Metalik Biyomalzeme: Platin Ve İmplant Nedir? Kullanım Alanları

Biyomalzeme nedir, türleri nelerdir? Metalik biyomalzeme nedir?Metalik biyomalzemelerden olan platin nedir? Platin biyomalzeme olarak kullanılır mı? Vücuda yerleştirilen her biyomalzemenin platin olarak adlandırılması doğru mu değil mi ?İmplant ne demek, nerelerde kullanılır ? bugün bu soruların cevaplarını arayacağız. Keyifli okumalar.

metallik biyomalzeme nedir? İmplant ve Platin

Biyomalzeme Nedir?

Kullanılabilir cisimler yapmak amacıyla doğal ya da yapay olarak üretilmiş maddelere malzeme denir. Biyomalzemeler (Biomaterials) ise; yaşayan bir sistemin parçası yerine geçen veya canlı doku ile yakın temas içinde çalışması için kullanılan doğal veya sentetik malzemelerdir. Biyomalzemeler hakkında daha çok bilgi için Buraya Tıklayınız.

biyomalzeme nedir?

İlginizi Çekebilir! Maske Türleri Nelerdir? Maske Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Biyomalzemelerin Sınıflandırılması

1. Metaller

Paslanmaz çelik, kobalt alaşımları, titanyum alaşımları

metalik biyomalzeme

2. Seramikler

Alüminyum oksit, zirkonyum dioksit, kalsiyum fosfat

biyomalzelerin sınıflandırılması seramikler

3. Polimerler

  • Sentetik polimerler: Silikon, poli(etilen), poli(vinil klorür), poliüretan
  • Doğal polimerler: kollajen, jelatin, elastin, silk, polisakkaritler
biyomalzemeler lens

Bu Yazıyı Kaçırmış Olabilirsiniz! Yarı İletken Teknolojisi Nedir? Elektronik Cihazlar İçin Önemi

4. Kompozit Malzemeler

“Kompozit”, farklı kimyasal yapıdaki iki ya da daha fazla sayıda malzemenin, sınırlarını ve özelliklerini koruyarak oluşturduğu çok fazlı malzeme olarak tanımlanabilir. Kompozit malzemeler hakkında daha çok bilgi için “Kompozit Malzeme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları” başlıklı yazımıza ulaşmak için Buraya Tıklayınız.

kompozit malzeme biyomalzemeler

İlginizi Çekebilir! Ülkelerin Para Birimi İsimleri Ve Anlamlarını Biliyor Musunuz?

Vücudun Nerelerinde Hangi Biyomalzeme Kullanılır?

Vucutta kullanılan biyomalzemeler
Biyomalzeme çeşitleri ve vucutta kullanılan biyomalzemeler

Metalik Biyomalzeme Nedir?

Bugün özellikle üzerinde duracağımız konu metalik biyomalzemelerdir. Kristal yapıları ve sahip oldukları güçlü metalik bağlar nedeniyle üstün mekanik özellikler taşıyan metal ve metal alaşımları biyomalzeme alanında oldukça fazla kullanılır.

Metal ve alaşımlarının biyomalzeme alanındaki payı büyüktür. Metalik biyomalzeme üretiminde çeşitli malzemeler ve soy metaller kullanılmaktadır. Kristal yapıları, üstün mekanik özellikleri ve vücuda uyum göstermeleri bakımından metalik biyomalzemeler çok kullanılmaktadır.

Geniş olarak kullanım alanları ortopedik uygulamalar ve diğer cerrahi uygulamalardır. İnsan vücudundaki çeşitli iyonlar, metalik malzemeler için korozif (Korozif;aşındırıcı,yakıcı,çürütücü madde anlamına gelir)bir ortamdır. Uygun seçilmeyen bir metalik malzeme vücutta korozyon sonucu çözünmekte ve doku içerisine girerek zarar vermektedir.

Bugün için, metalik biyomalzemeler olarak en fazla uygulama alanı bulan metal ve alaşımları; paslanmaz çelikler, titanyum ve titanyum alaşımları, kobalt-krom alaşımları, tantal alaşımları, nikel-titanyum alaşımları, amalgam ve altın’dır.

Platin, tantal ve zirkon gibi elementlerin mekanik dayanımlarının düşük olması nedeniyle implant olarak kullanım alanları sınırlıdır. Yük taşıyıcı olarak en yaygın olarak kullanılan metalik malzemeler, paslanmaz çelikler(316L), Co-Cr-Mo alaşımları ile titanyum ve titanyum alaşımlarıdır.

Metalik biyomalzeme nedir?

Bu yazımızda ilginizi çekebilir!Tıbbi Cihaz Nedir? Pandemide Kullanılan Tıbbi Cihazlar

Metalik  Biyomalzeme Avantajları

  • Yüksek güçtedirler.
  • Eskimeye ve yorulmaya direçleri yüksektir.
  • Üretimi ve sterilizasyonu kolaydır.
  • Şekil hafızası

Metalik Biyomalzeme Dezavantajları

  • Biyouyumlulukları düşüktür,
  • Dokulara göre çok serttirler,
  • Yüksek yoğunluğa sahiptirler,
  • Alerjik doku reaksiyonlarına neden olabilecek metal iyonu salımı yapabilirler
  • Metalik görünüm
  • Yüksek modüller
  • Korozyona uğrayabilirler.

Metalik Biyomalzeme Türleri

  • Paslanmaz çelik
  • Kobalt temelli alaşımlar
  • Titanyum ve Ti- temelli alaşımlar •
  • Dişçilik metalleri [Amalgam (AgSnCuZnHg), Ni-Ti alaşımları, altın]
  • Platin, Tantal…
  • Paslanmaz Çelik (En çok kullanılan paslanmaz çelik türevi: 316L)
Metalik biyomalzeme nedir?

Metalik Biyomalzeme: Platin Nedir?

Bir çok kaynakta okuduğumuz yada çevremizden  duyduğumuz platin, kimyasal özellikleri ve nadir bulunması sebebiyle dünyadaki en pahalı ve değerli metaller arasında yer alır. Kimyasal sembolü “Pt” olan platin, element tablosunun 8-B grubunda yer alır. Metalik parlaklıkta görünüşe ve kübik kristal sistemine sahip platinin kristalleri küçük taneler ve pullar halindedir. Yumuşak, işlenebilir, metalik bir elementtir.

Altın ve elmasla benzer özellikler gösterir. Katı, toz ve yumuşak olarak elde edilebilir. Oda sıcaklığında gümüşten iki kat daha yoğundur. 1772 derecede erir, 3827 derecede kaynar. Havadan etkilenmez ve oksijen ve kükürtle birleşmez. Bu özelliği sebebiyle parlaklığını korur. Bu sebeple takı ve mücevherlerde tercih edilir. Suda ve asitlerde çözünmez; sıcak alkalilerde aşınabilir. Asitlere karşı dayanıklıdır. Paslanmaz, toksik değildir.

Elektrik ve ısı iletebilir. Sıcak altın suyunda çözünür. Yüksek sıcaklıklarda flor, klor, fosfor, kükürt ve arsenikle reaksiyona girer. Atmosferik korozyona ve kimyasal reaktiflere karşı dayanıklıdır. Çok yoğun ve ağır bir elementtir.

Platin nedir? Kulanım alanları

Platin, kanser ilaçlarında da kullanılıyor. Sisplatin ve karboplatin adı verilen platin bazlı kanser ilaçlarının toksik yan etkileri görülebiliyor. Kalp pillerinde kullanılan pacemaker elektrotlarının üretiminde de iletkenliği sebebiyle ideal bir metaldir. Yani biyolojik ortamda platinin çok yaygın bir kullanım alanı yoktur. Alternatif olarak daha iyi daha biyouyumlu malzemeler var. O yüzden platinin hemen hemen kullanımı yok denecek kadar azdır.Bu yüzden her biyomalzeme platinden yapılıyor gibi bir varsayım yapmak doğru değildir.

biyomalzeme kalp pilli

İlginizi Çekebilir! Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir? Çalışma Prensibi

Bu arada bir not düşelim: Bazı rahatsızlıkların tedavisinde ve özellikle kemik cerrahisinde kullanılan metallerin platin olduğu yönünde genel bir inanış vardır. Aslında bu metaller; çelik, titanyum, vitalyum veya krom kobalt alaşımlarından oluşan metallerdir. İmplant olarak da bilinen bu metaller platin değildir. Çok nadir bazı implantlarda platin kullanılabilmektedir.

İmplant Nedir?

İmplant teriminin tıbbi anlamı;  Tedavi maksadı ile cerrahi yöntemlerden yararlanılarak vücudun içine koyulan, sert madde (Bu madde ilaç, herhangi bir vücut maddesi veya başka bir madde olabilir).Medikal implantlar insan eliyle yapılır, transplantlar ise biyolojik dokulardır.

Bazı İmplant Örnekleri

Yüzey implantları: İmplantın dokuya değen kısmı ya da tamamı biomedikal materyallerden (vücuttta reaksiyon yapmayacak) üretilir. Örneğin silikon, titanyum, apatit (kalsiyon florid fosfat minerali).

Elektronik İmplantlar: Elektronik devreler içerir. Örneğin kalp pili, koklear implant (bir çeşit duyma cihazı).

Metallik malzeme implant nedir?

Biyoaktif İmplantlar: İlaç ya da kimyasal madde salgılarlar (örneğin cilt altına), ilaç kaplı damar stentleri.

Kozmetik İmplantlar (Prostetik, Protez): Çene büyütme vb. için implantlar, Diş İmplantları

İmplant nedir? Diş implantı

İlginizi Çekebilir! Biyomedikal Mühendisi Kimdir? Ne İş Yapar?

İmplant ve Platin Arasındaki Farklar

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi toplumda bir çok kavramı yanlış kullanıyoruz. İlk etapta vücuda yerleştirilen biyomalzemelerin içerisinde platin metali nerdeyse yok denecek kadar az kullanılmaktadır. Bu yüzden vücuda yerleştirilen her malzeme için platin tabirini kullanmak yanlış bir kullanımdır. Bunun yerine vücuda yerleştirilen bu malzemeler için implant kavramını kullanmak çok daha doğru olacaktır.

Sadece diş için kullanılanlar değil tüm malzemeler implanttır.Yani dişe kullanılan malzemeleri de diş implantı adı altında incelemek çok daha doğrudur.

Bugün sizlerle metalik biyomalzemeleri, platin ve implant kelimelerini aslında nerelerde kullanmamız gerektiğini öğrendik. Keyifle okuduğunuz bir yazı olmuştur umarım. Sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz. İyi günler…

Eğer Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz

Kaynakça

https://www.makaleler.com/platin-nedir-nerelerde-kullanilir

İlginizi Çekebilir

Yazarın Diğer Yazıları

6Comments

Add yours

+ Leave a Comment