Biyomedikal Mühendisi Kimdir?Ne İş Yapar?

  Biyomedikal mühendisliği mi? O da ne? Ülkemizde yeni bir meslek olduğu için biyomedikal mühendisliği bölümünü duyan birçok insanın aklına gelen tek şey maalesef bu. Özellikle bayram ziyaretine gelen akrabalarınızın:).Gelin bunu birlikte değiştirelim. Sıfırdan öğrenelim. Biyomedikal mühendisi kimdir, ne iş yapar, üniversite hayatı nasıl değerlendirilmeli, iş imkanları nedir, maaşları ne kadardır?

Biyomedikal Mühendisi Kimdir?

  Sağlık sektörü ihtiyaç doğrultusunda sürekli gelişmekte olan bir alandır. Ve gelişen teknolojiyle yollarının kesişmemesi imkansızdır. Bu kesişme hem sağlık bilgisine hem mühendislik bilgisine sahip bireylerin oluşturduğu bir meslek ihtiyacını doğurmuştur. Bu doğrultuda 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlamış kişilere Biyomedikal Mühendisi denir.

Biyomedikal Mühendisi Kimdir?

İlginizi Çekebilir! Makine Mühendisliği mezunları hangi alanlarda ne iş yaparlar?

Biyomedikal Mühendisi Ne İş Yapar?

  Biyomedikal mühendislerinin görev alabileceği iş alanları oldukça geniştir. Hastanelerde, şirketlerde, üniversitelerde, tıp araştırma merkezlerinde çalışma imkanları vardır. Hastanelerde cihazların kalibrasyonu, bakım ve onarımı, rapor hazırlama, cihazların kullanımı ile ilgili eğitim düzenleme gibi görevleri vardır.

Biyomedikal Mühendisi Ne İş Yapar?

Şirketlerde ise bu görevler çeşitlenmektedir. Ar-ge ile uğraşan şirketlerde veya ithal edilen ürünleri satan ve satış sonrası destek veren şirketlerde çalışabilirler. Henüz ülkemize yeni geldiği için akademik alanda iş imkanı da bulunmaktadır. Klinik mühendisi, doku mühendisi, nöron mühendisliği, biyomekanik gibi alanlara yönelme imkanları da vardır. Biyomedikal mühendisleri insan sağlığı için çok önemli işlere imzalarını atmışlardır ve atmaya devam etmektedirler. Örneğin EKG cihazları, katater, Da Vinci Robotu, kalp pilleri, yapay organlar..

Bir Mühendis Kolay Yetişmiyor- Üniversite Hayatı

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki “biyo” kelimesi sizi yanıltmasın. Biyomedikal mühendisliği multidisipliner bir bölümdür ve neredeyse temas etmediği alan yoktur. Yazılım, elektronik, tıp pek çok alandan dersler bulunmaktadır. Hatta daha çok elektronik ağırlıkta dersler bulunmaktadır. Genellikle ülkemizde İngilizce ağırlıklı eğitim verilmektedir. Pek çok üniversitenin eğitim dili %100 İngilizcedir. Ve eğitim hazırlıkla birlikte 5 yıl sürmektedir. Kolay okunan bir bölüm değildir. Pek çok alandan ders görmek tahmin edildiği gibi zorluk içermektedir. Ama neticede bir mühendis kolay yetişmiyor.

Bir Mühendis Kolay Yetişmiyor- Üniversite Hayatı

Bu Yazıya Bakmalısınız!! Araba motoru çalışma prensibi nedir? Ana parçaları nelerdi? Tıklayınız

Biyomedikal Mühendisliği Öğrencisi Üniversite Hayatını Nasıl Değerlendirmeli?

  Tercih yapmadan önce üniversitelerin öğrenci topluluklarını,yapılan projeleri araştırıp tercih yapmak sizin faydanıza olacaktır. Topluluklarda görev almak, etkinliklere katılmak, projelerde görev almak, stajları boş geçirmemek(Genelde iki tane zorunlu staj oluyor. Hastane ve şirket stajı.), Tübitak projesi yazmak  kendinizi geliştirmenize çok katkı sağlayacaktır.

Üniversiteye başladığınızda etrafınızda hocalarınız dahil size olumsuz yorumlar yapacak pek çok insanla karşılaşabilirsiniz. İş imkanının çok kötü olduğu gibi umut kırıcı sözler söylenecektir. Ama maalesef ülkemizde iş imkanı mükemmel olan pek fazla meslek bulunmuyor. Eğitim hayatınız boyunca sürekli aktif iş ilanlarını inceleyin. Linkedln hesabı kullanın. Piyasanın ilerleyişini takip edin.

Aranan kriterlere göre kendinizi geliştirmeye çalışın. İngilizcenizi geliştirin, ek bir dil öğrenin (genellikle Almanca ikinci dil tercih edilmekle birlikte; Arapça, Çince ve Japonca bu sektörde işinize yarayan dillerdendir.), yazılım dili öğrenin, ilgi alanınızı belirleyin ona ağırlık vererek çalışmalarınızı, projelerinizi ilerletin. Mesleğinizi tanıyın, sevin, kendinizi tanıyın, araştırın, kariyer planları yapın. Emin olun siz emek verdiğiniz sürece emeğinizin karşılığını alacaksınız.

Biyomedikal Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

 Bu sorunun kesinlikle net bir cevabı yok. Çalıştığınız pozisyon, şirket, hastane, alan değiştikçe değişmektedir. Kariyer.net üzerinden aldığım verilere göre kafanızda ortalama bir değer canlandırmaya çalışacağım ama amacınız para değil de kendinizi geliştirmek, insanlığa katkı sağlamak olursa zaten bu değerin kendiliğinden çok daha fazla yükseldiğini göreceksiniz.

Biyomedikal Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

İlginizi Çekebilir! Sinema Efektleri Nasıl Yapılıyor? Sinemanın Büyülü Dünyası. Tıklayınız.

Gururumuz Gözde Durmuş

  Bir kadın olarak gücümüzün farkındayım ve daha çok iş hayatında bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Medikal İnovasyonlar kategorisinde dünya birincisi olan Gözde Durmuş’un ismini anmadan bitirmek istemedim. Gözde Durmuş, Stanford Üniversitesi’nde kendi laboratuarını kurmuş ve genetik, kanser çalışmalarıyla adını dünyaya duyurmuştur.  Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği tarafından dünyanın en başarılı 10 genci listesine seçilmiştir ve ülkemizi gururlandırmıştır. Neden ben ya da sen bu gururu yaşayıp yaşatmayalım ki? Hepimize başarılar arkadaşlar.

Özellikle bu korona virus döneminde sağlık sektörünün ve çalışanlarının değerini anladık. Bu süreçte önemli rol oynayan biyomedikal mühendisliği bölümünün universite tercih sürecinde öğrenci arkadaşlarımıza bir biyomedikal muhendisi adayı olarak tanıtmaya çalıştım. Umarım başarılı olmuşumdur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere… Sağlıklı Günler.

Kaynaklar:

BAU BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ: Disiplinlerarası Mühendislik

Biyomedikal Mühendisi nedir? Kariyer.net

You May Also Like

More From Author

9Comments

Add yours

+ Leave a Comment