Uzay insanoğlunun en çok merak duyduğu bir konulardan biridir. Uzay denildiğinde aklımıza o kadar çok soru geliyor ki işin içinden çıkamıyoruz. Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte bazı sorulara cevap bulunmuş, fakat bazı sorular ise hala gizemini koruyor. Bu yazımda, uzay hakkında gözlemlenmiş şaşırtıcı 10 bilgiyi sizler için araştırdım ve derledim. İşte o bilgiler:
Yazımızda Neler Var?
1.Venüs’te bir gün, bir yıldan daha uzun.
Hepimizin bildiği gibi gezegenlerin kendi ekseni etrafında dönme süresi o gezegenin bir günü, Güneşin etrafında döndüğü süre ise o gezegenin bir yılı olarak adlandırılır.
Venüs kendi etrafında 243 dünya gününde, Güneş etrafında ise 225 dünya gününde döner. Yani Venüs’ün bir günü (243 dünya günü), Venüs’ün bir yılından (225 dünya günü) daha uzundur.
Venüs’ün bir diğer farklılığı ise saat yönünde dönen tek gezegendir. Diğer tüm gezegenler Güneş’in etrafında saat yönünün tersi yönde dönerler. Bu nedenle Güneş Venüs’te batıdan doğup, doğudan batar.
2. Apollo astronotlarının ayda ayak izleri muhtemelen en az 100 milyon yıl orada kalabilir
Dünya’nın tek doğal uydusu olan Ay’ın atmosferi yoktur. Yani Ay’da iklim yok. Ayak ya da herhangi bir izi yok edebilecek ne rüzgar ne de yağmur vardır. Aktif yanardağlar olsaydı püsküren lavlar Ay’ın yüzeyini süpürebilirdi. Ama Ay’da yanardağlar da yok. Fakat bu ayak izlerinin sonunu getirebilecek en olası şey bir göktaşına kurban gitmeleri. Ay’ın göktaşlarını yakıp yok eden yoğun bir atmosferi olmadığından Ay yüzeyine ulaşan göktaşı sayısı çok daha fazla.
İlginizi çekebilir: En kaliteli ve anlamlı mesajlar içeren 7 reklam için tıklayınız
3. Uzayda Daha Uzunsunuz!
Astronotların uzayda boylarında uzama olduğu gözlenmiştir.Bunun nedeni yerçekimsiz ortamda omurlar üstünde baskı olmadığında insan omurgası genişleyip uzayabiliyor. Uzay istasyonlarında 5 cm’ye kadar uzun olabilirsiniz.
4. Uzayda metaller birbirine yapışırlar
Uzay boşluğunda, iki metalin teması sonucu birbirlerine yapışırlar. Bu şaşırtıcı olaya soğuk kaynak denir. İki metal parçalarının atomlarının, farklı metal parçaları olduklarını ayrıt edemediklerinden dolayı oluşur. Böylece birleşirler. Bu olay Dünya’da gerçekleşmez. Çünkü parçaları ayıran havadaki oksijenin varlığıdır. Soğuk kayna yöntemi uygun koşular sağlanarak,üretim süreçlerinde özellikle uzay aracı yapımında kullanılır.
İlginizi Çekebilir: Yakıt Tasarrufu İçin 10 Tüyo! Araba Nasıl Daha Az Yakıt Yakar?
5. Güneş Mars’ta mavi renkte batar.
Bizler Dünya’nın görece yoğun atmosferinde mavi gökyüzünü ve kızıl gün batımını görmeye alışkınız. Mars’ta ise gündüzleri gökyüzü rengi kızıl, gün batımı ve doğumlarında mavidir. Dünya’nın tam tersi yani.
6.Güneş sistemimizin kütlesinin %99’nu Güneş oluşturur.
Güneş o kadar yoğundur ki, tüm güneş sistemimizin %99’nu oluşturur. Tüm gezgenlere yereçekimsel olarak etki eder. Teknik olarak, güneşimiz bir “G-tipi ana dizi yıldızıdır”, yani her saniyede yaklaşık 600 milyon ton hidrojeni helyuma kaynaştırır.Ayrıca yan ürün olarak yaklaşık 4 milyon ton maddeyi enerjiye dönüştürür.
İlginizi Çekebilir! Araba motoru çalışma prensibi nedir? Ana parçaları nelerdir?
7. Uzay sessizdir.
Ses dalgalarının yayılması için maddesel ortam bulunması gerekir ancak uzay neredeyse boşluktur. Ses yayılmıyorsa, astronotlar uzayda nasıl iletişim kuruyorlar?
8.Evrende sayılayamayan yıldızların varlığı
Bulutsuz bir gecede, yapay aydınlatmalardan uzak bir yerde gökyüzüne çıplak gözle bakarsanız binlerce yıldız görebilirsiniz ve aklınıza hep şu soru takılır “Acaba evrende kaç yıldız var”. Tabi ki bu sorunun cevabını hala belirsizliğini koruyor. Fakat yapılan açıklamalara göre evrendeki yıldız sayısı, yeryüzündeki kum taneciklerinden daha fazlaymış. Bu bizi inanılmaz bir sayıya götürür.
İlginizi Çekebilir! Kuantum Fiziği Nedir? Kuantum Mekaniğine Giriş
9.Güneş sistemimizdeki en sıcak gezegeni 450° C
Venüs, Güneş sistemimizdeki en sıcak gezegendir. İlginç şey ise, Güneş’e en yakın gezegenin Merkür olması ve Venüs’ün daha sıcak olmasıdır. Tabi ki de bunu bir mantıklı açıklaması var. Venüs’ün Merkür’den daha yoğun bir atmosferi olduğundan dolayı sıcaklığı bünyesinde daha uzun tutabilir.
10. Yüzeyi elmas olan bir gezegen olabilir.
Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre yarıçapı Dünya’nın iki katı kadar olan, yüzeyi elmas ve grafit ile kaplanmış, 55 Cancri e denilen bir gezegen keşfetmişler. Öyle bir gezegende yaşamak ilginç olurdu.
Bu Yazımızı Da Okumalısınız! Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir? Astronotların Uzaydaki Evi
Eğer Uzay Hakkında İlginç Bilgiler Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz.
Kaynakça
[…] Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi […]
[…] Biliyor muydunuz? Venüs’te bir gün, bir yıldan daha uzundur. Bunun gibi uzay hakkında daha fazla ilginç bilgiye ulaşmak için Buraya Tıklayınız. […]
[…] İlginizi Çekebilir! Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi […]
[…] İlginizi Çekebilir! Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi […]
[…] İlginizi Çekebilir! Uzay Hakkında Hiç Duymadığınız Şaşırtıcı 10 Bilgi […]
[…] İlginizi Çekebilir! Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi […]
[…] İlginizi Çekebilir! Uzay hakkında hiç duymadığınız şaşırtıcı 10 bilgi […]