Hayatımızın bazı dönemlerinde, kullandığımız veya sadece kulak aşinası olduğumuz marka ürünlerinde yaşanan belli başlı değişimlere hepimiz tanık olmuşuzdur. Bazen bu değişimlere toplum olarak hemen adapte olmuş bazen ise yaşanan değişimden memnuniyetsizlik duymuşuzdur. Firma sahiplerini bu değişime iten etken, diğer rakip markalara karşı o ürünlerin satışını artırmak veya uluslararası alandaki pozisyonunu( satış hacmi, itibar) kaybetmemek için yapmış oldukları, mamul karmalarını genişletme isteğidir. Bu durum bir inovasyon etkisi midir? İnovasyon Nedir? İlk çıktığı günden itibaren kendini yenileyen örnekleri neler?
Bu yazımız ile gelin küçük bir yolculuk yapalım…
Yazımızda Neler Var?
İnovasyon Nedir?
İnovasyon kelimesi, Latince kökenli bir fiil olan “innovatus” yani -değiştirmek, yenilemek, yenilik yapmak- anlamlarına gelen fiilden türetilmiştir. İnovasyon mevcut düzen içerisinde yer alan ürün ve hizmetlerin yenilenmesini ve genişlemesini ifade eder. Bazı durumlarda ise inovasyon; yeni bir üretim şeklinin, yeni bir ürün, süreç veya pazar oluşumunun habercisi olabilir.
İlginizi Çekebilir! Değişim Nedir? Dijital Dönüşüm Bir “Değişim” Yaratabilir Mi?
Bir İşletmeyi İnovasyona İten Faktörler Nelerdir?
- Talepteki değişmeler
- Rekabet
- Üretim olanakları ve hacmi
- Pazarlama yetenek ve kapasitesi
- Finansal durum
Bir ürün veya hizmet üzerinde belli aralıklarda değişimlerin yaşanması, o ürün veya hizmet için olan talebi derinden etkiler. İşletmeler bulunduğu zaman içerisinde yaşanacak bir rekabet ortamından dolayı mallarını farklılaştırma yoluna gidebilir, sahip olduğu kapasiteyi yeni pazarlarda kullanmak üzere ürün değişikliğine ya da finansal olanaklara bağlı olarak ekonomik sıkıntı içerisinde olan işletmeler, küçülmeye giderek ürün çeşitlerini azaltabilirler.
Günümüzde işletmeler, ürün ve hizmetlerinin daha çok satılması için farklı pazarlama stratejileri uygulamaktadır. Örneğin işletmeler pazarda değişiklik yoluna giderek, mevcut ürün satışlarının daha çok olabilmesi için farklı pazar alanları bulmaya çalışır. Bazı işletmeler ise mevcut ürünleri üzerinde küçük dokunuşlar yaparak bir inovasyon etkisi yaratırlar, bu bir stilde değişiklik, kalite artışı veya tüketici üzerinde oluşturacak bir his olabilir. Pazarlama karması değişikliği ise işletmelerin özellikle rekabetin yüksek düzeyde olduğu dönemlerde, fiyatları düşürme üzerine yaptığı bir stratejidir.
Başlıca İnovasyon Örnekleri
Marka değerleri üzerinde sürekli inovasyon yaratan örneklerin başında “Coca Cola” gelmektedir. İlk 1886 yılında kurulduğundan itibaren gelişim gösteren Coca Cola, “Forbes 2020 Dünyanın en değerli 100 markası” arasında 6. olmuştur. Marka değeri ise 64 milyar dolardır. Coca Cola aynı zamanda marka değerini uygulamış olduğu stratejiler ile devamlı yükseltmeye devam etmektedir.
İlginizi Çekebilir! Pozitif Liderlik Nedir?“Önce Kendinin Lideri Ol”
Bir markanın tüketici üzerinde bir etki uyandırmasının temelinde iki etken vardır. Bunlardan ilki fiziksel faydadır. Fiziksel fayda, tüketicinin kullanacağı üründen elde edeceği kazanç ile doğrudan ilgilidir. Markaların belirlemiş olduğu sloganlar bu görevi başarıyla yerine getirmektedir. İkinci bir etken olan duygusal fayda ise, ürünün tüketici üzerinde oluşturacağı histir. Örneğin Coca Cola yıllardır mutluluk merkezli hareket ederek mutluluk vaad etmektedir.
Nasıl mı? Hemen videoyu izleyerek sizde buna şahit olabilirsiniz.
Mars markasının bir ürünü olan “Twix” 1967 yılında satışa sunulduğundan itibaren, marka stratejisi ile tüketici üzerinde etkili bir algı mekanizması uygulamaktadır. Diğer çikolatalara benzer gramaja sahip olmasına rağmen, bir pakette iki tane olması onu daha cazip kılmaktadır.
İnovasyon hissini en doruklarına kadar tüketiciye hissettiren bir diğer lider şirket ise “Samsung”. Samsung her yıl olduğu gibi farklı stillerde kaliteli ürünler çıkardığı için dünyanın en büyük şirketleri arasındadır. Döneminin bir diğer önemli telefon üreticisi olan Nokia, rakipleri arasında etkin pazarlama stratejilerine uzak kaldığı için yerini diğerlerine bırakmak zorunda kalmıştır. Uzun vadeli bir büyüme hedefi olan firmalar sürekli mamul karmalarını genişletmektedir.
“İyi tasarım, bizi rakiplerimizden ayırmanın en önemli yoludur.”
Samsung Ceo’su Jong-Yong Yun
“Yaşamlarla iç içe, Yaşamda ileriye” sloganına sahip olan”P&G” şirketi, 1837 yılında bir sabun markası olarak kurulmuş, günümüzde ise şampuan, diş macunu, deterjan, bebek bakımı gibi çeşitli kişisel bakım ürünlerine sahip, sürekli bir inovasyon sağlayarak büyüme stratejisi uygulamaktadır. Unilever firmasına ait bir firma olan Algida, Magnum için çeşitli pazarlama stratejileri geliştirmekte ve tüketici üzerinde duygusal bir fayda yaratmaktadır. Marka anlatımında mevcut yöntemlerin dışına çıkarak “Haz Peşinde” olduğunu kanıtlamış ve inovasyonu tam anlamıyla başarıyla sürdürmektedir.
Bu Yazımızı Da Okumak İster Misiniz? Altın Oran Nedir? Evrenin Matematiği Altın Oran
KAYNAKÇA
https://pazarlamasyon.com/marka-vaadinde-neden-ve-cunku-iliskisi/
[…] Bu Yazımızı Da Okumalısınız!İnovasyon Etkili Bir Stratejinin Oyunu Mudur? […]
[…] İlginizi Çekebilir ! İnovasyon Etkili Bir Stratejinin Oyunu Mudur? […]
[…] İlginizi Çekebilir! İnovasyon Etkili Bir Stratejinin Oyunu Mudur? […]