Nöropazarlama Nedir? Hangi Markalar Nasıl Kullanıyor?

 Marka sahiplerinin tüketicinin ne istediğini tüketiciden daha iyi bilmesi mümkün müdür?  Bu doğrultuda nasıl pazarlama stratejileri oluşturuluyor? Bu pazarlama stratejileri hangi alanlarda kullanılıyor? Gelin birlikte marka sahiplerinin oldukça ilgisini çeken nöropazarlama alanını inceleyelim. Keyifli okumalar.

Nöropazarlama nedir?

Nöropazarlama Nedir?

  Dilimize “ Neuromarketing” kelimesinden çevrilen nöropazarlamanın temelinde tüketiciyi anlamak vardır. Beynimiz karar verirken iki yöntem kullanılır. Bilinçli ve bilinç dışı karar verme yöntemi. Bilinçli karar, kontrollü ve mantık süzgecinden geçmiş kararlardır. Bilinçsiz kararlar ise otomatikleşmiş kararlardır. Örneğin ilk defa aldığımız bir ürün bilinçli karar verme yöntemiyle alınır daha sonra aynı ürünü sürekli almaya başlarsak bilinçsiz karar verme ile almış oluruz.

Nöropazarlama ile bilinçli karar verme sürecinde etkili faktörlerin ne olduğu, bilinçsiz karar ile alınan ürünlerin özellikleri çeşitli yöntemlerle elde edilir. Tüketicinin karar verme sürecini daha iyi anladıktan sonra elde edilen verilere göre pazarlama stratejisi oluşturulur. Markaların vermek istedikleri mesajları tüketicinin istekleri doğrultusunda düzeltmesini sağlamak, tüketicinin daha çok ilgisi çekmek nöropazarlama sayesinde mümkündür.

Nöropazarlama Nasıl Çalışır?

Nöropazarlamanın iki yöntemi vardır.

  • Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI)
  • Elektroensefalografi(EEG)

Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme(fMRI) Yöntemi

 Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme yöntemi, beyin haritalama ve bilişsel araştırmalarda yaygın olarak kullanılır. Denekten ses ve görsel uyaranlara karşı bir cevap alınır. Denek cevap verirken beyinde kan akışı gerçekleşir. Güçlü mıknatıslarla kan akışı ölçülür. Ölçüm sonucunda ulaşılan sonuçlar ile deneğin “ keyif merkezi” olarak bilinen bölgesine erişilebilir. Alınan bilgilere göre pazarlama stratejisi oluşturulur.Önemli bir yöntemdir ama bazı olumsuz yönleri vardır. Deneyin ekipmanları çok pahalıdır ve deneğin makine içerisinde uzun süre hareket etmeden yatması gerekir.

Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme(fMRI) Yöntemi

Elektroensefalografi (EEG) Yöntemi

Elektroensefalografi yönteminde deneğin hareketsiz kalma zorunluluğu yoktur. Deneyin kafasına elektrotlar yerleştirilir. Elektrotlar ile beyinden çıkan elektrik dalgaları ölçülür. Deneğin duygu takibi yapılır. Heyecan, zevk, mutluluk, üzüntü, öfke.. Elde edilen verilerle tüketicinin istekleri, tepkileri tahmin edilir ve pazarlama stratejisi oluşturulur. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme yöntemine göre avantajları vardır. Deneğin hareket özgürlüğü, daha ekonomik olması gibi ama elektroensefalografi yöntemiyle deneğin “ keyif merkezinin” bulunduğu beynin derin kısımlarına ulaşılamaz.

,Nöropazarlama Elektroensefalografi (EEG) yöntemi

İlginizi Çekebilir! Neuralink Nedir? Beyin Ve Bilgisayar İletişim Kurabilir Mi?

Nöropazarlama  Hangi  Markalar Tarafından Nasıl Kullanılıyor?

Dünyanın önde gelen pek çok şirketi tarafından nöropazarlama kullanılmaktadır. Bu şirketlere  Google, Apple, Microsoft, Hyundai, Coca-Cola, PayPal, Amazon, Pepsi, Ebay, Walt Disney, Cheetos, Campbell’s Soup, Frito- Lay, Cheyron, Yahoo, Gerber gibi pek çok örnek verebiliriz.

Tüketicilerin karar verme süreci hakkında, satın alma kararına neyin motive ettiği ,web sitelerinin kullanılabilirliğini nasıl artıracakları, ürün testi, dönüşümü artırmak için sosyal medyayı veya  reklam kampanyalarını daha verimli hale getirme, pazarlama stratejisi gibi çalışmalar nöropazarlama adında markalar tarafından yapılmaktadır. Örneğin, Campbell’s Soup ve Gerber gibi markalar nöropazarlamayı paket tasarımı için kullanmışlardır. Tasarlanmış ürün paketlerini tüketicilere gösterip tepkilerini kayıt etmişlerdir. Daha sonra renk, yazı, görsel ile ilgili sorular sormuşlardır. Bu araştırmalar sonunda elde ettikleri verilere göre paketlerini daha ilgi çekici tasarlayabilmişlerdir.

Nöropazarlama nedir?

Nöropazarlama alanında bir klasik haline gelmiş Coca-Cola & Pepsi deneyini izlemek ister misiniz?

Türkiye’de Nöropazarlama

Türkiye’de Nöropazarlama  Nöropazarlama hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Ülkemizde Pınar, Garanti, Turkcell, Fiat, Eti, Bosch nöropazarlama kullanan markalar arasında öne çıkmaktadır. Ülkemizde isim olarak öne çıkan isimler de mevcuttur. Yener Girişken ve Seda Genç bu alanda öne çıkan isimlerdir. Yener Girişken, Türkiye’nin ilk nöropazarlama şirketi ThinkNeuro’nun kurucusu ve CEO’sudur. Aynı zamanda TED konuşmacısıdır. Seda Genç, Neuro-mar’ın kurucusu ve dünyaca ünlü nöropazarlama şirketi Neurons Inc’in Türkiye ve Ortadoğu temsilcisidir. Geçtiğimiz günlerde ülkemize nöropazarlama alanında ilk ulurslararası ödülü getirmiştir.

Bu Yazıya da Bakabilirsiniz! Değişim Nedir? Dijital Dönüşüm Bir “Değişim” Yaratabilir Mi?

Umarım yeterince aydınlatıcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan bir şey olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Merak ettiğiniz diğer konular için bizi takip etmeye devam edin..

KAYNAKLAR

Seohocası , Pazarlamasyon

You May Also Like

More From Author

5Comments

Add yours

+ Leave a Comment