İnsanın kendine has özelliklerinden biri de herkesin dünyayı aynı onun gördüğü gibi gördüğünü sanmasıdır. Bizim her sabah gördüğümüz Güneşi , bulutları, ağaçları veya her akşam izlediğimiz Ayı her birimiz çok farklı yorumluyoruz belki de. Peki bizim dışımızda, doğadaki canlılar dünyayı nasıl görüyor? Sonbahar serinliğinde sıcak bir kahve içerken bize eşlik eden sevimli bir kedi yavrusu gözlerimize bakarken bizi nasıl görüyor veya sahibinin akşam eve gelmesini heyecanla bekleyen bir köpek, sahibini kafasında nasıl şekillendiriyor?
Dünya üzerinde bulunan her canlı dünyayı farklı şekilde algılar. Hayvanların ve doğadaki canlılar için dünyayı, renkleri, ışığı görme şekli ve kapasitesi farklıdır. Yapılan araştırmalar şunu göstermiştir ki insanın görme kapasitesi diğer birçok canlıdan daha gelişmiştir. Duke Üniversitesi’nden bilim insanlarının Trends in Ecology & Evolution dergisinde yayınladıkları bir makaleye göre insanlar diğer canlılara kıyasla çok daha net ve yüksek çözünürlükte görebiliyor.
İnsanlar Dünyanın Ne Kadarını Görür?
Doğadaki canlılar kategorisinin ilk konusu insan.“Dış dünya “ diye adlandırılan algılar bütünü, beynimizin, kendisine çeşitli alıcılardan gönderilen elektriksel sinyalleri yorumlaması esasına dayanır. İnsan gözündeki algılayıcılar tüm elektromanyetik tayfın çok küçük bir bölümü olan ve görünür ışık olarak adlandırılan 350-700 nanometrelik dalga boyuna sahip ışınları içeren dar bir aralığı algılayabilecek şekilde ayarlanmıştır. Onun dışındaki uyarıları algılayamazlar.
Sinan Canan’ın dediği gibi “Neticede bu algılayıcıların kabiliyeti nispetinde içimizde inşa ettiğimiz “gerçeklik” dış dünyanın ancak çok ufak, basit ve eğreti bir temsilinden ibarettir.” İnsanlar dünyayı ve hayatlarını yorumlarken gerçeğin ne kadarını ne derece gördüklerini de düşünmeliler bence. O zaman fark edecekler ki aslında hayat denilen bu kısa zaman diliminde payımıza düşen sandığımızdan çok daha az bir kısım.
Peki Diğer Doğadaki Canlılar Dünyayı Nasıl Görür?
Duke Üniversitesinde görme konusunda uzman bir çevrebilimci olan Eleanor Caves, doğadaki canlılar arasında çoğu türün “dünyayı bizden çok daha az detaylı şekilde gördüğünü” söylüyor.
Araştırmacılar doğadaki canlılar anatomisini inceleyerek ve davranış testlerini kullanarak onların görüş keskinliği hakkında fikir sahibi oldular.
Araştırmacılar, keskinliği belirlemek için ‘derece başına devir’ adı verilen bir ölçüm yöntemini kullandılar. Daha sonra bu bilgiyi, söz konusu hayvanların göreceği türden görüntüleri gösteren bir çeşit bilgisayar yazılımına aktardılar.
İnsanlar, derece başına yaklaşık 60 devri çözebiliyorlar; yani, bir görüş derecesi içerisinde 60 çift siyah ve beyaz renkli paralel çizgiyi görebiliyoruz. Bundan da fazlası; çizgilerin hepsi bir araya gelerek griye dönüşüyor.
Köpekler
İlginizi Çekebilir! Doğadan İlham Alan Teknolojiler
Köpeklerin görüşü zayıftır. Gözleri birçok renge bizimki kadar hassas değildir ve dünyayı soluk bir şekilde görürler. Öte yandan geceleri çok daha iyi görebilirler. Perspektif ve derinlik algıları çok iyi olan köpeklerin gözleri harekete karşı da çok daha duyarlıdır.
Kediler
Kediler kısmen renk körüdür. Renkleri görebilirler fakat bir insan gözünün ayırt edebildiği kadar çok renk çeşitini göremezler. Bir kedinin renk algısı, renk körü bir insanın renk algısına benzemektedir. Kediler aynı zamanda insanlar kadar geniş miktarda renk tonu ve doygunluğunu algılayamazlar. Bu yüzden beraber çıkılan bir doğa gezisinde bizim kadar zevk alamazlar hatta doğa onlar için biraz sıkıcı bile olabilir.
Kedilerin görüş alanı, yaklaşık 180 derecelik insan görüş alanından birazcık daha geniştir. Geceleri ise insanlardan çok daha iyi görebilirler, insanın görmek için ihtiyaç duyduğu ışık şiddetinin sadece 1/6’sıyla oldukça net bir şekilde gördükleri bilinmektedir. Kedilerin çoğunun miyop olduğu bilinmektedir.Uzağı çok net göremezler.Sizi tanımaları için biraz yanlarına yaklaşmanız gerekebilir.
Balıklar
İlginizi Çekebilir! Hafıza Nedir? Hafızamız Nasıl Çalışır?
Balıklar dünyayı biraz büyütülmüş olarak görür. Baktıkları şeyler bizim gördüklerimizden daha büyük ve daha yakın görünüyor olabilir. Balıklar dünyayı ultraviyole olarak görürler. Balıkların sürekli şaşkın şaşkın bakmalarının sebebi her şeyi daha yakında görüyor olmalarından kaynaklanıyor olabilir.
Kuşlar
Kuşların keskin bir görüşü vardır. Gece kuşları ortamda ışık olmadığında çok daha iyi görürler ve gündüzleri de insan gözünün göremeyeceği renk tonlarını ve ultraviyole ışınları görebilirler.
Yılanlar
Bu Yazmızı Okudunuz Mu? Venüs Atmosferinde Bulunan Fosfin Nedir? Yaşam Olabilir Mi?
Yılanların görüşü çok zayıftır, fakat çok iyi termal görüşe sahiptirler.Geceleri herhangi bir modern kızılötesi teknolojisinden on kat daha iyi termal görüşe sahiptirler.Gündüzleri görüşleri sadece hareketleri algılamaktan ibarettir.
Atlar
Psikolog Karen McComb, “Atların, insanların hem surat ifadelerini okuyabildiklerini, hem de gün içinde bir kişiyle daha sonra karşılaştıkları zaman o kişinin önceki duygusal durumunu da hatırlayabildiklerini bulduk; üstelik davranışlarını buna göre değiştiriyorlar.” der.
Atlar duygusal zekaya sahip olan hisli canlılardır. Görüş açıları ise kesiklidir. Atların gözleri kafalarının iki yanında bulunur. Bu sayede her iki taraftan gelebilecek tehlikeleri daha iyi algılarlar. Ancak bu aynı zamanda bir dezavantajdır. Çünkü atlar burunlarının önündeki şeyleri göremezler. Tam karşısında durduğumuz vakit bizi göremeyeceklerdir. Ve bu doğadaki canlılar dünyayı daha soluk görürler adeta melankolik olmaya davetiye çıkarırcasına.
AKREPLER
Akreplerin ön tarafında genellikle 2 göz bulunur, ancak yan taraflarında fazladan 5 çift göz daha olabilir. Çok fazla göze sahip olmasına rağmen, gözleri sadece karanlık ve ışık hareketi arasındaki farkı hissedebilir. Bununla birlikte her akrebin de gözü yoktur. Bazı türleri dünyayı göremez.
Arılar
İlginizi Çekebilir! Yaşanılacak En Güzel Ülke -Sanki Başka Bir Dünya: Küba
Arılar insanlara göre çevrelerini çok daha hızlı algılar. Bu hız insanlardan yaklaşık 3 kat fazladır. Arılar ayrıca insan gözünün göremediği ultraviyole ışınları görürler.
Bukalemunlar
Bukalemunları gözleri birbirlerinden bağımsız hareket edebilir. Bu özellik onlara 360 derecelik bir görüş imkanı sağlar.
Tavşanlar
Tavşanlarda diğer birçok hayvanda olduğu gibi kırmızı rengi göremezler.Tavşanların başlarının yanlarında gözleri olduğundan, genellikle insanlardan daha fazla yön görebilirler. Ancak insanlara göre daha grenli bir görüşe sahiptirler.
Sinekler
Bu Yazıya Bakmalısınız! Sanal Gerçeklik Nedir? Geleceğin Sanal Dünyası
Sineklerin bölünmüş bir görüşü vardır. Yani binlerce küçük göz tek bir görüntü oluşturmak için birlikte çalışırlar. Ultraviyole ışınları görebilen sinekler için dünya, insanlarla kıyaslandığında bir şekilde daha yavaş hareket etmektedir. Siz elinizi indirirken kaçabilmeleri bundan, elinizi çok daha önce algılıyorlar, tıpkı Örümcek Adam filminde Peter Parker’ın kendisi çok hızlı olduğu için dünyayı daha yavaş algılaması gibi.
Gekolar(Keler)
Bu sürüngenlerin kusursuz bir gece görüşü vardır. Geceleri insan gözünden 350 kat daha iyi görebilirler.
Acaba hiç gerçek dünyayı gördük mü? İçinde bulunduğumuz evreni sadece belli ölçüde görme kapasitesi olan gözümüz ile yorumluyoruz. Bilimde ve sanatta sadece gördüklerimiz kadarıyla gelişmeye çalışıyoruz. Ya gerçek çok farklıysa? Ya hiçbir zaman gerçek dünyayı bilemeyeceksek ve bir simülasyon içinde yaşıyorsak?
Bu insanın içini ürperten soruları da maalesef şuanki teknoloji ile cevaplamak mümkün değil sanırım. Bu nedenden dolayı her insan kendi gerçeğinde yaşar ve gider. aDoğa karşısındaki çaresizliğimiz ve yetersizliğimiz bu kadar ortadayken en iyisi kendi dünyamızı yaratmak değil mi? Bir sonraki yazılarımızda görüşmek üzere… LEVTEMS ile kalın.
Eğer Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.
Kaynakça: Biacaip
Harika yorum,heryerde bölük pörçük olan bilgilerin tamamı burda.kıyaslamak daha kolay..
Değerli yorumunuz için teşekkürler. Yazılarımız yayınladığında haberdar olmak için sitemize abone olabilirsiniz. İyi günler.
Gerçekten ilgi çeken bir yazı olmuş. Uzun zamandır sonuna kadar zevkle okuduğum sayılı yazıdan biri oldu.
Teşekkür ederiz beğenmenize sevindik.
[…] İlginizi Çekebilir! Doğadaki Canlılar Dünyayı Nasıl Ve Ne Kadar Görür? […]