Devleşen ve Gelişen Teknoloji İle Küçülen Beynimiz

Acaba gerçekten halen çoğu şey biz insanların kontrolü altında mı? Gelişen teknoloji gerçekten halen bizim yönlerdirmemizle mi gelişiyor acaba? Yarattığımız bu yapay zeka bizi esiri altına mı almaya başladı yoksa?

Gelişen teknoloji ve küçülen beynimiz

  Gelişen teknoloji beraberinde bizden bir becerimizi daha almaya başladı. Son yıllarda tüm hızıyla gelişmeye devam eden teknoloji karşısında hep mutlu olup konforumuzun giderek artarak yaşam kalitemizin yükseleceğine kendimizi inandırdık. Peki gerçek böyle mi? Gerçekten hayatımızı daha konforlu hale mi getiriyoruz yoksa hayattaki rollerimizi mi kaybediyoruz birer birer? Bizden önce yaşayan insanlarla 21. Yüzyılı yaşayan biz insanlar arasında geçen zaman dışında başka ne değişiklikler var?

 İnsan denen canlı türü, içinde bulunduğu hayatın koşullarına, gelişen teknoloji kavramının sunduğu fırsatlara ve karşılaştığı zorluklara göre kendini değiştirebilen adaptasyonu son derece yüksek olan bir canlı formudur. Bu yüzdendir en ağır işkence kamplarında bir umut yaşaması. Ama kimi zaman bu özellik dezavantaj getirebilir. Her durumun bir aydınlık bir karanlık yüzü vardır.

  Gelişen teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı aksi iddia edilemeyecek bir gerçek. Fakat karanlık yüzüne gelecek olursak teknoloji bizim yerimizi almaya başladı. Fakat bu etkiyi doğrudan hissetmemiz pek mümkün değil ancak sonuçlarını saptayarak tam olarak hayatımızdaki yerini anlayabiliriz sanırım.

İnsan Beyni Her Geçen Yıl Giderek Küçülüyor

Gelişen teknoloji ve insan üzerideki etkisi

İlginizi Çekebilir! Nöropazarlama Nedir? Hangi Markalar Nasıl Kullanıyor?

Günümüz insanları belki bu tezin aksini savunacak ama beynimiz giderek küçülüyor.Aslında herkesin yoğun ve sistematik bir bütün halinde çalıştığı bu yüzyılda beynimizin giderek küçüldüğü bir adaptasyona yakalanması ilk bakışta anlaşılması zor bir olgu.

 Ama araştırmacılara göre günümüzde yoğun çalışma koşulları altında çalışmak veya büsbütün bir stres altında günleri geçirmek beyin gelişimi açısından pek anlam ifade etmeyen kavramlardır. Sınav döneminde yoğun bir çalışma temposu içinde olan bir öğrenci beyninin çok zorlandığını düşünerek endişe içinde olabilir ama durum bunun tam aksi yönünde.

  Yoğun meşguliyetler içinde bir yaşam sürsek de beynimizi kullanma oranımız bizden binlerce yıl önceki atalarımıza göre oldukça azalmış vaziyette.

Gelişen teknoloji sayesinde görüyoruz ki başta kafatası ölçümleri üzerine yapılan sayısız ölçümleri ele alırsak, kabaca son beş-on bin yılda insan beyninin yaklaşık olarak  % 4-5 küçüldüğü görülmektedir.

İnsan Beyni Neden Küçülüyor?

Beynimiz neden küçülüyor?

Bu Yazımızı Kaçırmış Olabilirsiniz! Neuralink Nedir? Beyin Ve Bilgisayar İletişim Kurabilir Mi?

En eski yıllardan itibaren olayın nedenini ele alırsak tarımı keşfetmemiz,  yerleşik bir hayata geçmemiz ve hayvancılıkla beraber tarımın birleşmesiyle besin elde etmede gelişim gösterdik. Artık yiyecek bulma konusunda çok ciddi mücadeleler vermek zorunda değildik. Doğa karşısında mücadele etmek için yeni stratejiler oluşturmamıza artık gerek yoktu. Beslenme düzenimiz bir raya oturmaya başlamıştı. Zamanla besin kapasitemiz azalmaya ve sınırlı hale gelmeye başladı.

Tarıma bağlı şehirleşme ve şehirleşmenin hızla yaygınlaşmasıyla  daha önceki yıllarda doğada kalmak için geliştirdiğimiz doğal kapasitemiz azalmaya başladı çünkü gelişen teknoloji sayesinde bu kapasiteye ihtiyacımız yoktu. Doğadaki yalnızlığımız sonsuza kadar sürecek bir gerçek olsa da artık iş bölümü yapmaya başlamıştık. Herkes her şeyden sorumlu olmak zorunda değildi. Bütün bu gelişmeler bizi beynimizin daha önceden kullandığımız kısımlarını artık kullanamamaya sürükledi çünkü artık ihtiyacımız yoktu.

Tüm duygusal ve zihinsel aktivitelerimizin yönetim yeri olan beynimiz, yakıt tüketimi açısından oldukça maliyetli bir beden parçası olduğundan kullanılmayan işlevler söz konusu olduğunda yapı olarak küçülmeye gitmeye ve gerilemeye meyilli bir organdır.

Beyin gibi metabolik olarak pahalı bir organı boş yere büyütmek, beden ekonomisi prensiblerine aykırıdır.

Kentleşmenin Artması Ve Gelişen Teknoloji Bizi Nasıl Etkileyecek?

İleriki yıllarda teknoloji ne kadar gelişecek sizce? Gelişmesi bir yerde duracak mı yoksa hep doğrusal bir şekilde ilerleyecek mi?

Kentleşmenin Artması Ve Gelişen Teknoloji

İlginizi Çekebilir! Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medyanın Geldiği Son Nokta

Gelişen teknoloji bu hızla ilerlemeye devam ederse üstümüze düşen hiçbir görev kalmayacak. Yemeğimiz hemen önümüze gelecek, istediğimiz giysi hemen kapımızda bitecek, gitmek istediğimizi yere zorlanmadan gideceğiz. Peki bütün bunlar olurken kendini minimum enerjiye düşürmek için fırsat kollayan beynimiz ne yapıyor olacak? Tahmin edildiği üzere küçülecek, belki şuan yaptığımız şeyleri bile yapamıyor olacağız. Kendi yarattığımız teknolojinin esiri olacağız ve kimse bize ne olduğunu fark edemeyecek bile. Çok karamsar bir açıdan yaklaştım belki. Ama en kötüyü düşünmek iyidir farklı bir gelecek yaratma şansı yaratır.

Evcil Hayvanların Da Her Geçen Yıl Beyni Küçülüyor

Evcil hayvanların neden beyni küçülüyor?

  Evrim her zaman kullanılan organların gelişmesi ve kullanılmayan organların zaman içinde körelmesi yönündedir. Evcil hayvanların beyni tabiatta yaşayan  benzerlerine göre daha küçüktür. Özellikle beden ağırlığı başına düşen beyin ağırlığına bakıldığında yani beynin beden büyüklüğüne oranına bakıldığında bakıldığında şaşırmamak mümkün değil: Kaz ve ördek gibi evcil kuşlarda vahşi olanlara göre %15, kediler de diğer kedigillere göre %30 oranında küçülmüş beyinlerle karşılaşılır. Diğer tüm evcil hayvanlar içinde bu geçerlidir. Özellikle kedi ve köpek gibi “zeki” olarak tanımlanan bu canlılarında evcil hayatta böyle bir eğilim göstermesi ilginçtir.

Evcil Hayvanların Beyni Neden Küçülüyor?

Evcil hayvanların diğer benzerleri gibi doğada kalmak için çeşitli stratejiler geliştirmelerine gerek yoktur. Beyinlerinin bu kısmı ya zamanla körelir ya da en baştan hiç gelişmez. Beyin kendini minimum enerjiye getirmeye adapte olmaya meyillidir. Bu yüzden diğer benzerleriyle kıyaslandığında beyinleri daha küçüktür.

Evcil hayvanların diğer benzerleri gibi doğada kalmak için çeşitli stratejiler geliştirmelerine gerek yoktur. Beyinlerinin bu kısmı ya zamanla körelir ya da en baştan hiç gelişmez. Beyin kendini minimum enerjiye getirmeye adapte olmaya meyillidir. Bu yüzden diğer benzerleriyle kıyaslandığında beyinleri daha küçüktür.

Evcil Hayvanlar Sokağa Bırakılmamalıdır!!!

Evcil Hayvanlar Sokağa Bırakılmamalıdır!!!

İlginizi Çekebilir! EEG Nedir? Uykuda Kaç Evre Bulunmaktadır?

 Onları evinizde beslemeye başlayarak ne kadar büyük bir sorumluluğu üstlendiğinizin farkına varmak zorundasınız. Evcil olarak yaşayan bir hayvan doğaya serbest bırakıldığında benzerleriyle bir mücadele içinde olamaz. Bilmiyordur çünkü. Öğrenmemiştir öğrenememiştir.Yine birinin gelip ona yiyecek vermesini bekler. Diğer benzerleri gibi av peşinde koşamaz çünkü beyninde bunu düşünecek kısım çoktan körelmiştir.Evcil bir hayvanı sokağa bırakmak ölüme terk etmekle eş değerdir.

Gelişen Teknoloji İle Baş Etmek

  Sınırlı ömrümüzde geleceği bu kadar düşünmek ve şimdiden gelecek için endişelenmek , bu yoğun ve koşuşturmalı hayatınızda belki size önemsiz gelecektir. Ama bazen bu koşuşturma içinde durup sadece düşünmek gerekir. Nereden geldik ve nasıl bir yere gidiyoruz? Ağır çalışma koşulları yaratılarak bizim düşünmeye fırsat bulmamızı istemeyenlere karşı belki de sadece düşünmeliyiz. Çok sıradanmış gibi dursa da düşünen ve farkına varan insanlar giderek azalmaktadır. Gelişen teknoloji bir yanda dursun siz onlardan olmayın ve düşünün. Ne demiş Descartes “Düşünüyorum öyleyse varım.”

Eğer Gelişen Teknoloji Ve İnsan Beyninin Küçülmesi Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.

KAYNAKÇA:

Sinan Canan İnsanin Fabrika Ayarları Birinci Kitap-Beden aşağıdaki linkten kitabı satın alabilirsiniz.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/ifa-insanin-fabrika-ayarlari-1kitap/517231.html

İlginizi Çekebilir

More From Author

2Comments

Add yours

+ Leave a Comment