kasım Paşa’nın kan izleri olduğuna inanılıyor.

Kasımiye medresesi hakkında bilgi

İlginizi Çekebilir! Yaşanılacak En Güzel Ülke -Sanki Başka Bir Dünya: Küba’ya kısa bir yolculuk…

Yine rivayetlere göre medresenin avlusundaki havuzda akan su tasavvufi bir betimlemeyi saklıyor. Suyun akışı ile doğumdan ölüme kadar insan hayatı ve sonrası simgelenmiştir. Çeşmeden çıkan su doğumu, döküldüğü yer gençliği, ince uzun oluk olgunluğu ve suların bir havuzda toplanması ölümü temsil eder. Daha sonra bu su kanallarla toprağa aktarılır ve buda topraktan tekrar can bulur.

Kasımiye Medresesi değişik bir mimari ile tasarlanmış gün doğduktan sonra güneş batana kadar cephe önemli olmaksızın tüm derslikler güneş ışığından faydalanabiliyor. Dersliklerin kapı yüksekliği bir metreden biraz fazla. Bu yükseklik özellikle tercih edilmiş öğrenci hocasının huzuruna girerken başını eğsin, hürmette kusur etmesin diye. Orta Asya’dan gelen sembolizmin İslam felsefesi ile kucaklaştığı bir şaheser. 

Midyat – Mardin

Midyat, sahip olduğu Süryani Kilisesi çokluğuyla bir ortaçağ kentini andırmaktadır. İlçenin 18 km. doğusunda yer alan Deyrulumur  (Mor Gabriel) Manastırı, MS. 397 yılında inşa edilmiştir. İlahiyat eğitimi veren manastır, döneminin zengin bir kütüphanesine sahip olmuştur.

Dara Antik Kenti

Kuzey Mezopotamya’nın Efes’i de denir. Özellikle Efes Antik Kenti’ne benzerliği ile Dara Antik Kenti Güneydoğu Anadolu’nun Efesi olarak bilinmektedir. Birçok tarihi eser sahibi olan bu büyük Antik Kent içerisinde hala önemli kalıntılar çıkarılmaya devam ediyor. Önemli bir kısmı günümüze ulaşmış olan Dara Antik Kenti Bu yüzden ziyaret edilmesi gereken en önemli kültürel zenginlikler içerisinde yer alıyor

505 yılında Doğu Roma İmparatorluğu’nu Sasanilere karşı korumak amaçlı yapılmıştır. Diğer bir değişle askeri garnizon kenti olarak da dile getirmek mümkün. Bir kaya içine kurulmuş olan bu antik kentin çevresinde 4 kilometre surlar yer almaktadır. Üstelik geç roma dönemine kadar uzanan mağara evleri de yapı içerisinde bulunmaktadır.

Dara Antik Kenti Mardin

İlginizi Çekebilir! Almanya 2. Dünya Savaşını Kazanmış Olsaydı Dünya Nasıl Bir Yer Olacaktı?

Dara Antik Kenti Efsanesi

Dara antik kentinde yaşayan Romalılar yeniden dirileceklerine inandıkları için, bölgedeki taşlar içerisine oyuklar hazırlayarak mezarlar yapmışlardır. Bu mezarlarda Romalı askerler ve halk yer almaktadır.

Ulu Camii – Mardin

Artuklu Dönemi mimari örneklerinden, dilimli kubbesi ve minaresiyle Mardin’in sembolü olan Mardin Ulu Camii kayıtlara göre iki minareli inşa edilmiştir. Caminin bugün mevcut olan tek minaresinin kare kaidesindeki yazıt, yapım tarihini 1176 olarak vermektedir, fakat bugünkü minare 1888/1889 yıllarında yeni ve elektik bir üslupla yapılmıştır. Bazı Süryani yazarlar kiliseden çevrildiğini söylerler. Yapı kiliseden çevrilmemiş olsa bile, yerinde eski bir kilisenin bulunması muhtemeldir.

Mardin ulu camii hakkında bilgi

Yapı 12’nci yüzyıl Artuklu Dönemi mimarisinin temel özelliklerini yansıtır. Erken dönemde özellikle güneydoğuda meydana çıkan, mihrap önü kubbeli enine gelişen cami plan ve formunun çok önemli bir örneğidir. Yapının malzemesi düzgün kesme taştır. Ulu Cami’nin kubbesi dıştan yivleme tekniğiyle yapılmıştır. İlk olarak bu binada kullanılmış ve sonraları Mardin’de gelenek halini almıştır ki bazı geç dönem Artuklu yapılarında karakteristiktir.

Caminin dikdörtgen avlusu kuzeyinde kalır. Avlunun güneyinde mihrap duvarına paralel, beşik tonozlu üç neften oluşan, mihrap duvarına yakın iki nefin kubbe ile kesildiği, enine gelişmiş, mihrap önü kubbeli bir şema görülür. Bu şema, aynı zamanda, çevredeki birçok yapı tarafından taklit edilmiş bir modeldir.

 Mardin Kalesi

Diğer bir ismi ‘Kartal Yuvası’dır. Şehrin sırtını dayadığı mükemmel bir yerdir.

Mardin Kalesi

Bu Yazımızı da Okumalısınız! Karavan Nedir? Huzuru Arayan İnsanların Yolculuğu

Mardin yüzyıllar boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış, hoşgörünün misafirliğinin hiç bitmediği harika bir şehir. Tarihin sırtınızı sıvazladığı harika keşifler yapacağınız Mardinli güzel günlere…

Eğer Mardin Hakkında Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki linke tıklayarak mardin hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz !

https://onedio.com/haber/11-sebep-ile-neden-efsane-sehir-mardin-e-gidilmeli-ve-gorulmeli-532482

İlginizi Çekebilir

Yazarın Diğer Yazıları

6Comments

Add yours
  1. 1
    Yakup

    Gidip görmek nasip olurmu bilemeyiz ama gitmiş kadar olduk resimler çok güzel seçilmiş çok başarılı bir yazı olmuş emeği geçen herkes teşekkür ederim iyi çalışmalar başarılarınızın devamını dilerim.

+ Leave a Comment