Makine Mühendisliği mezunları hangi alanlarda ne iş yaparlar?

Makineler günümüzün vazgeçilmez öğelerinden biridir. Hayatımızın her yerindeler kaldıraç, çıkrık, makara gibi basit makinelerden karmaşık yapıya sahip olan otomobil motorları ya da daha karmaşık yapıya sahip olan uçak motorlarına kadar geniş bir yelpazeye yayılmışlardır. Hayatımızda bu denli yararlı ve önemli bir yere sahip olan makinelerin kimler tarafından tasarlandığını, üretildiğini ya da analiz edildiğini merak etmiyor musun? Cevabınız evet ise hadi makine mühendisliği mezunlarının hangi sektörlerde çalıştıklarını, ne iş yaptıklarını, ne kadar maaş aldıklarını ve hayatımıza ne gibi kolaylıklar sağladıklarını inceleyelim.

Araba motoruda bir makinedir
Chevrolet Motoru

Araba motorlarının çalışma prensibini, ana parçalarını merak ediyorsanız Tıklayınız!!!

Makine Mühendisliği Nedir?

Makine mühendisliği genel olarak insan hayatını kolaylaştıran her türlü makine, parça ve sistemleri tasarlayan, üretim sürecini yöneten teknik bir elemandır. Teorik olarak tanımlarsak, makine mühendisliğini matematik ve fizik ilkelerini malzeme bilimi ile kullanarak tasarım, analiz ve üretim yapan bir mühendislik dalıdır. Mühendislik alanlarının en geniş ve en eski dallarından biridir. Makine mühendisliği termodinamik, mekanik, malzeme bilimi, yapı analizi ve elektrik gibi alanların bilgileri ışığında hayatımızın her yönüne doğrudan veya dolaylı yönden dokunur.

Makine Mühendisleri Hangi Sektörlerde ve Pozisyonlarda Çalışırlar?

Makine mühendisinin çalışabileceği birçok alan ve pozisyon vardır. Ama en yaygın olan ve bünyelerinde diğer sektörlere nazaran daha çok makine mühendisi bulunduran sektörlerin başında otomotiv, enerji, imalat, ısıtma, konstrüksiyon ve tasarım sektörleridir.

Hangi pozisyonlarda çalışılacağına gelinirse sizin becerilerinize göre farklılık gösterecektir. Örneğin Bilgisayar destekli tasarımda(Solidworks,Catia vb) becerileriniz varsa, bir otomobil fabrikasının tasarım bölümünde çalışıp şık tasarıma sahip araba modelleri tasarlayabilirsiniz. Eğer liderlik ve idari anlamda kendinize güveniyorsanız fabrikanın genel müdürü bile olabilirsiniz ki birçok firmanın üst düzey yöneticileri makine mühendislerinden oluşmaktadır.

Makine mühendisinin Çalışabileceği olası sektörler;

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Isıtma, Havalandırma ve Klima
  • Oto Yedek Parça ve Yan Sanayi
  • Demir-Çelik
  • Üretim/Endüstriyel Ürünler
  • Kimya
  • Metal Sanayi
  • Tekstil
  • Mühendislik Hizmetleri
  • Gıda
Makine mühendislerinin çalışma alanları ve koşulları

Makine mühendisinin Çalışabileceği olası Pozisyonlar;

  • AR-GE Mühendisi
  • Teknik Müdür
  • Üretim Müdürü
  • Proje Satış Mühendisi
  • Satış Pazarlama Mühendisi
  • Makine Bakım Mühendisi
  • Makine İmalat ve Tasarım Sorumlusu
  • Satın Alma Mühendisi
  • Atölye Sorumlusu
  • CEO

Makine mühendisi ne kadar maaş alır?

Öğrenciler genellikle tercih sürecinde seçeceği bölümün ne kadar maaş aldığına göz atmadan seçim yapmazlar. Tabi ki bu önemli bir kriterdir fakat öğrencilerin kendi niteliklerine göre sevebileceği bölümü seçmesi daha doğru bir tercihtir.

Makine mühendislerinin özel sektörde aylık aldığı ortalama maaş 3.870 Türk lirası olarak kariyer.net tarafıdan firmaların verdiği ücretler baz alınarak hesaplanmıştır. Bu değer ortalama olmakla beraber kesin bir değer değildir. Alacağınız maaş deneyiminize, kurum içindeki pozisyonunuza ve sektörünüze göre farklılık göstermektedir. Örneğin büyük bir firmada CEO olarak çalışırsanız 20 bin lira ya da yeni mezun olarak işe ilk başladığınızda asgari ücretin bir miktar üstünde bile maaş alabilirsiniz.

Makine mühendisleri maaşları

Yakıt tasarrufu için 10 tüyo!! Arabanız nasıl daha az yakıtla daha uzun yol gider. Tıklayınız!!!

Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalları

Bir makine mühendisi; enerji, otomotiv, üretim, planlama, tasarım, satış, yönetim ve daha birçok alanda çalışabilir. Peki bir insan tüm bu alanlarda başarılı olabilir mi? Bu kadar geniş bir alana sahip olan bir bölümde uzmanlaşmak zordur. Bu nedenle makine mühendisliği okuyan öğrencileri  niteliklerine ve ilgi alanlarına göre genelde 3.sınıfta bir ana bilim dalı seçerler. Bu ana bilim dalları ;

  1. Enerji Anabilim Dalı
  2.  Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı
  3. Makine Teorisi ve Dinamiği Ana Bilim Dalı
  4. Mekanik Ana Bilim Dalı
  5. Termodinamik Ana Bilim Dalı
  6. Biyomekanik Ana Bilim Dalı
  7. Otomotiv Ana Bilim Dalı
  8. Mekatronik Ana Bilim Dalı

Bu ana bilim dalları ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

Makine mühendisliği okumak nasıl bir şey?

Yazımın ilk başlarında belirttiğim gibi makineler hayatın her yerindeler. Bu makinelerin üretildiklerinde nasıl bir aşamadan geçtiklerini ve çalışma prensiplerini bildiğinizi düşünün ya da bir otomotiv firmasında tasarımcı olarak bir araba modeli tasarladınız ve sokakta yürüyünce, o arabayı gördüğünüzdeki gurur ve mutluluğun hiçbir şeye değişilmeyeceğine inanıyorum. Makine mühendisliği okumaya başladıktan sonra hayatta olan bakış açınız her yönüyle değişeceğinden emin olabilirsiniz.

İçinde Gerçekten Bir Makine Mühendisi Var Mı??

Eğer sürekli yeni şeyler öğrenmeyi kendine amaç edinmişsen, bir mühendislik problemi karşısında etkili çözümler üretebileceğini düşünebiliyorsan, makine mühendisliği ana derslerine (matematik, termodinamik, dinamik, statik, mukavemet gibi) ilgi duyuyorsan, mekanik parçalar uğraşmayı seviyorsan, etrafında gördüğün makinelerin çalışma prensibini merak edip sonra araştırıyorsan, liderlik vasıflarına sahipsen makine mühendisliği okumak tam sana göre.

Makine Mühendisliği Bölümünün Geleceği

Makine mühendisliği bölümün bazı mühendislik bölümlerinin aksine geleceği parlak ve ölmeyen bir meslek dallıdır. Üretim alanlarındaki insan gücünün azalması ve makinelerin artması ile beraber bu bölüme talep artmıştır.

Ülkemizde her yerde makine mühendisliği bölümünü açılmasıyla beraber, bu bölümü gelecekte ilgi görmeyeceği yanılgısı oluşmaktadır. Fakat makine sektöründeki değişmeler ile birlikte kendisini geliştirebilen her mühendisin iş bulacağına ve bu bölümün gelecekte şuan olduğu gibi haytımızda önemli bir rol oynacağından şüphem yok.

Makine mühendisliğinin geleceği

Gelecek için çok farklı şeyler konuşulmaktadır. Bunlardan en önemlileri uzay turizmi ve madenciliğidir. Uzay makine mühendisliği çalışma alanlarından biridir. Uzaya ulaşmak için yapılan araçlar, makine mühendisinin tasarım, analiz ve üretim uygulamaları ile birlikte çağ atlamış ve gelecekte atlamaya devam edecektir.

Gelecekte hayatımızda önemli bir yere sahip olacak nanoteknoloji, nörobilim, elektirikli ve uçan ulaşım araçları, robotik gibi daha sayamayacağım birçok alanda makine mühendisi çalışma alanına girer. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de var olacak ve Dünya’nın ekonomisini etkileyecek enerji sektörü de makine mühendisi temel çalışma alanlarından biridir.

Makine mühendisliği bölümünün yurtdışı çalışma olanakları nasıldır?

Yurtdışında okuma ve çalışma imkanı açısından en avantajlı bölümlerden biridir.  Makine mühendisliği bölümü öğrencilerinin evrensel kanunlar ile aldıkları eğitimden dolayı yurtdışında çalışırken ve okurken fazla zorluk çekmezler.

Bu yazımda makine mühendisliği bölümü hakkında tercih edilmeden önce mutlaka okunması gereken bilgileri anlatım. Bir makine mühendisi adayı olarak aklınıza takılan sorulara cevap vermeye çalıştım. Umarım başarılı olmuşumdur. Bir sonraki yazılarımda görüşmek dileğiyle… Bizi desteklemeyi unutmayın.

KAYNAKÇA:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mechanical_engineering
https://www.careerexplorer.com/careers/mechanical-engineer/

İlginizi Çekebilir

Yazarın Diğer Yazıları

6Comments

Add yours

+ Leave a Comment