Dünya dışında yaşam var mı? Bu soru hepimizin merak ettiği bir soru. Bu sorunun cevabı için yıllarca Mars’ta çalışmalar yapıldı. Mars’a öncelik verildi. Geçtiğimiz günlerde ise Venüs atmosferinde keşfedilen fosfin dikkatleri bir anda Venüs’e çekti. Fosfin yaşam belirtisi olabilir mi? Aklınızdaki sorulara cevap vermeye çalışacağım. Keyifli okumalar..
Yazımızda Neler Var?
Venüs Hakkında Neler Biliyoruz?
Venüs, adını antik Roma’da aşk ve güzellik tanrıçası olan Venüs’ten alır. Çoban Yıldızı ismiyle de bilinen Venüs, kütlesi ve boyutu Dünya’ya yakın olduğu için fiziksel olarak Dünya’nın ikizi, kardeş gezegen olarak tanımlanır. Güneş ve Ay’dan sonra gökyüzündeki en net ve parlak cisimdir. Gökyüzüne bakınca çıplak gözle rahatlıkla görülebilir.
Venüs’ün Özellikleri
- Merkür’den sonra Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Merkür ve Dünya arasında bulunur. Dünya’ya en yakın gezegendir.
- Merkür Güneş’e daha yakın olmasına rağmen, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni Venüs’tür.
- Atmosferi çok yoğundur. Venüs’ün atmosferinin yaklaşık %96.5’i karbondioksittir. Dünya’da bu oran %0.04’tür.
- Yoğun atmosfer, Güneş’ten gelen sıcaklığın gezegenden çıkmasını engellemektedir. Bunun sonucunda sıcaklığı +464 dereceye kadar çıkmaktadır.
- Yüksek yüzey sıcaklığına sahip olduğu için sıvı su içermediği tahmin edilmektedir.
- Dünya ile yaklaşık aynı boyutlarda olmasına rağmen yüzey basıncı Dünya’dan 92 kat fazladır. Dünya’da bu basınç okyanusun 1000 metre derinliğinde mevcuttur.
- Yüksek yüzey basıncı uzay araçlarının keşif yapmasını zorlaştırmaktadır.1961-1972 yılları arasında Venüs’e gönderilen 21 uzay aracının 14 tanesi başarısız olmuştur.
- 1966’da Venera 3 Venüs’e inen ilk insan yapımı uzay aracı olmuştur. Atmosfer girişinden çok kısa bir süre önce iletişim kesilmiştir.
- Venüs’te rüzgar hızı 724 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Dünya’da en hızlı rüzgar 408 km olarak ölçülmüştür.
- Karasal bir gezegendir.
- Yüzeyinin yaklaşık üçte ikisi aktif volkanlarla kaplıdır. 5000 kilometreye kadar ulaşan lav kanalları vardır.
- Venüs’te bir gün 243 Dünya gününe eşittir. Güneş etrafında tam bir turunu kendi ekseninden daha erken tamamlar.
- Yavaş dönme hızına sahip olduğu için, Venüs’ün manyetik alanı Dünya’nınkinden daha zayıftır.
- Venüs, yoğun sülfürik asit bulutlarıyla kaplıdır.
Biliyor Muydunuz ? Uzun bir zaman önce, Venüs yüzeyinde okyanuslar olduğu ve Dünya gibi yaşanabilir bir gezegen olduğu düşünülüyor.
Venüs Atmosferinde Keşfedilen Fosfin Nedir?
Fosfin; hidrojenfosfit, fosfamin, fosfor trihidrit, fosforat hidrojen olarak da bilinmektedir. Bir fosfor, üç hidrojen atomundan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Renksiz, yanıcı ve zehirli bir gazdır. Fosfin, laboratuvarlarda ya da bataklıklarda yaşayan bazı anaerobik canlılar(oksijen kullanmayan) tarafından üretilebilir.
İlginizi Çekebilir! Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi
Clara Sousa-Silva 10 yıldan fazla süredir fosfin üzerine çalışmalar yapan bir bilim insanıdır.“Eğer bir gün fosfin gazını yer benzeri, kayasal bir gezegende bulursak yaşamı bulduk demektir.” demiştir. 14 Eylül 2020’de Nature dergisinde yayımlanan bir bilimsel makalede Venüs’ün atmosferinden fosfin moleküllerinin keşfedildiği yazmaktadır. Uzay araçlarının yüksek sıcaklıkta erimesi sebebiyle araştırmalar teleskoplar ile yapılıyor. Bu teleskopların özelliği, ışık spektrumunun bizim göremediğimiz dalga boylarını da gözlemleyebilmesi.
Venüs’te Yaşam Olabilir Mi?
Başka bir gezegende yaşam olup olmadığına karar vermek için ilk bakılan şeyler oksijen, metan gibi bazı gazlar ve sudur. Eğer bunları başka bir gezegende bulduysak hayat var diyebiliriz ama olmayadabilir. Çünkü bunlar canlılık olmadan da üretilebilir. Clara Sousa- Silva ise yaptığı açıklamada Venüs şartlarında fosfin için bunun geçerli olmadığını söylemiştir. Bizim için çok zehirli olan fosfin, canlılığın önemli bir işaretidir. Bir biyoimza diyebiliriz. Biyolojik kaynaklı olmaması ihtimali üzerine 1 yıl boyunca çalışmalar yapılmış ve keşfedilen miktarda fosfinin canlılık olmadan( volkanik aktivite, şimşekler, Güneş ışınları..) üretilmesinin düşük bir ihtimal olduğu ortaya çıkmıştır ya da böyle bir yol varsa henüz bilinmiyor. Ama şu aşamada kesinlikle yaşam vardır demek için erken.
Biliyor Muydunuz? Carl Sagan, Venüs atmosferinde yaşam olabileceğini yarım asır önce öngörmüştür.
İlginizi Çekebilir ! Yaşanılacak En Güzel Ülke -Sanki Başka Bir Dünya: Küba
Gökbilimciler, Venüs’ün atmosferindeki ışığı çok hassas ölçümlerle analiz etmişlerdir. Beyaz çizgi ALMA Gözlemevi’nin verisi, gri çizgi ise James Clerk Maxwell Teleskobu’nun verisi. Ortadaki dip noktadaki dalga boylarının fosfin molekülleri tarafından absorbe edildiği düşünülüyor.
Venüs’ün 55-80 kilometre üstündeki ortam, yüzeyindeki kadar kötü değil. Atmosferik basıncı, sıcaklığı bize daha uygun. Dünya’daki yaşam şartlarına benzemektedir. Orada havada yüzen kentler görebilir miyiz sizce? Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Daha heyecan verici haberler ile görüşmek dileğiyle.. Bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu Yazıyı Hala Okumadınız Mı? Aşı Ve İlaç Nedir? Faz 1, Faz 2, Faz 3, Faz 4 Çalışmaları
Eğer Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak Bize Destek Olabilirsiniz.
[…] Bu Yazmızı Okudunuz Mu? Venüs Atmosferinde Bulunan Fosfin Nedir? Yaşam Olabilir Mi? […]
[…] Bu Yazıyı Okudunuz Mu? Venüs Atmosferinde Bulunan Fosfin Nedir? Yaşam Olabilir Mi? […]
[…] İlginizi Çekebilir Venüs Atmosferinde Bulunan Fosfin Nedir? Yaşam Olabilir Mi? […]