Sanal Gerçeklik Nedir? Geleceğin Sanal Dünyası

Bugünkü yazımda sizlere özellikle eğlence sektöründe büyük bir gelişme gösteren ve tüm sektörlerde kendine yer edinen Sanal Gerçeklik teknolojilerinin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik arasındaki farkı ve karma gerçeklik nedir sorusununu anlatacağım. Geleceğin heyecan verici teknolojilerine kısa bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Hadi o zaman tıptan oyuna, sanal ortamların dünyayı nasıl değiştirebileceğini keşfedelim.

Sanal Gerçeklik nedir? VR gözlük fiyatları

Sanal Gerçeklik(Virtual Reality-VR) Nedir?

Sanal Gerçeklik(Virtual Reality-VR), tamemen hayal gücü veya gerçeği kopyalayan bir ortamın bilgisayarlar tarafından oluşturulan simülasyonudur. Sanal gerçeklikte sanal bir dünyayı görmek için başlık(VR gözlük) takmanız gerekir. VR, görüntü ve ses aracılığıyla sizi başka bir dünyaya taşır.

Sanal Gerçeklik(Virtual Reality) teknolojisinde kulanıcının tamamen gerçek dünyadan kopması ve bilgisayar tarafından oluşturulan sanal dünyayı gerçekten hissedebilmesi amaçlanıyor. Kulanıcının bu deneyimi gerçekten yaşayabilmesi için, sanal gerçeklik tasarımlarının kusursuz olması gerekiyor.

Sanal Gerçeklik(VR) Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Sanal gerçekliğin odak noktası sanal görüntüleri simüle etmektir. Bu teknolojiyi deneyimlemek için kullanıcının VR başlık(VR gözlük) takması gerekiyor. Böylece kullanıcının gerçek dünya ile bağlantısı koparılıyor.

Sanal Gerçeklik görüntüleri bilgisayardan ya da telefondan HDMI kablo ile VR gözlük veya başlık ekranına yansıtılır. Sanal dünyada görsel, işitsel ve dokunma hisiyatlarını artırmak için VR gözlüğün yanında ek araçlar da kullanabilirsiniz bu araçlar;

  • Haptik eldivenler: VR gluv gibi haptik eldivenler, sanal dünyadaki nesneleri tuttuğunuzda geri bildirim vererek onları gerçek gibi hissettiriyor.
  • Haptik kıyafet: Teslasuit ve Disney’in Force Jacket’ı gibi haptik kıyafetler, oyunda “vurulma” ya da “yumruklanma” gibi fiziksel efektleri simüle edebiliyor, hatta sıcaklık değiştirebiliyor.
  • Yürüme bandı: Virtuix Omni, 360 derecelik sanal ortamda serbestçe hareket etmenizi sağlayan çok yönlü bir yürüme bandı.

gibi sanal gerçeklik deneyimini kalitesini artırmak için birçok araç mevcuttur.

Artırılmış Gerçeklik(Augmented Reality-AR) Nedir?

Artırılmış Gerçeklik(Augmented Reality-AR), gerçek dünya ile dijital bileşenlerin karışımı ile sanal bir ortam oluşumudur. Kısacası gerçek bir ortama 3D nesneler yerleştirmektir.

Artırılmış gerçeklik için başlık takmanıza gerek yoktur. Bu teknoloji akıllı telefon veya akıllı gözlük ile kullanılabilir.

IKEA Artırılmış Gerçeklik(Augmented Reality-AR)

İlginizi Çekebilir! Bilgisayar ve Mobil Oyunları Nasıl Yapılır?Oyunların Dünyası

Artırılmış Gerçeklik(AR) Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Artırılmış Gerçeklikte bilgisayar, bir kameranın konumunu ve yönünü belirlemek için sensörler ve algoritmalar kullanır. AR teknolojisi daha sonra 3D grafikleri kameranın bakış açısından göründükleri gibi işler ve bilgisayarda oluşturulan görüntüleri kullanıcının gerçek dünya görüşünün üzerine yerleştirir.

AR teknolojisini kullanmak için akıllı telefon ve akıllı gözlüğün yanında AR teknolojisi ile uyumlu bazı uyglamaları indirmek gerekir. İşte AR teknolojisini kullanan oyun ve uygulamaların en iyi örnekleri;

İkea Place: Evinize yeni bir eşya almadan onu yerleştireceğiniz yerde bir akıllı telefon ile denemeye ne dersiniz? Eğer kafanızda net birşey oluşmadıysa aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Uygulamayı indirmek için Buraya Tıklayınız.

Pokemon GO: Oyunu sizin belirlediğiniz ortamda oynamak mı istiyorsunuz? Bu ortam bir alışveriş merkezi ya da herhangi bir park olabilir. Anlattıklarımı aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi kavrayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir! Sinema Efektleri Nasıl Yapılıyor? Sinemanın Büyülü Dünyası

Aynı zamanda Snapchat ve Tiktok gibi uygulamalarda artırılmış gerçeklik (AR) efektleri mevcuttur.

Buraya kadar sanal ve artırılmış gerçekliğini detaylı bir şekilde anlattım. Peki Artırılmış Gerçeklik(AR) ve Sanal Gerçeklik arasındaki farklar nelerdir? Büyük ihtimalle bu soru aklınızda takılmıştır. Hadi bu soruyu cevaplayalım.

Sanal Gerçeklik(VR) Ve Artırılmış Gerçeklik(AR) Arasındaki Farklar

AR

  • AR teknolojisinde kullanıcı sanal nesneler ile etkilişimde bulunurken gerçek dünya ile kopukluk yaşamaz.
  • Artırılmış Gerçeklik teknolojisinde herhangi bir başlığa gerek yoktur. Akıllı telefon yeterlidir.
  • Her zaman gerçek dünyanın hisiyatı vardır.

VR

  • VR kullanıcısı gerçek dünyadan izole edilir ve kendini tamamen kurgusal bir dünyaya kaptırır.
  • VR teknolojisinde başlık(VR gözlüğü) takmak zorunludur. Ayrıca kullanıcı deneyim kalitesini artırmak için başka ekipmanlar da gereklidir.
  • Görsel duyular sistem tarafından kontrol edilmektedir.

Karma Gerçeklik(Mixed Reality ) Nedir?

Karma gerçeklik hem sanal hem gerçek dünyayı birbirine karıştırır.
Gerçek nesneleri tutmanıza, onlara dokunmanıza izin verir ama başlıktan baktığınızda bunlar dijital olarak tümüyle farklı şeylere dönüştürülür. MR, VR ve AR’ın geliştirilmiş hali olarak düşünülebilir.

MR teknolojisi kullanıcının içinde bulunduğu ortama dijital içerikleri yansıtır böylece kullanıcı gerçek dünyadan kopmadan sanal ve fiziksel gerçeklik arasında sıra dışı bir deneyim kazanır.

Karma Gerçekliğin(MR), sanal ve artırılmış gerçeklikten farkı ne diyecek olursanız, örneğin evinizin konforunda Hatay Arkeoloji Müzesi’ne sanal gerçeklik(VR) teknolojisi ile gidersiniz. Müzeye gidip AR uygulamaları sayesinde akılı telefonunuzun kamerası veya akıllı bir gözlük ile tarihi nesneler 3 boyutlu şekilde bakarsanız, artırılmış gerçeklik(AR) teknolojisini kullanmış olursunuz. Daha da ileriye gidersek müzenin tüm yapısını ve dokusunu hissettiğinizde ise karma gerçeklik(MR) devreye girer. Düşünsenize tarihsel bir nesneye MR gözlükleri ile baktığınızda, o nesne hakkındaki bilgilerin hologram görüntüsü üstünde çıkıyor.

Microsoft tarafından geleştirilen Hololens tanıtım videosunu izleyerek, yukarıda anlattıklarımı pekiştirebilirsiniz. İşte sizi bilim kurgu filmlerinde oynuyor gibi hissetirecek HOLOLENS 2…

https://www.youtube.com/watch?v=2MqGrF6JaOM&ab_channel=Windows

Hologram görüntüler kullağa hoş gelmiyor mu? İşte bir başka Hololens videosu…..

İlginizi Çekebilir! 3D Uzmanı Kimdir? Nasıl olunur? Çalışma Alanları

Yazımın ilk başlarında sanal gerçeklik teknolojilerinin birçok sektörde kendine yer edindiğini ve bu sektörlerde büyük gelişme gösterdiğini belirtmiştim. Sanal gerçeklik teknolojisinin değişik hangi sektörlerde ve nasıl kullanıdığını inceleyelim.

Eğitimde Sanal Gerçeklik

Düşünsenize öğretmeniniz insan vucundadaki sistemleri anlatırken, bu sistemleri oluşturan organların hologram yapısının gorüntüsünün gözünüzün önünde olduğunu ve organların iç yapısını detaylı bir şekilde inceleyebilmenizi ya da okul gezilerine sınıfta oturarak gidebileceğinizi.. Evet bunların hepsi VR teknolojisi ile mümkün. Tüm bunlar akıllı bir telefon ve ucuz bir başlık (VR gözlük) ile deneyimlenebilir. Sanal gerçeklik gözlüklğü Hepsi Burada veya Trendyol gibi güvenilir e-ticaret sitelerinden uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Ayrıca bu teknoloji ile özellikle üniversite öğrencileri meslek hayatına atılmadan, pratik kazanabilecek.

Covid 19 ile beraber adını daha çok duyduğumuz uzaktan eğitime bambaşka bir boyut geliyor. Gelecekte evinizden sanal sınıflardan ders dinleyebileceksiniz. Aşağıdaki videoda sanal sınıf iyi bir şekilde anlatılmış.

Endüstride Sanal Gerçeklik

Sanal, artırılmış ve karma gerçekliğin hepsinin de endüstride bir rolü var. VR’ın faydalarından biri, mühendislere bitmiş ürünü, örneğin bir otomobili, daha yapılmadan önce gösterebilmesi. Mühendisler aracı 3D olarak inceleyip nasıl göründüğünü ve işlediğini araştırabilir ve
müşteriler araca ayaklarını bile basmadan sanal bir tur atabilir.

Artırılmış gerçeklikse depo gibi yerlerde, akıllı gözlük takmış işçilerin nesneleri ve paketleri kolayca bulmasını sağlayabiliyor. Bir makinenin nasıl çalıştığını öğrenmek artırılmış gerçeklikte (AR) çok daha kolay çünkü kullanıcı, farklı bileşenlerin nasıl bir araya geldiğini ya da nereye takıldığını görebiliyor. Karma gerçeklikse (MR) bunu bir adım daha ileri taşıyabiliyor.

Volvo araba markası sağlamlığı ve teknolojileri adını duyurmuştur. Peki Volvo Hololens’i kullanırsa ne mi olur?

Bu Yazıyı Kaçırmış Olabilirsiniz!! Netflix Nasıl Kuruldu? İşte Netflix’in Yükselişi!!

Seyahat

Muhtemelen sanal gerçeklikle seyahati sizde kullandınız ama farkında
değilsiniz. 2007’den beri hizmette olan Google Street View insanların kasabaları, şehirleri ve hatta koca ülkeleri sanal olarak keşfetmesini
sağlıyor.

Seyahat endüstrisinde sanal gerçeklik, turizm destinasyonlarını benzersiz ve sürükleyici bir şekilde canlandırmak için kullanılabilir. Bu, özel kameralar, donanımlar ve yazılımlar kullanılarak elde edilir. Biten içerik daha sonra bir VR gözlüğü(sanal gerçeklik gözlüğü) veya normal bir bilgisayarda veya mobil cihazda görüntülenebilir.

Özel kameralar ile çekilen turistlik 360 dereceli videolar için başlık(VR gözlüğü) takmanıza gerek yoktur. Tabi takarsanız o ortama daha çok dahil olabilirsiniz.

New York’u tepeden helikopter ile 360 dereceli bu video ile biraz gezelim. Sol üst köşede çıkan oklar ile kamera açısını değiştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir! Dünya’yı Değiştiren 17 Denklem Ve Anlamları

Özetle sanal gerçeklik bize uzak mekanları seyahat etmemizi, tarihi yerleri canlandırmayı, müze ziyaretleri gibi kolaylıklar sağlıyor.

Eğlence

Sanal gerçekliğin potansiyelinin en çok değerlendirildiği alan hiç şühesiz eğlence. Bilgisayar oyunlarından filmlere, insanlar eğlenmenin yepyeni yollarını keşfediyor. Özellikle mobil cihazların yaygınlığı sebebiyle mobil oyun ve uygulamalarında AR teknolojisi daha çok kullanılıyor. PokemonGo dünyada popüler olan ilk Artırılmış Gerçeklik oyunlarından biri. Sokakta telofonuz üzerinden Pikachu topladığınız bir oyun. Evet yalnış duymadınız oyun platformu bulunduğunuz sokak oluyor.

Melodi VR ve Next VR ise evinizin konforundan vazgeçmeden canlı konserlere veya gösterilere götürüyor. Yani Vr ile oyun oynamanın yeni yollarını keşfedip, sosyal etkinliklere evden katılım sağlayabilirsiniz.

Sinema

Durakta otururken bilboardlarda o hafta yeni çıkan filmin fragmanını, AR uygulamaları sayesinde; bilboardu cihazınıza tanımlayıp, filmin fragmanını cep telefonunuz üzerinden izleyebileceksiniz. Google Glass için geliştirilen fragman izleme uygulaması yakında hayatımıza geçmesi planlanıyor.

Sağlık

Medikal VR, büyüleyici olanaklara sahip bir alandır. VR teknolojisi, Tıp pratisyenleri ve klinik araştırmacıları için büyük kolaylıklar sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde yaratılan sanal ameliyat simulasyonları, tıp öğrenimi gören öğrencilerin pratik kazanmasına olanak sağlayacak.

Eğer sizi elden ayaktan düşüren bir fobiniz varsa, VR tedavisi korkunuzla yavaş yavaş yüzleşmenizi böylece yükseklik ya da örümcek korkunuzu yenmenizi sağlayabilir.  Bravemind adlı program sanal gerçekliğin korkularımızı yenmede nasıl kullanabileceğinin çok açık bir göstergesi..

Yaygın Olarak Kullanılan Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri Ve Fiyatları

1) HTC Vive

HTC Vive, kullanıcılara eşsiz VR deneyimini sunan tartışmasız en iyi ürünlerden biridir. HTC Vive yüksek çözünürlüklü görüntü sunan iki 1080p ekrana sahiptir. HTC vr gözlük ülkemizde yaklaşık olarak 9.700 liraya satılmaktadır.

2) Sony PlayStation VR

İnanılmaz sanal gerçeklik oyunlarına ve deneyimlerine dalıp, oyunu hissedebileceğiniz Sony vr gözlük yaklaşık 3500 liraya ülkemizde satılmaktadır.

3) Oculus Rift

Oculus Rift, Facebook’un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran serisidir. Kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlar. Oculus Rift’in fiyatı ise 6300 TL’dir.

4) Google Cardboard

Sanal gerçeklik konusunda pratik deneyim sahibi olmak isteyenler için tasarlanmış olan Google Cardboard, Google I/O konferansında tanıtıldı. Google Play Store üzerinde yer alan Cardboard isimli uygulamayı akıllı telefonunuza indirdikten sonra, karton anlamına gelen kutunun içine akıllı telefonunuzu yerleştirip katladığınızda sanal gerçeklik gözlüğünüz hazır hale geliyor. Ürün, sanal gerçeklik konusunda diğer firmaların aksine daha düşük maliyetli ve kullanımı kolay. Sanal gerçeklik gözlüklerine çok para vermek istemeyen ancak deneyim edinmek isteyenler için işe yarayacak bir cihaz. Fiyatı 30-50 TL arası değişen bir fiyatla düşük bir görüntü sunsa da Vr deneyimini ilk defa kullanmak isteyenler için uygun bir üründür.

İlginizi Çekebilir! Rüzgar Enerjisi İle Çalışan Araba Ve Racing Aelous Yarışması

Son

Bu yazımda sizlere Sanal Gerçeklik teknolojilerini, sanal gerçeklik(VR) ve artırılmış gerçeklik(AR) arasındaki farkı ve bu teknolojilerin farklı sektörlerde nasıl yer edindiğini anlattım. Aralardaki videolar ile konunun daha fazla pekiştirilmesini amaçladım. Umarım hem yazımı hem de aralara koyduğum videoları beğenmişsinizdir. Geleceğin heyecan verici teknolojilerini anlatmaya devam edeceğiz. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere… LEVTEMS ile kalın.

#Teknoloji #levtems #VRgözlük #VReğitim #VRsağlık #Karmagerçeklik

Kaynakça: Guru99, Teknolo, How it works dergisi

İlginizi Çekebilir

More From Author

10Comments

Add yours
  1. 2
    Deniz

    Yazınızı çok beğendim. Fırsat buldukça sitenize girip, yazılarınızı okuyorum. Yaptığınız iş çok kıymetli👏👏

+ Leave a Comment