Gizemlerin ve Yasakların Ülkesi; Kuzey Kore Nasıl Bir Ülkedir?

Dünya üzerinde belkide en kapalı hayat tarzını yaşamak zorunda kalan gizemlerin ülkesi  Kuzey Kore bugünki konumuz.Bugün sizlerle Kuzey Kore’nin tarihi,yaşam şartları,yöneticileri gibi konulara değineceğiz.Şimdiden keyifli okumalar.

Kuzey Kore nasıl bir ülkedir
Abone Ol 

Kuzey Kore Tarihi

Kore Yarımadası’nın bilinen tarihi MÖ 2333 yılında Kral Dangun tarafından kurulan Gojoseon Krallığı ile başlamaktadır. 20. yüzyılın başlarına kadar bağımsız bir hayat sürmüşlerdir.Fakat  1910 yılında Japonya tarafından işgale uğramıştır. 1945 yılına kadar Japonya hükümeti tarafından yönetillmiştir.. Bu dönemde Korece dili yasaklanmış ve ülkedeki halk asimile edilmeye çalışılmıştır. Kore Yarımadası’nda 1910-1945 yılları arasında devam eden Japon işgali, Japonya’nın II .dünya savaşında kaybetmesiyle sona ermiştir.

Kuzey Kore Tarihi

İlginizi Çekebilir! Uygur Halkının Geçmişi, Kültürü Ve Çin’in Yaptığı İşkenceler

Savaş sonrasında güneyde  ABD, kuzeyde  SSCB kontrolünde iki farklı yönetim ortaya çıkmıştır. 1948 yılında her iki yönetim de devlet ilanıyla yarımadanın tamamında egemenlik almak istemiştir. Bu hareketin ortaya çıkması ile birlikte Kore Savaşı başlamıştır. ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) birlikleri Güney Kore yönetimini, SSCB ve Çin’inse Kuzey  Kore yönetiminin tarafını desteklemiştir.1950-1953 yılları arasında üç yıl sürmüştür bu savaş.Savaş sırasında 2,5 milyonu sivil olmak üzere 3 milyondan fazla insan hayatını kaybetmiştir. Savaşın sona ermesiyle beraber Güney Kore ve Kuzey Kore olmak üzere iki farklı devlet ortaya çıkmıştır. Fakat  savaş resmî olarak ancak 2018 yılında sona ermiştir.

Kuzey Kore Siyasi Yapısı

Kuzey Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore)partisi tarafından yönetilmektedir. Ülkede başka bir partinin kurulması fikri bile ağır yaptırımlara sebep olabilir. Ülke dış ülkelere kapalı biçimde yönetilir. Adında yer alan demokratik ifadesine rağmen 70 yılı aşkın sürede ülke yönetimi babadan oğula geçmiştir. Devletin 3 temel prensibi siyasi, askerî ve ekonomik bağımsızlıktır. Devlet başkanı yönetimin tek ve mutlak hâkimidir. Devleti ilgilendiren hayati kararlar lider tarafından alınmaktadır, ordu ve siyasette uygulanmaktadır.

Kuzey Kore siyasi yapısı

Kuzey Kore Ekonomisi

Kuzey Kore dünyanın dışa kapalı ve merkezî ekonomilerinden biridir. 1990’lı yılların ortalarında 10 yıl devam eden kıtlık yaşanmaya başlamıştır. Kıtlık beraberinde açlık sorunu beraberinde getirmiştir. Açlık ile birlikte ülke dış ülkelere azda olsa açılmaya başlamıştır. Fakat ülkenin nükleer bir güç olma yolunda attığı adımlar diğer ülkeler tarafından yalnızlaştırılmasına ve yaptırımlara tabi tutulmasına yol açmıştır.Yaptırımlar ile birlikte ekonomik sorunlarda patlak vermiştir. 2010’lu yılların ortalarından itibaren Güney Kore ve ABD ile kurulan diyalog süreci ve ekonomik kalkınma yolunda atılan adımlarla ufak gelişmeler yaşanmıştır. Fakat bu gelişmeler bile ekonominin tamamen düzelmesine yetmemiştir.

Kuzey kore ekonomi

İlginizi Çekebilir! İnkalar Ve Mayalar; Dünyanın Merak Ettiği Toplumlar

Ülkedeki halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır. İstihdamın %40’a yakını tarım ile sağlanmaktadır. Ancak olumsuz hava koşulları, tarıma elverişli arazinin azlığı ve yakıt eksikliği gibi nedenlerle tarımsal verimlilik oldukça düşüktür. Ülkede yetiştirilen başlıca ürünler; pirinç, mısır, patates, soya fasulyesi, fındık, bakliyat ve meyve çeşitleridir. Bazı kesimler hayvancılık ile de uğraşmaktadır.

Bu ülkede 35 bin noktada durup eğilmek zorunlu

Kuzey Koreliler artık hayatta olmayan ilk iki lidere taparcasına bağlılar.

Lidere saygı, günlük hayatın hiçbir anında unutulmamak üzere planlanmış. İlk iki liderin fotoğrafının bulunduğu posterler, resimleri ya da heykellerinin önünden yürürken, durup eğilerek saygı göstermek zorunlu. Eğer bunların önünden arabayla geçiyorsanız, saatte 35 kilometreden daha hızlı gitmek yasaktır.

Bu heykel ve posterlerden ülke genelinde 35 bin noktada var.

Kuzey kore hakkında bilgiler

Bu Yazımızı Da Okumalısınız! İnsanlığın Ortak Mirası-Dünyanın Yeni 7 Harikası Nelerdir?

Her evlenen önce bulunduğu yerdeki lider heykeline giderek önünde eğilmek zorundadır. Lidere saygı, özel günlerde daha da önem kazanmaktadır.

Herkesin evinde devlet tarafından verilen iki liderin çerçeveli fotoğrafı bulunmaktadır. Salonlarında en yüksek yere asılan bu çerçeveler, her gün düzenli olarak temizlenmek zorundadır. Müfettişler sık sık sürpriz yaparak bu resimleri kontrol etme hakkına sahiptir. Bu yüzden ihbar edilmekten korktukları için, herkes bu kurallara kesinlikle uymaktadır.

Çocukluktan İtibaren Liderlere Sevgi Aşılanıyor

Liderlerine bağlı bir topluluğun parçası olma bilinci, her şeyin önünde geliyor. Bu da Kuzey Korelilerin bireysel ihtiyaçlarının ikinci plana atılmasına, kendi isteklerindense devletin devamlılığının öncelenmesine yol açıyor.

Ülke genelindeki ilkokullardan başarılı olan sınıflar bir aylığına kamplara getiriliyor. Eğer bir sınıf topluca buraya gelecek başarıyı gösterir de içlerinden tek bir öğrenci ceza alır ya da bir başarısız olursa, bütün sınıfın yaz kampı ödülü iptal ediliyor.Yani bu ülkede yaş gözetmeksizin en ufak hatanın bile cezası var.

Çocuklar, daha küçük yaşlardan ilkokuldaki Çocuk Sendikası’na üye oluyor. Bu sendikalar, kendi bölgelerindeki daha üstlerine, onlar da en tepede başkentte Eğitim Bakanlığı’na bağlılar.

Kuzey Kore Eğitim

Bu ülkede herkes işinde gücünde

Verilen işi en iyi şekilde yerine getirebilmek, hayatlarını borçlu oldukları devletlerinin ayakta kalmasının tek yolu.

Bu sebeple herkesin bir işi var, sokakta görülen herkes ya çalışıyor ya da işe gidiyor.

Bu disiplin, beraberinde kurallara dikkatle uyma titizliğini de getiriyor. Kural ihlâllerinin yüksek cezalarının olması ve korku ortamı da bunun sebeplerinden.Fakat cezai yaptırımlar bu halk için garipsenmeyen bir durum.

Bu sebeple suç oranları, en azından normal vatandaşlar arasında, çok düşük.

Metro hattının, otobüs ve tramvay duraklarının önünde oluşan çok uzun ama bir kişinin bile düzeni bozmadığı kuyruklar, park alanlarında arabaların ya da otobüslerin aynı hizada mükemmelen ip gibi dizilmesi bile bu halkın ne kadar kurallara uyduğunu göstermekte.

pyongyang metro

İlginizi Çekebilir! Yaşanılacak En Güzel Ülke -Sanki Başka Bir Dünya: Küba

Birçok ülkenin ambargosuna maruz kaldıklarını çoğunlukla bilmiyorlar. Onun yerine, kendi kendilerine yetmeyi öğrendikleri için ithalat yapılmadığını düşünüyorlar. Bu yüzden ülkede yabancı marka bulmak neredeyse imkansız. Bulunan yabancı markalarda sadece üst sınıfın alabileceği yerlerde bulunmakta. Ve fiyatları oldukça pahalı.

Gazete , TV kanalları, İnternet

Ülkede radyolar satılırken, devletin izin verdiği Kuzey Kore kanallarının dışında hiçbir kanalın dinlenmemesi için ayar düğmesi kilitleniyor. Bu kilidi açabilenler ise ancak sınır bölgesinde olursa Çinli radyo kanallarını dinleyebiliyor. “Zararlı” bir yayını dinledikleri öğrenilirse, çok ağır cezaları var.

Ülkede 3 televizyon kanalı, 5 gazete var. Fakat  gazetelerin içerikleri ve haberleri birbirinin aynısı. Televizyon kanallarında da çoğunlukla Kore Savaşı’nda ya da farazi bir “güneyi kurtarma” savaşında geçen bir aile ya da aşk hikayesinin, ailenin ya da sevgilinin vatan için nasıl feda edildiğinin anlatıldığı filmler vardır.

Film ve haber bültenlerinden kalan boşluklarda, içinde liderlerin görüntülerinin olduğu propaganda müzikleri veriliyor.Yani halk yaşamın her alanında liderlerini görmekte.

Ülkede yasak olan tek şey yabancı televizyon kanalları ile radyolar değil. Dışa açılmayı mümkün kılacak her şey gibi internet de yasak. Kendi içlerinde kullandıkları, kütüphanedeki bilgisayarlarda da kullanılan ülke içinde bir ağ var. Sebebi ise diğer ülkelerde olan kötü şeyleri görüp halkın onlara karşı olumsuz bir tavır içine girmesi ihtimali.

Turistlerin kaldığı otellerden yurt dışına telefon açmak mümkün. 2 dakikalık konuşma yaklaşık 15 TL. Tabii hangi numarayı aradığımız, ismimiz, oda numaramız ve ne kadar konuştuğumuz tek tek yazılıp gerekli mercilere bildirildi.

Kuzey Kore Evlilikler

Her konu olduğu gibi evlilik de devletin sıkı denetiminde. Herkes kendi seviyesinden biriye evlenmeli. Eğer üniversitede ya da iş yerinde kimseyle tanışmaları mümkün olmuyorsa, “büyükleri onlar için uygun eşi buluyor.”Rehberlere göre kadınların evlilik yaşı ortalaması 25, erkeklerin 28. Alışverişe gelince evlenen çiftlere evi ve en çok ihtiyaç olan ev eşyaları, mobilyaları veriliyor. Aylık gıda ihtiyacının önemli bir kısmı da devlet tarafından veriliyor.

Kuzey kore evlilikler

İlginizi Çekebilir! Kapalı Maraş ; Güzelliğinin Kurbanı Olmuş Bir Kent

Kadınların ve erkeklerin saçının teline bile karışılıyor Kuzey Kore’de. Devlet, kadınlar için 18, erkekler içinse 10 farklı saç modeli belirlemiş.

Yurt dışı Seyahat Yapma Hakkı

Kuzey Kore’de yaşayan biri, Kore İşçi Partisi üyesi değil ya da iyi bir nüfuza veya konuma sahip değilse ülke dışına seyahat etme şansı da yok denecek kadar azdır. Güç bela bir pasaport çıkarttıran bir kişi, seyahat bitiminde pasaportunu yetkililere teslim etmek zorundadır.

Araç Kullanımı

Seyahat özgürlüğü kısıtlı olan bir ülkede elbette araç sayısı da oldukça az.Başkent Pyongyang dışında, ülkedeki diğer şehirlerde askeri araçlar ve kamyonlar dışında çok az şahsi araç görülmekte. Halk genel olarak şehir içi ulaşımda bisiklet kullanmayı tercih ediyor.

Kuzey Kore halkı dışarı çıkmadan önce kim il sung’un rozetini elbiselerine takmak zorunda. Binaların üst katlarında yaşayanlar işe gitmek için evlerinden biraz daha erken çıkmalıdırlar .Çünkü sürekli olarak elektrik kesildiği için asansörler düzgün çalışmaz. Pyongyang’da elektrikler sokağın bir tarafında kesilince diğer tarafına elektrik verilir. Ülkede elektrik kullanımını azaltmak için her yol deneniyor diyebiliriz.Bu da elbette ekonominin kötü olması yüzünden.

Kuzey Kore Başkenti

İlginizi Çekebilir! İskandinav Ülkeleri; Dünyanın En Mutlu Ülkeleri

Ülkede aslında bir çok yasak olmasına rağmen ülkenin lideri ve halk tarafından bunların aslında bir yasak olmadığı normal hayatın bir parçası olduğu fikri benimsetilmiştir.Ülkede çoçukluktan itibaren bu yaşam tarzı empoze edilmektedir.Bu yüzden bu yaşam tarzı garipsenmez.

Ülkede  insanlar arasında keskin bir sınıf ayrımı bulunmaktadır. Öyle ki evliliklerden başkentte yaşamaya kadar bir çok alanda bunu görmek mümkündür. Ülkeye gelen turist kafileleri bile özel izinler yardımı ile gelir. Aslında ülkeye gelen turistler ile ekonomi birazda olsa canlandırılmaya çalışılır. Fakat gelen her kafile belirli bir plan dışına çıkamaz. Yanında birisi olmadan tek başına bile kalamaz. Bu yüzden ülkeye gelen turist sayısıda çok azdır.

Bugün sizlerle Kuzey Kore nasıl bir ülkedir? Sorusunu cevapladık. Fakat edindiğimiz bu bilgiler bile bu ülkenin sadece görünen kısmı. Gizli yaşamları, dünyadan izole bir şekilde yaşayan bu halkı tanıdık. Umarım keyifli bir yazı olmuştur.Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere…

Eğer Kuzey Kore Hakkında Bilgi Verdiğimiz Yazımızı Beğendiyseniz, Sosyal Medya Hesaplarınızdan Yazımızı Paylaşarak, Bize Destek Olabilirsiniz

Kaynakça

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-46759091

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours