Neuralink Nedir? Beyin Ve Bilgisayar İletişim Kurabilir Mi?

Geçmişten bu zamana kadar birçok iletişim aşamalarından geçerek bu günlere geldik. Teknolojide çığır açmaya başlarken, insanlar arasındaki iletişimi de bu derece geliştirdik. Dünyanın bir yanındaki insanlara saliseler sonucu ulaşabilen, verileri kısa bir sürede başka alanlara taşıyabilen sosyal medya dediğimiz platformalar ile insanlık tarihinin devrimini yaşıyoruz. Öğrenmemiz ve adapte olmamız elzem olan teknolojik gelişmelerin başka bir boyutuyla daha karşınızdayız. Bugün çoğunlukla ‘Neuralink nedir? Ne için kullanılır? Beyin ile iletişim kurulabilecek mi?’ benzeri sorularla alakadar olacağız. İlave olarak ‘insan zekâsı ve yapay zekâ’ temasını sıklıkla işleyeceğiz.  

İnsanoğlunun, iletişimi bir bilgisayar mantığı haline dönüştüren: Zihinler arası iletişim,bizi bekleyen farklı bir evrim süreci olacaktır. Keyifli Okumalar.

Neuralink’in Sahibi Elon Musk Kimdir? Çığır Açan Projeleri Nelerdir?

Neuralink sahibi Elon Musk kimdir?

Bu Yazıya da Bakabilirsiniz! Termal Kamera Nedir? Covid 19 Virüsünü Nasıl Tespit Eder?

Elon Musk doğum yeri Güney Afrika Cumhuriyeti olmakla birlikte hem Kanada hem de Amerika Birleşik Devletleri vatandaşıdır. Elon Musk tarihin gördüğü en çığır açıcı projelere imza atan ender insanlardan biridir kuşkusuz. SpaceX kurucusu, Tesla Motors ve PayPal‘ın (X.com) ortaklarındandır. SolarCity de ise başkanıdır. Hayal gücü ve inandıklarını başarabilme konusunda kendini kanıtlamış olan Musk, son yıllarda yapay zekâ konusunda kafa yorduğunu birçok konuşmasında dile getirmiştir. Yaklaşık üç yıl önce “Beyin Çipi” tasarlamak ile ilgili hayalini gündeme getirdi. Belirli bir miktar bütçe ile Neuralink adı altında bir girişimi satın alarak çalışmalara başladı. Fakat bu çalışmaları üç yıl boyunca gizli tuttu. Geçtiğimiz yıl ilk kez bu çalışma hakkında bilgiler sundu ve ilk cümleleri şu şekildeydi;

   “Bu herkesin mümkün olabileceğini düşündüğünden çok daha iyi olacak… En iyi ihtimalle yapay zekâ ile etkin bir şekilde birleşeceğiz.”

Neuralink Nedir?

Neuralink, bilgisayar ile beyin arasında doğrudan ilişki kurarak BMI (Brain-Machine-Interface \ Beyin-Makine-Ara yüzü) teknolojisi üzerinde çalışıyorlar. Bu makinenin amacı beyin ve makine arasında veri akışını sağlayabilmek. Bu teknoloji sayesinde beyin içine yerleştirilen küçük bilgisayar mantığı ile oluşturulan çip sayesinde, beyin depolama alanı ve birçok beyinden kaynaklı hastalıklara çözüm üretilebileceği hedefleniyor. Musk amacının ise”insanüstü bilinç” olduğunu vurgulamıştır.

Neuralink sunduğu makalede şu şekilde; “Beyin- makine ara yüzleri, duyusal ve motor fonksiyonların restorasyonu ve nörolojik bozuklukların tedavisi için umut vermektedir.” diyor.

Peki beyin ve makine arasındaki bu inanılmaz proje nasıl çalışmaktadır, aşamaları nelerdir bunları inceleyelim.

Neuralink Nasıl Çalışır?

Her yaptığımız hareketin kısa sürede fakat uzun yollar içeren bir süreci vardır. Mesela ben şu an okurlarımız için yazı yazıyorum.İlk aşamada düşünüyorum. Daha sonra bu komutun oluşmasını sağlayacak el ve bacaklara sinirler ile iletimi milisaniyeler içerisinde iletimi gerçekleştirdikten sonra tuşa dokunup yazı yazma aşamasına başlamış olacağım. Aslında, bakıldığı zaman düşüncelerimizde beyin ve sinirler sayesinde istenilen yere ulaşmasını sağlayan elektriksel uyartı süreci bulunmaktadır. Neuralink de tam olarak bunu gerçekleştirmek istiyor. Eğer beyin içerisinde oluşan düşünceleri veya şifreleri o an çözebilecek sisteme sahipseniz beyninizi yönlendirebilir ve kontrol edebilirsiniz. Neuralink de tam olarak beyindeki şifreleri alarak makineye yönlendirebilen bir ara yüz sayesinde akış sağlıyor.

Beyin makine arayüzü teknolojisi

Geliştirilen teknoloji; cerrahi işlem sayesinde beyin içerisine elektrotlar uzantısı ile kulak arkasına yerleştirilmiş bir mini bilgisayar bulunmaktadır. Bu mini bilgisayara elektrotlar yardımı ile beyinden gelen şifreler başka bir cihaza aktarılabiliyor ve yönlendirilmesi gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntem sayesinde felçli olan birçok kişinin beyin içerisindeki komut şifreleri yardımı ile elektronik cihazları kullanmayı ve yönlendirilmesi gerçekleşiyor.

Neuralink Özellikleri

  • Musk ve ekibi 3000’den fazla elektrot bulunduran N1 olarak adlandıran bir çip geliştirildi.
  • Beyin içine gömülen 4 ila 6 µm yani insan saçından daha ince olan elektrotlar 1000 neronun aktivitesini yüksek hız ve veri akışı ile izleyebiliyor.
  • Neurolink cihazı beynin birçok alanına erişebiliyor ve bu sayede cerrahi açıdan cihazı kolay yerleştirilmesini sağlıyor.
  • Neurolink cihazı yerleştirebilmek için bir robot tasarladıklarını yayınladıkları makalede şu şekilde anlattılar;” Dakikada altı iplik (192 elektrot) yerleştirebilen bir beyin cerrahi robotu geliştirdik. Her bir iplik, yüzey vaskülatürünün önlenmesi ve spesifik beyin bölgelerinin hedeflenmesi için mikron hassasiyetinde ayrı ayrı beyne yerleştirilebiliyor.“Dediler.
  • Cerrahi robot üreten şirket hedeflerin kablosuz ağ yardımı ile mesajları beyinden alıp mini bilgisayara aktarmayı ve hatta bu mini bilgisayarı bir telefon aplikasyonuna sayesinde yönlendirilebilecek. Tamamen kablosuz ağ olarak iletişimi sağlayacak N1 adındaki sensörlerin FDA başvurularına başlandığı dile getirildi.
  • “Yapay Öğrenme “sayesinde nöron aktivitesi kontrol edilebiliyor ve nereye hangi uyarının gidebileceği saptanabiliyor.

Ne Zaman Piyasada Görebileceğiz?

Neuralink cihazın hem farelerde hem de maymunlarda test edildiğine başlandığını ve San Francisco‘da yapılan sunumda Musk ve ekibi bir maymun üzerinde yapılan çalışmalarda bilgisayarı kontrol edebildiği gözlenmiştir. Neuralink CEO‘su Max Hodak’ a göre cihazları ilk kez test edecek insanların omuriliği yaralanması sonucu kuadriplejisi olan hastalar olacağıdır. Hayvan testleri başarıyla tamamlayan Neuralink, insan üzerinde çalışmaları için onay alındı. Teknolojinin insanlar üzerindeki deneylerin sonuçlarını bu önümüzdeki yıl açıklanması bekleniyor ve ardından piyasaya çıkma serüvenine başlanılacaktır.

İlginizi Çekebilir! Da Vinci Robotik Cerrahi Nedir? Çalışma Prensibi

Neuralink ve Gelecek Hedefleri

Elon Musk sunumu sırasında soru- cevap kısmında gelecek hedefleri hakkında fikirlerini belirtti.

Sunumu sırasında hemen insan beynini ele geçirecek sinirsel bağcık elde edilemeyeceğini, uzun ve zorlu bir süreç olacağını dile getirdi. Musk ayrıca konuşmasının en dikkat çeken taraflarından biri yapay zekâ ile projeyi birleştireceğini söz etti. Geçtiğimiz yıllarda yapay zekanın insan ırkını yok edeceğine dair yorumlarda bulunan Musk “En ılımlı yapay zekâ senaryosunda bile insanlar geride kalacak. Bant genişliği yüksek makine arayüzü sayesinde yapay zekayla birleşme ihtimalimiz olabilir. Beyni bir arayüze bağlamak, beyinde yeni bir ‘süper zekâ ’katmanı oluşturabilir.” sözleri anımsanmıştır.

Şu an için ilk deneylerin felçli hastalar üzerine açıklamalarda bulunmalarına rağmen gelecek hedefler arasında Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara çözüm bulabilmektir.

İnsan beynine yerleştirilmesi planlanan dijital ağların görme yetkisini kaybetmiş insanlara görme yetkisi sağlayacak ve duymayan insanlar için çözüm üretileceği hedefler arasında.

neuralink beyin

Bu Yazımızı Kaçırmış Olabilirsiniz! Biyomalzeme Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

Neuralink cihazının 10 yıl içerisinde beynin hasarlı bölgelerinde yerini almaya başlayacak.

Üretilen çipler beynin hipokampus bölgesine yerleştirilerek yaşlılığa bağlı olarak hafıza kaybını gerçekleştiren sinirsel ağlar ile Neuralink dijital sinir ağları ile yer değiştirilecektir ve bu sayede hafızanın güçlenmesi sağlanılacaktır.

Neuralink çipleri hastaların depresyona bağlı olarak psikiyatrik hastalıkların beyine düşük voltaj vererek tedavi edilmesi planlar arasında. (Günümüzde yurtdışında bu yöntem şu şekilde kullanılmakta EEG şapkaları takarak ve düzenli bir şekilde hastanede yapılıyor.)

İnsan Zekası ve Yapay Zeka

1999 yapım Matrix filminde insan beynine kalın kablolar sokulduğu bir sahne herkesi inanılmaz dehşete düşürmüştür. Fakat şimdi bu sahneyi anımsatacak bir teknoloji Neuralink bizlere sunuyor.

İnsan zekasından daha üstün olabileceği düşünülen yapay zekâ konusu yıllarca tartışılmış ve insan ırkının yok edilebileceğine kadar ciddi fikirler sunulmaktadır. Musk geliştirdiği proje de ise yapay zekaya karşı makinayı öğrenebilen insan beyni tasarımı bir nevi yapay zekanın bütünlüğü ile tasarlanmış gözüküyor.

neuralink ile süper zeka insanlar

İlginizi Çekebilir! Bilgisayar ve Mobil Oyunları Nasıl Yapılır?Oyunların Dünyası

Peki kim beynine elektrotlar taktırmak ister? Neuralink teknolojisinin birçok hastalığa fayda sağlanabileceği kanıtlanmış ve çalışmalar başlanmıştır ve bu hastalıklara sahip olan hastaların bu cihazı seçmeleri hayatları için önemli olabilirken, hiçbir hastalığı bulunmayan sadece süper zekaya sahip olmak için beyninize elektrot taktırmayı ister miyiz bu kısım biraz kafa karıştırıcı olabilir. Musk ve ekibinin açıklamalarına göre dijital sinir ağları elde edebileceklerini söylerken işin çıtasını yükselirken bir yandan da makine ara yüzü sayesinde insan beyninin yerine süper zekâ dediğimiz formata dönüşebilecek ve ilerde ortağa çıkacak olan süper zeki robotlara karşı daha iyi bir anlaşma sağlanabilecek.

Belki de son 20 yıl içerisinde bu cihaza erişmek kolay olacak, son 30 yıl içerisinde ise herkesin beyninde bir çip ve anında internete bağlanabilen, hızlı veri akışı sağlayabilen, makineleri yönetebilen, yapay zekâ ile daha fazla bilgi birikimi ve hafıza alanı artmasını sağlayabilen süper zeki insanlar olacağız.

Bu yazımızda Neuralink’in ne olduğunu, neyi amaçladığını, geleceğini anlattık. Birçok hastalığa çözüm olucak bu teknolojinin başarılı bir şekilde uygulanmasını temenni ediyoruz. Merak edilen konuları anlatmaya devam edeceğiz.Bir sonraki yazılarımızda görüşmek üzere… Sağlıklı Günler.

Kaynakça

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49015032

İlginizi Çekebilir

Yazarın Diğer Yazıları

3Comments

Add yours

+ Leave a Comment